1 Март, 2021 08:29 1 582 5

ООН призова международната общност за ясен сигнал към военните в Мианма

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • мианма-
  • аун сан су чжи

В страната цари хаос откакто армията взе властта и задържа лидерката на гражданското правителство Аун Сан Су Чжи и голяма част от ръководството на нейната партия

ООН призова международната общност за ясен сигнал към военните в Мианма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Увеличава се броят на убитите в Мианма, след като полицията откри огън по протестиращи срещу военния преврат.

Убити са най-малко 18 демонстранти и 30 са ранени, заяви Върховният комисариат на ООН за правата на човека.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова международната общност да изпрати "ясен сигнал" към военните в Мианма да спрат репресиите и да уважават резултатите от изборите в страната. Силите за сигурност в Мианма днес са стреляли по протестиращи срещу военния преврат и прибягнаха до масови арести, предаде Асошиейтед прес.

В Мианма цари хаос откакто армията взе властта и задържа лидерката на гражданското правителство Аун Сан Су Чжи и голяма част от ръководството на нейната партия. Военните твърдят, че тя е дошла на власт с изборни измами.

Така на практика превратът сложи край на плахите опити за демокрация след близо 50 години военно управление, коментират агенциите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аун Сан Су Чжи

    1 0 Отговор
    и нейните господари щте се запознаят с Цун Кай Го
  • 2 Аун Сан Су Чжи

    1 1 Отговор
    и нейните господари ще се запознаят с Цун Кай Го
  • 3 Сарая

    1 0 Отговор
    Ае не че нещо ама не е ли Мианмар !?!?
  • 4 паралели

    0 0 Отговор
    Полиция и охрана разстрелват невъоръжени протестиращи в Капитолия, Вашингтон, сред които жена. Демкратката Пелоси, губернатора демократ вкарват след това военни милиции- " нац. гвардия".

    От какво охраняват военните президента елект Биден( спелуване) и защо до март са разположени в Капитолия и не допускат свободно движение на хора там?

    ООН ще изрази ли загриженост и ще призове ли за ясен сигнал на международната общност срещу военните в САЩ в столицата Вашингтон, Капитолия?

    Защото, стрелящите полицаи, охрана, военни бяха поощрени и поздравени за действията си от демократката Пелоси, шефката на демократите в САЩ?
    Демократи, които подкрепят " гражданската демократка Аун Сан" в Мианмар, която направи такива демократични избори и изборни резултати да спечели, като демократите в САЩ( честни, честни, най- честни), че народа и армията дигнаха ръце и решиха, че не искат толкова " честни, честни, най- честни избори и резултати, като изборните резултати на демократите в САЩ".
  • 5 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Да внимават защото САЩ им подготвят контрапреврат заради правата на човека естествено.