5 Март, 2021 11:13 1 855 19

ЕК иска да гарантира равно заплащане за равен труд

  • работа-
  • ес-
  • ек-
  • заплащане-
  • труд-
  • заплата-
  • заетост

Комисията иска да има прозрачност в заплащането за търсещите работа лица

Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да се гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават равно заплащане за равен труд. В предложението, което е политически приоритет на председателя Фон дер Лайен, се определят мерки за прозрачност в заплащането като например информиране на търсещите работа лица относно заплащането и право да бъдат запознати с нивата на заплащане на работници, полагащи еднакъв труд, както и задължения за големите дружества да докладват разликите в заплащането на жените и мъжете. С предложението също така се укрепват инструментите позволяващи на работниците да предявяват правата си, и се улеснява достъпът до правосъдие. Работодателите няма да имат право да питат търсещите работа лица относно заплащането, което са получавали на предишната им работа, и трябва да предоставят свързани със заплащането анонимизирани данни при поискване от страна на работника. Освен това работниците ще имат право на компенсация за дискриминация при заплащането.

Благодарение на нови мерки, отчитащи въздействието на пандемията от COVID-19 както върху работодателите, така и върху жените, които са засегнати особено тежко, ще се повиши осведомеността относно условията на заплащане в рамките на дружеството и ще се предоставят повече инструменти на работодателите и на работниците за справяне с дискриминацията при заплащането на работното място. По този начин ще бъдат взети предвид набор от съществени фактори, допринасящи за съществуващата разлика в заплащането. Това е от особено значение по време на пандемията от COVID-19, която води до увеличаване на неравенството между половете и до по-голям риск от бедност при жените. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви: Равният труд заслужава равно заплащане. За постигането на равно заплащане на мъжете и жените имаме нужда от прозрачност. Жените трябва да знаят дали работодателите им ги третират справедливо. Когато това не е така, те трябва да разполагат с правомощия да се борят и да получат това, което заслужават.

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ по въпросите на ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, заяви: Крайно време е както жените, така и мъжете да получат правомощия, за да упражняват правото си. Искаме да дадем възможност на търсещите работа лица да изискват справедливо заплащане и да познават и предявяват правата си. Ето защо работодателите трябва да станат също така по-прозрачни по отношение на своите политики за заплащане. Стига вече двойни стандарти и извинения. Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали посочи: Предложението за прозрачност в заплащането е важна стъпка към прилагането на принципа на равно заплащане на жените и мъжете за равен труд или за труд с равна стойност. То ще даде възможност на работниците да упражняват правото си на равно заплащане и ще сложи край на свързаните с пола предубеждения при заплащането. Предложението ще позволи също така установяването, отчитането и справянето с проблема, който се стремим да премахнем от приемането на Римския договор през 1957 г. насам. Жените заслужават надлежно признание, равно третиране и оценяване на тяхната работа и Комисията се ангажира да гарантира, че тази цел е постигната на работното място.

Прозрачност в заплащането и по-широко прилагане на равното заплащане на мъжете и жените

Законодателното предложение е насочено върху два основни елемента на равно заплащане на мъжете и жените: мерки за гарантиране на прозрачност в заплащането за работници и работодатели, както и по-добър достъп до правосъдие за жертвите на дискриминация при заплащането. Мерки за прозрачност в заплащането:

- Прозрачност в заплащането за търсещи работа лица - в обявлението за свободно работно място или преди интервюто за работа работодателите ще трябва да предоставят информация относно първоначалното ниво на заплащане или неговия диапазон. Работодателите няма да имат право да питат потенциални работници относно заплащането, което са получавали на предишната им работа.

- Право на информация за работниците - работниците ще имат право да поискат информация от своя работодател относно индивидуалното им ниво на заплащане и средните нива на заплащане с разбивка по пол за категориите работници, които полагат равен труд или труд с равна стойност.

- Докладване относно разлики в заплащането на мъжете и жените - работодателите с най-малко 250 работници трябва да публикуват информация относно разликите в заплащането на жените и мъжете работници в тяхната организация. За вътрешни цели те трябва също така да предоставят информация относно разликите в заплащането на жените и мъжете работници по категории работници, полагащи равен труд или труд с равна стойност.

- Съвместна оценка на заплащането - когато докладването разкрие разлики в заплащането на жените и мъжете от поне 5 % и когато работодателят не може да обоснове разликата въз основа на обективни и неутрални по отношение на пола фактори, работодателите ще трябва да извършат оценка на заплащането в сътрудничество с представителите на работниците.

По-добър достъп до правосъдие за жертвите на дискриминация при заплащането:

- Компенсация за работниците - работниците, които са били дискриминирани при заплащането, могат да получат компенсация, включително пълно възстановяване на заплащането със задна дата и свързани с него премии или плащания в натура.

- Тежестта на доказване е върху работодателя - тежестта на доказване, че няма дискриминация при заплащането, е под подразбиране върху работодателя, а не върху работника.

- Санкциите включват глоби - държавите членки следва да определят конкретни санкции за нарушения на правилото за равно заплащане, включително минимално ниво на глобите.

- Органите по равнопоставеността и представителите на работниците могат да предприемат действия по съдебни и административни производства от името на работниците, както и да предявяват колективни искове във връзка с равно заплащане.

В предложението се отчита настоящата трудна ситуация на работодателите, по-специално в частния сектор, и се поддържа пропорционалността на мерките, като същевременно се осигурява гъвкавост за малките и средните предприятия (МСП), а държавите членки се насърчават да използват наличните ресурси за докладване на данни. Годишните разходи за работодателите във връзка с докладването относно заплащането се оценяват между 379 евро и 890 евро или за дружества с повече от 250 работници.

Следващи стъпки

Днешното предложение предстои да бъде внесено в Европейския парламент и Съвета за одобрение. След като бъде приета, държавите членки ще разполагат с период от две години, за да транспонират директивата в националното си законодателство и да съобщят на Комисията съответните текстове. Комисията ще извърши оценка на предложената директива след осем години.

Контекст

Правото на равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с равна стойност е основополагащ принцип на Европейския съюз от Римския договор през 1957 г. насам. Изискването за гарантиране на равно заплащане е посочено в член 157 от ДФЕС, както и в Директива относно принципа за равни възможности и равно третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и труда. През март 2014 г. Европейската комисия прие Препоръка относно укрепването чрез прозрачност на принципа на равното заплащане за мъжете и жените. Въпреки това ефективното прилагане и изпълнение на този принцип в практиката продължава да представлява сериозно предизвикателство в Европейския съюз. Европейският парламент и Съветът призоваха многократно за действия в тази област. През юни 2019 г. Съветът призова Комисията да разработи конкретни мерки за подобряване на прозрачността в заплащането. Председателят Фон дер Лайен обяви задължителните мерки за прозрачност в заплащането като един от своите политически приоритети за настоящата Комисия. Този ангажимент беше потвърден отново в стратегията за равенство между половете за периода 2020—2025 г. и Комисията представя предложение с тази цел.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Annonimus

    18 1 Отговор
    И как аджеба ще накарате нашите бизнесмени да плащат като на запад.?
    И нали ако тука се плаща като на запад, всички ще се върнат тук и на запад няма да остане коий да работи

    Коментиран от #4, #17

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    19 2 Отговор
    А за равно заплащане на равен труд в ЕС нещо ‼‼‼‼ Например жена касиер в Германски магазин и мъж касиер в Български магазин на Една верига
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Annonimus":

    Става дума за изравняване на мъжете и жените,а не на българите и немците.Чети!
  • 5 Ох Баня

    5 1 Отговор
    Това е социална политика. Ама ей ся я овапсахме.
  • 6 националист

    14 3 Отговор
    Бе тия комуняги в Брюксел с какви простотии се занимават...за това ли вземат по 30 хиляди евро заплати...а защо урсула мурсула и тем подобни не се загрижат за мъжете които се пенсионират с пет години по късно от жените въпреки че имат по малка продължителност на живот....брюкселски коминтерновци
  • 7 Азззззззззз

    8 4 Отговор
    Джендъризъм в действие. Гответе се за психически терор и извращения с децата. Ще им промиват мозъците.
  • 8 ЕК лицемери

    9 2 Отговор
    Те не могат да гарантират здравни равни права на ваксинирани и неваксинирани за заплатите се хванали !?
  • 9 пълна глупост

    6 1 Отговор
    Работодателят няма нужда да пита какво е било заплащането на предишната работа, щото заплащането е записано в трудовата книжка.
    Тия правила се отнасят за белите страни. Бг не е бяла страна.
  • 10 Работодател

    4 2 Отговор
    Искам тази от снимката да работи за мен
  • 11 среден род

    6 1 Отговор
    А "ТО" каква заплата ще взема!?
  • 12 Гост

    4 1 Отговор
    Заплащането е според резултатите. Равно заплащане само при разни резултати.
  • 13 Гост

    4 1 Отговор
    Ако въведат този абсурд, работодателите ще прибегнат до нормиране на труда, за да не се налага да плащат едни и същи пари на работливите и на мързеливите. Тогава ще ти платят толкова, колкото си заработил. Но, всички помним как се поставяха нормите. Взимаха произведените бройки на най-добрия майстор и ги слагаха като норма за нормална надница. Почти никой не можеше да му смогне и не можеше да си изкара надника днес.

    Коментиран от #15

  • 14 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    ТОВА ГО ИМАХМЕ 20ти век!!!!!!А ЕСъто ГО НЯМА В 21!!!!!!!!!
  • 15 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    имаше си отделна НАУКА за това,,,организация и оптимизация на работният процес,,...та не е САМО казаното от теб!!!!!!а мнооого други фактори...
  • 16 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    хмммм МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ!!!!!!!Да знаете ВЪПРОСЪТ НЕ Е ЗА ТЯХ!!!!!А за другите 72 ПОЛА!!!!!!официално регистрирани в УСАТА....ТЕ ще са ,,печеливши,,...
  • 17 ТОЧКАТА

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Annonimus":

    САМО КАТО СТАНЕМ ДЪРЖАВА СЪС СУВЕРЕНИТЕТ!!!!!!!Не със статут/КОЛОНИЯ!!!!
  • 18 Хаха

    3 0 Отговор
    Ще стане още по-трудно да си намери работа жената.
  • 19 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    За равен труд е правилно, за равна длъжност тц. Ако върши същата работа, имам предвид като резултати, що да не взема същите пари. Ама като знам баят дето се водят на същи длъжности, а резултати нула, те какво ще вземат?
    А за равните заплащания в ЕС какво ще правим, или то това не е важно. Гламавите от изтока мое си работят без пари, нали?