Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 14:37 2 066 25

Още една промяна от Байдън! САЩ ще приемат повече бежанци

  • сащ-
  • бежанци-
  • мигранти

При Тръмп квотата беше намалена от 85 000 души през 2016 финансова година до 15 000 през 2021 финансова година - най-ниският показател от приемането на закона за бежанците през 1980 година

Още една промяна от Байдън! САЩ ще приемат повече бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Джо Байдън обяви намерението си да увеличи годишната квота за прием на бежанци от чужбина - до 125 000 души - повече от осем пъти повече от историческия минимум, постигнат от Доналд Тръмп в края на неговия мандат. Това стана ясно от речта на Байдън в Държавния департамент вчера, в която бяха очертани основните насоки на външната политика на новата администрация на САЩ.

Той ще подпише указ (изпълнителна заповед), "за да започне тежката работа по възстановяване" на програмата за прием на бежанци пред лицето на "безпрецедентната глобална нужда".

"Ще е нужно време, за да се възстанови това, на което бяха нанесени такива големи вреди, но точно това ще направим. Този указ ще ни позволи да възстановим квотата до 125 000 души за първата пълна финансова година на новата администрация (започваща на 1 октомври 2021 г.) ", каза Байдън.

При Тръмп квотата беше намалена от 85 000 души през 2016 финансова година до 15 000 през 2021 финансова година - най-ниският показател от приемането на закона за бежанците през 1980 г.

Байдън слага край на американската подкрепа за Саудитска Арабия в Йемен

Президентът Джо Байдън обяви край на американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия военна кампания в Йемен, като настоя, че продължаващата вече повече от шест години война, смятана за прокси конфликт между Саудитска Арабия и Иран, "трябва да свърши", предаде Ройтерс.

Байдън също така назначи ветерана дипломат Тимъти Лендъркинг за специален пратеник на САЩ за Йемен, в опит да активизира американската дипломация, "за да сложи край на войната в Йемен" - война, която по думите му е създала "хуманитарна и стратегическа катастрофа".

"Тази война трябва да свърши", заяви президентът по време на първата си визита в Държавния департамент. "И за да подчертаем нашата ангажираност, прекратяваме цялата американска подкрепа за офанзивните операции във войната в Йемен, включително свързаните оръжейни сделки", добави Байдън.

"Същевременно", подчерта той, "Саудитска Арабия е мишена на ракетни атаки, атаки с дронове и други заплахи от снабдяваните от Иран сили в редица страни. Ще продължим да подкрепяме и да помагаме на Саудитска Арабия да защитава суверенитета, териториалната си цялост и своя народ", пише БТА.

Саудитска Арабия приветства изявлението на Байдън, особено неговия ангажимент към отбраната на страната предвид заплахите срещу нея, според съобщение на саудитската държавна информационна агенция.

Нов, твърд подход на Вашингтон спрямо Москва

САЩ повече няма да се огъват пред агресивните действия на Русия, заяви президентът Джо Байдън, обявявайки нов, твърд подход на Вашингтон. В речта си вчера в Държавния департамент Байдън очаквано възприе спрямо руския президент Владимир Путин много по-строг тон от Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

"Ясно заявих на президента Путин, по много различен начин от моя предшественик, че дните, когато Съединените щати се огъват пред лицето на агресивните действия на Русия - намеса в нашите избори, кибератаки, отравяне на граждани - са приключили", каза Байдън. Двамата с Путин разговаряха по телефона в края на януари.

"Няма да се поколебаем да вдигнем цената, която Русия трябва да плати, и да защитим нашите жизнени интереси и нашия народ, и ще бъдем по ефективни в действията по отношение на Москва, когато работим в коалиция и координация с други партньори съмишленици", каза Байдън.

Присъдата срещу опозиционера Алексей Навални е "политически мотивирана", добави Байдън и призова за освобождаването му.

Байдън призова военните в Мианмар да се откажат от властта

Военните в Мианмар трябва да предадат властта и да освободят задържаните при преврата, заяви още президентът Джо Байдън в първата си външнополитическа реч, предаде Ройтерс.

"В една демокрация не може да има съмнение, че силата не бива никога да се опитва да отмени волята на народа или да се опитва да заличи резултата от достоверни избори", заяви Байдън в Държавния департамент вчера. Той добави, САЩ работят заедно със своите съюзници и партньори по проблема с Мианмар.

"Военните трябва да се откажат от властта, която завзеха, и да освободят активистите и държавните служители, които са задържали, да вдигнат ограниченията на телекомуникациите и да се въздържат от насилие", каза Байдън.

Вашингтон пак ще се фокусира върху дипломацията в чужбина

Джо Байдън заяви, че ще спре изтеглянето на американските войски, разположени в Германия, ще прекрати подкрепата за военната офанзива на Саудитска Арабия в Йемен и ще превърне правата на ЛГБТ хората в приоритет на американската дипломация, предаде Асошиейтед прес.

"Америка се връща. Дипломацията се връща", заяви Байдън в стремежа си да повдигне духа на дипломатическия корпус, където мнозина са обезкуражени от политиката и тона на бившия президент Доналд Тръмп.

"Вие сте центърът на всичко, което възнамерявам да направя. Вие сте сърцето на това начинание. Ние ще изградим отново нашите съюзи", каза Байдън в краткото си обръщение към персонала в Държавния департамент, преди да произнесе външнополитическата си реч. Според представители на Белия дом той цели да изпрати недвусмислен сигнал към света, че САЩ са готови да се върнат към ролята си на глобален лидер след четири години, през които Тръмп провеждаше политиката "Америка на първо място".

Изборът на момента за визитата на Тръмп толкова рано в мандата му е умишлен, отбелязва АП. Тръмп бе изчакал повече от година, преди да се появи в Държавния департамент чак за полагането на клетва от държавния секретар Майк Помпео през 2018 г., и често атакуваше Департамента като част от "дълбока държава", която саботира неговата администрация. За разлика от него Байдън се опита да мотивира дипломатическия корпус, оредял и деморализиран по времето на Тръмп.

Байдън предложи списък от теми, по които ще отмени подхода на Тръмп или ще постави различни приоритети, включително отмяна на плана на бившия президент да изтегли около 9500 от американските военни, разположени в Германия.

Байдън съобщи че ще издаде президентски меморандум за защитата на правата на ЛГБТ хората по света, изпълнявайки предизборното си обещание да приложи "пълния набор от дипломатически инструменти на Америка" в подкрепа на равенството.

Той отправи и най-острото си порицание към президента на Русия Владимир Путин, като призова за незабавното освобождаване на опозиционния лидер Алексей Навални. Новият американски президент се стремеше също да покаже ясно на целия свят, че прави рязък завой, дистанцирайки се от Путин, след президентството на Тръмп, който избягваше директната конфронтация и често се опитваше да омаловажи злонамерените действия на руския лидер, отбелязва АП.

"Навални като всички руски граждани има права, гарантирани от руската конституция. Той бе взет на прицел заради разобличаване на корупция.Трябва да бъде освободен незабавно и без условия", заяви президентът на САЩ.

По думите му Вашингтон се сблъсква с "надигащ се авторитаризъм", включително с нарастващите амбиции на Китай, с неговия стремеж да съперничи на САЩ, както и с решимостта на Русия да навреди на американската демокрация. Засилващите се глобални предизвикателства - от пандемията до климатичните промени и разпространението на ядреното оръжие, могат да бъдат решени само с общите усилия на страните, работещи заедно. Ние не можем да постигнем това решение сами", подчерта той.

"Алиансите с други страни са велико постижение на САЩ. Дипломацията означава да стоим рамо до рамо с нашите ключови съюзници и партньори. Възнамеряваме да възстановим нашата надеждност и морален авторитет, които до голяма степен бяха изгубени", подчерта Байдън.

САЩ са готови да работят заедно с Китай

Президентът Джо Байдън нарече Китай "най-сериозния конкурент на Америка", но заяви, че САЩ са готови да работят с Пекин, когато това е в техен интерес, предаде Ройтерс.

"Ние ще се заемем директно с предизвикателствата, които поставя пред нашия просперитет, сигурност и демократични ценности най-сериозният ни конкурент - Китай", заяви Байдън в речта си в Държавния департамент.

"Ще се противопоставим на икономическите нарушения на Китай, ще дадем отпор на неговите агресивни действия, за да отблъснем китайската атака срещу човешките права, интелектуалната собственост и международните норми, но сме готови да работим с Пекин, когато това е в интерес на Америка", заяви Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 4 Отговор
    БГ също повече, много повече. За какво са тия милиони ваксини, които навзима Баце, пък и ще дават у шкафа по 10000 EUR на натурализиран камилар.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 доко

    17 0 Отговор
    драги джо байдънчо приме сичкото мангел от българия..и бати доко ще ти направи паметник..опи от чист гранит
  • 4 пожелание

    18 0 Отговор
    Да оттваря границата и за нашите шведи та да облагодарят нацията му !
  • 5 Цитат

    13 0 Отговор
    "Евреите са най-голямото зло"-Адолф Хитлер

    Коментиран от #19

  • 6 Stéphanie 🎲

    18 0 Отговор
    Всичкото ромско да стяга багажа за Америка 😂
  • 7 Софиянец

    1 9 Отговор
    Този не подбира, край на руския рай ;)

    Коментиран от #13

  • 8 Гост

    15 0 Отговор
    Имаме към милион и половина, които с радост ще им изпратим.

    Коментиран от #15

  • 9 Хайл

    14 0 Отговор
    Ще напълни и без това черните щати с още черни и ще защитава лгбт хората....страхотна политика на дедото
  • 10 Дрън дрън

    4 0 Отговор
    Ей това ще му е политиката. Каквото кажат банкерите, това ще играе дядката, ако не пукне от старост преди да му свърши мандатът.
    И да вземе между другото да приключи войната в Сирия, че докато той се кани да вземе 125 000 бежанци, само в Германия влязоха над 2 милиона за 5 години, а в Швеция с 10 милиона население над 190 000 само за 2015!
  • 11 София

    4 0 Отговор
    бай пън деменцията
  • 12 Шайба

    12 0 Отговор
    То хубаво,че приемат бежанци,но къде ще ги настаняват,жилищата в Сащ отдавна са дефицит и наемите вървят единствено нагоре,да не говорим за цените на имотите и баснословните годишни данъци от порядъка на 3% от стойността на имота.Американците без собственост отдавна живеят на палатки и каравани,а и трябва да се съревновават на пазара на труда с чужденци,готови да работят за мизерни пари и съгласни да живеят по 30 човека в къща,за да плащат лудите наеми на хазяи,които гледат да се възползват максимално от тях.Изобщо с този си акт Байдън единствено възроди модерното робство в Америка,осигурявайки на бизнеса евтина работна ръка при това без тези хора да имат някакви права.Недоволството скоро ще избухне с пълна сила,защото точно тази политика на демократите докара на власт Тръмп,а не ми се и мисли какъв ще е следващия републиканец президент,но със сигурност Тръмп ще ни се стори като ангелче в сравнение с него.

    Коментиран от #14

  • 13 Stéphanie 🎲

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянец":

    😁😅😂😜👍Шапка ти свалям тези красавци ги забравих .Смятай какво ще стане мармалад 🤣🥴🤪Всичкия боклук на едно място по лесно се рециклира ---Голяма част от отпадъците представлява ценна суровина и може да бъде върната обратно в производствения процес или пък да ѝ се намери друго приложение.Много американци починаха заради короната сега трябват заселници.Путя да вдига заплатите на ватенците инак всички в Америка няма да има дефиле на площада ПАРАД 😂
  • 14 Шекел

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шайба":

    Америка е свършена.Още преди ковид Калифорния беше в упадък.Ковид сега само ще засили процеса
  • 15 смерш

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Както е тръгнало с над 60 % от новородените да не са от Българския етнос,по скоро те нас ще изпратят някъде/колкото останем разбирасе
    след добоволното емигриране на младите и кадърни Българи/!
    Запази ли се статуквото пишман геерал ББ това ни чака!
  • 16 Бинго

    8 0 Отговор
    А нашите ромеи ще ги вземат ли? Интелигентни, умни и красиви точно за там са
  • 17 ПРЕЗ

    4 0 Отговор
    периода на виетнамската авантюра, точно по същия начин, приемаха стотици хиляди емигранти.Влиза- законно или не,но следва покана: За да бъдеш натурализиран, влизаш доброволно в армията.Там изкарваш фиксиран период от време,и заповядай: ставаш америкос.Ако оцелееш.Та питам се,дали маразмата и кликата около него не набират бъдещо пушечно месо, за " някъде"?
  • 18 Шамара

    2 0 Отговор
    Мумията съсипа една прекрасна държава, сега продължава да съсипва света!!!
  • 19 Шайба

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Цитат":

    След евреите,най-голямото зло според Хитлер са славяните и Православието(справка планът "Ост"),изобщо целта на нацистите е била унищожението или заробването на всички "подчовешки" от тяхна гледна точка раси.

    Коментиран от #21

  • 20 1234

    2 0 Отговор
    Махнете визите за нас и ше ви пратим 1 млн за веднага, от контингента на ООбщество и Америка срещу България!
  • 21 Цитат

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "Шайба":

    Аз не съм славянин нито православен.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Смех !

    4 0 Отговор
    Джо Некролога си мисли,че като вкара куцо, кьораво и сакато ще си оправят демографията.Дотук половин милион умрели само от covid .Тия къде ще дойдат ще му увиснат на врата.Да не си мисли,че некой примат ще му работи !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Шайба

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Цитат":

    Няма значение какъв си,щом следваш фашистката идеология значи си мозъчно увреден.
  • 25 SCARY 8

    2 0 Отговор
    Америка е Америка само при републиканците трябва да се забрани с закон демокрацията и изнасянето й по света с безмислени предлози и дървения против напреднали с развитието си държави , а Аrмерика на републиканците е най добрият избор.😤🤬😖😈😈😈😈😈💀☠️