Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 10:35 1 533 2

Кипър е на водещи позиции в ЕС по усвояване на фондове

  • кипър-
  • ес-
  • усвояване-
  • средства-
  • еврофондове

Страната привлича повече средства, отколкото внася

Кипър е на водещи позиции в ЕС по усвояване на фондове - 1
Снимка: Shutterstock

Кипър е на водещи позиции в ЕС по усвояване и използване на средствата от европейските фондове. Той не се счита за високорискова страна по отношение на прозрачното и правилно разходване на европейските пари. Това се посочва в доклада на Европейската сметна палата, който бе представен в кипърския парламент, предаде БНР.

Правителството е удовлетворено от заключенията на Европейската сметна палата, посочи в изявление неговият говорител Кириакос Кусиос. Степента на използване на наличните средства от европейските фондове в Кипър се е увеличила значително през последните три години. В края на 2020 г. тя достига 57%, при 35% две години по-рано. Кипър е усвоил 59% от ресурсите от фондовете за регионално развитие и растеж, което е над средното за Евросъюза (50%), и по този показател е на първо място в него.

Страната е нетен получател на европейски средства - тя привлича повече средства, отколкото внася в общоевропейския бюджет. В периода 2021-2027 г. Кипър ще усвои чрез европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост, Фонда за устойчиво развитие и структурните фондове, заедно с националния принос, сума от над 3 млрд. евро, която ще бъде насочена към реалната икономика в полза на работещите, бизнеса и домакинствата, бе подчертано в изявление на правителството. Кипър е изпълнил 206 от направените 270 препоръки на Европейската сметна палата за подобряване на надеждността и прозрачността на системата, стана ясно още на заседанието в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Covid

    0 0 Отговор
    Бойко спиш ,тия пълнят гардероби
  • 2 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Така е,офшорките привличат много инвестиции а ЕС ги пази.Защо и ние да не станем офшорка?