Last news in Fakti

29 Януари, 2021 09:25 1 654 13

Вашингтон осъди Исламабад за оправдаването на ислямист, убил американски журналист

  • сащ-
  • пакистан-
  • даниъл пърл

Тялото на Даниъл Пърл беше открито в плитък гроб малко след като видеозапис с обезглавяването му беше изпратен до американското консулство в Карачи

Вашингтон осъди Исламабад за оправдаването на ислямист, убил американски журналист - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белият дом изрази възмущение от решението на пакистанския върховен съд да освободи ислямист, осъден за обезглавяването на американския журналист Даниъл Пърл през 2002 г., съобщи Ройтерс.

Ахмед Омар Саид Шейх, който беше главният заподозрян в делото за отвличането и убийството на репортера на „Уолстрийт джърнъл“, беше оправдан от съдебен състав от трима съдии.

Говорителката на Белия дом Джен Саки нарече решението „оскърбление към жертвите на тероризма навсякъде“ и каза, че Вашингтон е „ангажиран с осигуряването на справедливост за семейството на Даниъл Пърл.“

Тя призова пакистанското правителство да разгледа бързо правните възможности, включително да разреши на САЩ да преследва съдебно оправданите, посочва БТА.

Решението на пакистанския съд съвпада с деликатен момент в отношенията на САЩ и Пакистан, когато правителството на президента Джо Байдън преразглежда мирния процес в Афганистан, в който Пакистан е ключов играч.

Шейх беше осъден по обвинение, че е помогнал Пърл да бъде примамен на среща в пакистанския пристанищен град Карачи, където е бил отвлечен, припомня АП. Журналистът е разследвал връзка между пакистански паравоенни сили и Ричард Рийд, наричан „терористът с обувките“ след опита му да взриви самолет по курса Париж - Маями с експлозиви, скрити в обувките му.

Тялото на Пърл беше открито в плитък гроб малко след като видеозапис с обезглавяването му беше изпратен до американското консулство в Карачи.

За участието си Шейх беше осъден на първа инстанция на смърт, но при обжалването беше оправдан. Според негов адвокат с днешното си решение върховният съд е решил да бъдат освободени още трима пакистанци, осъдени на доживотен затвор за участие в отвличането и убийството на Пърл.

През 2007 г. Пентагонът разпространи транскрипт на запис, в който Халид Шейх Мохамед, смятан за един от организаторите на нападенията на 11 септември 2001 г. в САЩ, заявява, че собственоръчно е убил Даниъл Пърл. В момента той се намира в американски затвор в базата Гуантанамо и не е обвинен досега за смъртта на журналиста.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Садам

    7 1 Отговор
    Сигурно и медал са му дали.
  • 2 Хъш

    2 2 Отговор
    На кол!
  • 3 гадно

    14 2 Отговор
    Нещо за Кашоги нЕма ли да чуем откъм краварника или случая е приключен забравете?
  • 4 хаха

    6 1 Отговор
    вече и журналисти им викат на агентите на ЦРУ.......
  • 5 Юнак

    2 8 Отговор
    Айде, кремълски тролчета, почвайте да пишете. И не забравяйте да сложите минуси на моя коментар.
  • 6 плевен

    6 0 Отговор
    В голямата игра, главата на един американски журналист или български тираджия, са без значение. Ще поприказват малко от кумова срама и ще го заметат под килима.
    Някой помни ли още руските летци, разстреляни от турците във въздуха? И там се раздаваха посмъртно звезди на "Герой на ... ", а сега царят любов и прегръдки.

    Коментиран от #13

  • 7 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    не сравняваи българия или русия със сащ по отношение съдбата на собствените подъници.сащ ще ги гонят до дупка.особено сега като се вдигна шум.

    Коментиран от #10

  • 8 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    5 0 Отговор
    Той журналяга ли е бил,или агент- нека да се уточни...???
  • 9 Димитър

    3 0 Отговор
    Абе това зло сащ някакъв световен съдия ли е ?? На всичко се меси както другото меси което не търпи друго мнение в барцелоната кадето е държат като на нашия ВОЖД който инспектира с хеликоптери но няма медицински за народа а за величието пр.на народното събрание има??
  • 10 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    ...а обезглавените американци в Чечня? Всички те бяха порязани от борците за свобода.
  • 11 DONALD TRUMP ♂️

    2 0 Отговор
    Палят американски знамена а после външната политика на Щатите е била виновна. Ако се затвориме от света на практика ще прочъфтиме с природните си ресурси с продажба на техника и колонилизиращ световен истанблишмънт.
  • 12 барчо

    3 0 Отговор
    Преди няколко години гледахме как от американски хеликоптер убиха десетина журналисти, невъоръжени. Чуваше се и разговора между пилота и ръководството, където казваха, че са невъоръжени и въпреки това дадоха заповед да бъдат убити. Убийството на последния беше грозна картинка. Та. По темата. Нито ръководството дало заповедта, нито изпълнителите бяха разследвани, да не говорим да бъдат съдени. Държава, която правото и е такова, винаги ще получава сигнали, че нещо не е наред. Заради показването на този "засекретен" клип един човек все още е в панделата.
  • 13 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "плевен":

    По принцип си прав. Политиката е така. Нищо там не е бяло или черно. Там нюансите са важни. Руснаците тогава трябваше да тръгнат на щурм срещу американците, защото беше от ясно по-ясно откъде дойде заповедта. Инджерлихт, откъдето излетя самолета и свали руския е американска военна база. Ако сега това стане, едва ли ще е същото. Руските летци не ги застреляха турците, а джихадистите и то не на турска територия. Самолета беше свален извън нея.