6 Февруари, 2021 16:40 1 772 10

Антъни Блинкен: САЩ ще продължат да следват политиката "Единен Китай"

  • сащ-
  • китай-
  • антъни блинкен

Двете страни се съгласиха да поддържат контактите и координацията в двустранните отношения и по други международни и регионални въпроси от общ интерес

Антъни Блинкен: САЩ ще продължат да следват политиката "Единен Китай" - 1
Снимка: Shutterstock

Днес по покана на американската страна членът на Политбюро на ЦК на ККП и директор на службата на ЦК на ККП за външните работи Ян Дзиечъ проведе телефонен разговор с новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде "Радио Китай".

Ян Дзиечъ заяви, че развитието на китайско-американските отношения е донесло огромни изгоди на двата народа, освен това е стимулирало мира и стабилността в света. „Сега е ключов момент за двустранните отношения. Политиката на китайското правителство спрямо САЩ продължава да в стабилна и приемствена. Пекин призовава американската страна да поправи грешното си поведение и да поддържа взаимното уважение, сътрудничество, както и да избягва конфликтите. Двете страни трябва да обърнат внимание на сътрудничеството и да контролират различията, за да насърчат стабилното развитие на двустранните отношения“, каза Ян Дизечъ.

Той подчерта, че двете страни трябва взаимно да уважават интересите и пътя на развитие на съответната политическа система, да се погрижат за делата на собствената си държава. Китай ще поддържа пътя на социализма с китайска специфика и възраждането на нацията, каза още Ян Дзиечъ.

Той посочи също, че тайванският въпрос е най-чувствителен в китайско-американските отношения и се свързва със суверенитета и териториалната цялост на Китай. САЩ трябва да спазват принципа за „Единен Китай“ и трите съвместни декларации между двете страни. Делата на Хонконг, Синдзян и Тибет са вътрешни работи на Китай и външни сили нямат право да се намесват в тях. Китай твърдо ще защитава своя суверените, сигурност и интереси.

Всички страни трябва да подкрепят международната система, в чийто център е ООН, и международните правила, да спазват основните международни принципи, залегнали в хартата на Организацията. Това е постигнат консенсус в международната общност, каза още Ян Дзиечъ. Той призова Вашингтон да играе конструктивна роля в опазването на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион. Ян Дзиечъ изясни и позицията на Китай спрямо проблема в Мианмар и изрази надежда международната общност да положи повече усилия за разрешаването му.

Антъни Блинкен заяви, че американско-китайските отношения са много важни не само за двете страни, но и за целия свят. САЩ имат желание те да се развиват стабилно и конструктивно. Той потвърди, че Вашингтон ще продължи да следва политиката „Единен Китай“ и трите съвместни декларации между двете страни. Тази позиция остава непроменена, подчерта Блинкен.

Двете страни се съгласиха да поддържат контактите и координацията в двустранните отношения и по други международни и регионални въпроси от общ интерес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    13 2 Отговор
    Целия свят го касае вътрешните дела на Китай с Тибет, Хонконг, Тайван???!!! Ненормална кеава с кучешко име Блинки
  • 2 Професора

    18 3 Отговор
    В този свят има една дума и тя е суверенитет и краварите да се научат да зачитат суверенитета иначе ще им бъде в скоро време трудно на този свят!
  • 3 Турбо

    13 1 Отговор
    А държавния секретар посвири ли на китайска флейта?
  • 4 Луноход

    12 1 Отговор
    С две думи „ Кравари, не гледайте в чужда паница да не изядете дървото“.
  • 5 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Китай притежава 21 век. Тоя може да лае, колкото да си погледне дворчето. Милост няма да има.

    Коментиран от #10

  • 6 Сандо

    7 0 Отговор
    От материала оставаме с впечатление,че китаецът е говорил дълго,обстоятелствено,напоително и назидателно.И като един добаър и мъдър човек го е посъветвал да поправят грешното си поведение.Изненаданият глупав и нахакан хулиган е повторил препоръките,а ние се надяваме,че ги е запомнил,за да ги изпълни.
  • 7 американската мафия

    7 0 Отговор
    Краварника на колене пред комунистически Китай но и в тази позиция не трябва да им се има доверие на англосаксонците!
  • 8 нашия

    3 0 Отговор
    е как няма да продулжат нали на синчето на Бидона му снасят "партньорите" от китай тлъсти пачки-и това не са частни интереси а държавна политика на Китай
  • 9 Наблюдател

    3 0 Отговор
    За това което представлява Китай сега изцяло САЩ и ЕС са си виновни! Тепърва обаче ще берат ядове всички за това!
  • 10 Казуар

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    В Китай има четири пъти повече гърла за хранене, отколкото в САЩ.