Last news in Fakti

10 Март, 2021 19:08 3 297 69

Урсула фон дер Лайен: Нека всички европейци заявят в каква Европа искат да живеят

  • урсула фон дер лайен-
  • ек-
  • ес-
  • европа-
  • европейци-
  • бъдеще

Очакванията на гражданите са ясни: те искат да имат думата за бъдещето на Европа по въпроси, които засягат живота им

Урсула фон дер Лайен: Нека всички европейци заявят в каква Европа искат да живеят - 1
Снимка: Shutterstock

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, министър-председателят на Португалия Антониу Коща, от името на председателството на Съвета, и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подписаха Съвместната декларация относно конференцията за бъдещето на Европа. Това проправя пътя за започването на поредица от дебати и дискусии, които ще дадат възможност на хората от всички краища на Европа да споделят идеите си, за да помогнат за оформянето на бъдещето на Европа, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Председателят Сасоли заяви: Днешният ден бележи едно ново начало за Европейския съюз и за всички европейски граждани. Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде уникална възможност за всички европейски граждани и за нашето гражданско общество с оглед на оформянето на бъдещето на Европа — общ проект за функционираща европейска демокрация. Призоваваме всички вас да вземете участие със своето мнение в оформянето на облика на Европа на утрешния ден — на ВАШАTA Европа.

Министър-председателят Коща заяви: Свикването на конференцията за бъдещето на Европа е послание за увереност и надежда за бъдещето, което изпращаме на европейците. Увереност, че ще преодолеем пандемията и кризата; надежда, че заедно ще изградим едно справедливо, екологично и цифрово бъдеще на Европа.

Председателят Фон дер Лайен заяви: Днес приканваме всички европейци да споделят мнението си. Да заявят в каква Европа искат да живеят, да оформят облика ѝ и да обединят сили, за да ни помогнат да я изградим. Очакванията на гражданите са ясни: те искат да имат думата за бъдещето на Европа по въпроси, които засягат живота им. Обещанието ни днес е също толкова ясно: ние ще се вслушаме. След което ще действаме.

Конференцията си поставя за цел да предостави на гражданите по-голяма роля при оформянето на политиките и амбициите на ЕС за подобряване на издръжливостта на Съюза на кризи, били те икономически, или свързани със здравето. Тя ще създаде нов публичен форум за открит, приобщаващ, прозрачен и структуриран дебат с европейците по въпросите, които са от значение за тях и засягат ежедневието им.

Съвместната декларация съдържа неизчерпателен списък на възможните теми за конференцията. Там се споменават здравеопазването, изменението на климата, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света и начините за укрепване на демократичните процеси, които управляват ЕС. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на ЕС и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение. В крайна сметка участващите граждани ще решат кои теми ще се обсъждат от конференцията.

Следващи стъпки

Конференцията е под ръководството на трите институции, които са начело на това начинание, представлявани от своите председатели, действащи като нейно съвместно председателство. Скоро ще бъде създаден изпълнителен съвет, състоящ се от равен брой представители на трите институции, като националните парламенти ще имат статут на наблюдатели. Изпълнителният съвет ще наблюдава работата на конференцията и ще подготвя пленарните ѝ заседания, включително приноса на гражданите и последващите действия във връзка с него.

Контекст

В Съвместната декларация се определят обхватът, структурата, целите и принципите на конференцията. В нея се определят условията за ръководените от гражданите събития, които предстои да бъдат организирани съвместно с гражданското общество и заинтересованите страни на всички равнища, с националните и регионалните парламенти, Комитета на регионите, Икономическия и социален комитет, социалните партньори и академичните среди. Тяхното участие в процеса е от съществено значение, за да се гарантира възможно най-широка представителност и ангажираност. Конференцията ще използва различни форуми, включително цифрови, а когато е възможно — и присъствени формати, при спазване на правилата във връзка с COVID. Интерактивната многоезична цифрова платформа ще даде възможност на гражданите и заинтересованите страни да представят идеи онлайн и ще им помогне да участват в събития или да организират такива. Платформата и всички събития, организирани под егидата на конференцията, трябва да се основават на принципите на приобщаване, откритост и прозрачност, при зачитане на неприкосновеността на личния живот и на правилата на ЕС за защита на данните. Предстои панелите на европейските граждани, организирани на европейско равнище, да бъдат излъчвани, а цялата подавана онлайн информация да бъде достъпна за обществеността. Конференцията се приканва да направи заключения, за да представи ориентир за бъдещата насока на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прости и алчни

    69 4 Отговор
    Проблемът не е в Епропа , Тамбукту или Папуа Нова Гвинея , проблемът е в това , че искаме да живеем по човешки , но с вас не става , не ви е познато подобно съществуване. Фундаментът му е сигурност , не пари.

    Коментиран от #31, #35

  • 2 истина е

    42 4 Отговор
    А България живее във фамилията на Урсула !!!!
  • 3 Б.Б.

    22 10 Отговор
    ИСКАМЕ ТОТАЛНА ПОРНОГРАФИЯ
  • 4 напред

    6 63 Отговор
    Много я харесвам. Това са освободени хора, възпитани, щастливи, умни, работливи, начетени.

    Коментиран от #9

  • 5 Анонимен

    74 4 Отговор
    Искаме свобода а не някакви евробюрократи да ни казват как да живеем.

    Коментиран от #8

  • 6 Анти БКП

    6 38 Отговор
    Поради що се срамите да се наречете комунисти? Отнася се към българските болшевики.

    Коментиран от #40

  • 7 Criminal

    66 3 Отговор
    Искаме бяла, християнска Европа, без разни етноси, с техните особености и религии и без да ни се набиват в очите всеки ден грешно резбовани...........

    Коментиран от #11, #26, #45

  • 8 шумчо

    4 44 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Свобода има в "бившия" СССР, Китай, Северна Корея и Куба. Заминавай!
  • 9 абе мноо

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "напред":

    Пропуснал си лицемерни и алчни , некадърността им е бонус.
  • 10 Аххаах

    29 3 Отговор
    Без ЕНП
  • 11 коминтерн

    5 29 Отговор

    До коментар #7 от "Criminal":

    Комунистите станахте нацисти. Православни панславяни, дъновисти.

    Коментиран от #15

  • 12 Дядо ви Тошо

    43 4 Отговор
    Хехе бюрокрацията в ЕС е по голяма отколкото по мое време
  • 13 555

    51 2 Отговор
    В Европа, без лицемери и паразити, които прииждат, а Европа ги приема! Европа без либерализъм и без налагане на бивши колониални държави на по бедните. Европа без много хиляден административен персонал с огромни заплати, Европа в която мъжете са мъже, а жените жени!
  • 14 БОЗА

    45 3 Отговор
    "Урсула фон дер Лайен: Нека всички европейци заявят в каква Европа искат да живеят"

    В Европа на нормални европейци...без т.н. "мигранти"...а не в ТКЗС командвано и гърчено от амбициите на Германия и дърти пожизнени професионални политици-администратори...в Европа с някой от рода на Орбан начело...в Европа,която НЕ НАЛАГА тъпи ЧУЖДИ решения... ;-)
  • 15 Criminal

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "коминтерн":

    Чети, образовай се, не драскай глупости............
    Винаги съм бил нацист и не го крия.............
  • 16 херодот

    9 16 Отговор
    Само силна федерализация е спасението за България ! Федерална банка , валута .Федерални закони , полиция и съд ! Иначе изчезваме.

    Коментиран от #23

  • 17 Лост

    29 4 Отговор
    Норвежецът Брайвик е казал в каква Норвегия иска да живее. В Норвегията на неговите деди. Сега лежи в затвора за масово убийство.
  • 18 факт

    10 9 Отговор
    без германци!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Лелее

    46 3 Отговор
    Ми да ти отговоря ???
    В Европа свободна от вашата СЕКТА !
    Европа чиста от ТЕБ , Меркел , Бил , Сорос и Сие!
  • 21 Българин

    4 23 Отговор
    Все пак слава Богу че сме в ЕС 👍

    Коментиран от #66

  • 22 Майна

    34 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ! КАЗВАМ ГО ЗАЩОТО С ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СТАНА НЕВЪЗМОЖНО ДА ЖИВЕЕШ В РОДИНАТА АКО ИСКАШ ДА СЪХРАНИШ ДОСТОЙНСТВОТО СИ НА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО....ПРАВИШ КОМПРОМИСИ И НАКРАЯ ..ЗАМИНАВАШ..ИСКАМ ДЕЦАТА МИ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ! ТЯ СЕ НАМИРА В ЕВРОПА И НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА НИ ,,ПРИЕМА,,..ТУК
  • 23 Вярно

    8 13 Отговор

    До коментар #16 от "херодот":

    Има необходимост от реформи и в Евросъюза и сигурно ще се осъществяват напук на азиатците в България
  • 24 Фффффф

    3 11 Отговор
    Боко тиквата председател на европейската комисия
  • 25 толерастията е вредна

    31 3 Отговор
    Всичко е Джендър Мара, никой от еврогейзерите не го интересува, какво искат европейците, а искат само поредната манипулация с която да излъжат и узаконят това "ето искате: чипове следене за "сигурност"; ТО и родител 1и2; мултикулти; имигранти, ГМО и т.н"! ЕС е прогнила структура ръководена от зависими от пороци некадърни чиновници неставащи за нищо друго в реалния живот ! Факт!
  • 26 Хахаха

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "Criminal":

    Искал в Рая и като Хитлер няма как бе криминал света е многонационален и се движи от естествени закони нямащи нищо общо с расова класова и етническа чистка или подобна пропаганда сънищата са безплатни или държава по избор на Изток
  • 27 Шопо

    15 4 Отговор
    Как каква?!!! Бяла...
  • 28 ****

    21 4 Отговор
    Искам Европа, не тази в която я превърнахте,а Европа на свободно преьвижване на хора и стоки,без ев.парламент и чиновници тъй като всеки член на този съюз си имат парламент и правителство.
  • 29 така така

    17 3 Отговор
    Нещем да живеем в Европа.
  • 30 дивака

    11 1 Отговор
    как може да се задава този въпрос .
    нима не се знае , че трябва да дишаме чист въздух и добра храна да консумираме . и какво се прави изобщо в тази сфера
  • 31 фтврп

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "прости и алчни":

    Парите дават сигурност.

    Коментиран от #67

  • 32 Анонимен

    18 2 Отговор
    За каква Европа говприш...ако е имаше истинската Европа шайката вече трябваще да търка наровете при бай Ставри а се случва обратното Европа подкрепя крадци

    Коментиран от #36

  • 33 мечтиииии ...

    12 4 Отговор
    Европа без корупция, Европа без бедност с добър стандарт на живот, Европа на свободно придвижване, Европа с единна валута, Европа без расизъм.
  • 34 нашия

    18 3 Отговор
    Очакванията на гражданите са ясни: те искат да имат думата за бъдещето на Европа по въпроси, които засягат живота им-а вие чиновниците правите всичко по силите ви да не се чува думата на хората
  • 35 Урсул

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "прости и алчни":

    Майтапя се ве ! Никой не ви пита.
  • 36 Капиш?

    15 1 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Шайката ще търка наровете, ако спрете да ги избирате всеки път отново и отново, ако има будно гражданско общество, което се противопосхавя на корупцията и измамите, което контролира властта. Докато дремете заспали и мечтаете някой да ви помогне от Европа все ще е така и нищо няма да се промени по простата причина, че не се месят във вътрешните работи, които сами трябва да си оправим. Капиш?
  • 37 В Европа

    8 2 Отговор
    БЕЗ ПОЛИТИЦИ!!!

    fc off in the jail fc corrupt bastards

    Коментиран от #39

  • 38 ШОПАРЧЕТО

    3 1 Отговор
    Искате свят с много животни, природа и безкрайна доброта???

    А аз искам много власт, пари и манекенки в леглото!!!

    Затова горите изсечени, водата замърсена и въздуха на смог!!!
  • 39 пфу

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "В Европа":

    Няма как да е без политици, все някой трябва да управлява, да ръководи.
  • 40 Психиатър

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Анти БКП":

    Срамувам се комунетата и повечето са избягали от психото и искат Азия ами да ходят никой няма да ги застреля по границата както правеха

    Коментиран от #47

  • 41 Тихомир

    19 2 Отговор
    Вземайки, предвид факта, че никой не я е избирал на този пост, няма какво да се добави.
  • 42 Мата Хари

    22 1 Отговор
    Свободна Европа без американска диктатура и отделна армия. Без довличане на емигранти а подпомагане на добри за тях проекти. Нов Евро договор за пълно равенство на народите
  • 43 ponti

    6 3 Отговор
    Аз искам да живея в "Брюкселската" Европа, а не в Българската. Може ли, г-жо Фон Дер ЛайНен? Да ви го натикам на два ката за този въпрос!
  • 44 Антигерб

    18 0 Отговор
    "Oчaквaниятa нa грaждaнитe ca яcни: тe иcкaт дa имaт думaтa зa бъдeщeтo нa Eврoпa пo въпрocи, кoитo зacягaт живoтa им."

    Е хубаво де но щом го знаете защо гражданите нямат думата по въпроси засягащи живота им а тряба да изпълняват нарежданията на някакви брюкселски чиновници.

    "Oбeщaниeтo ни днec e cъщo тoлкoвa яcнo: ниe щe ce вcлушaмe. Cлeд кoeтo щe дeйcтвaмe." - абе че ще ни изслушате ще ни изслушате но действието ви ще е да си го преместите в другия крачол и да хвърлите прах в очите на простолюдието.

    Цялото мероприятие е такова.
  • 45 Stéphanie 🎲

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Criminal":

    БРАВО‼👍мисля точно както теб искам само да добавя.Да се погрижат за клошарите по улицата не се подигравам напротив 😕 виждам все по често такива ,да им намерят подслон ,храна да ги върнат към нормалният човешки живот работа.....не да приканват всеки ден и още и още мигранти.Дай БОЖЕ една свободна Европа и всички хора да са добре и доволни на края на месеца със голяма сума пари във банката и здрави....
  • 46 Дидо

    4 10 Отговор
    Занимавайте в Азия никакви проблеми ние сме в ЕС и НАТО тук няколко трола се трудят всеки ден Ами няма смисъл не разбрахте ли БСП ни вкараха в ЕС и НАТО червените Понимаеш трол

    Коментиран от #58

  • 47 Антитрол

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "Психиатър":

    Вярно бе всички комунета са избягали от психото и са се натикали в герб а за които нямало място там станали евроатлантици или соросоидни тролове.

    Коментиран от #49

  • 48 Филанкишията

    18 1 Отговор
    Искам Европа с бели, нормални хора. Расист съм, кво да правя?! Всичкото останало - сагрегация. Никой не може да оспори, че цветнокожите са ОГРОМНА тежест за останалите. Да си направят техен си "цветен" свят, с "цветни" условия, образование, данъчна с-ма, бърза помощ и т.н. За какво са ни?! Ето сега и ц-ганската съпруга на Хари прави е*бати проблема защото била черна и не я харесвали?! Ами не те харесват, както ти не харесваш белите!
  • 49 Психиатър

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Антитрол":

    Една е партията и е политическа хидра ,но ще ми е трудно да ти обясня защото всичко е кристално ясно отдавна
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Павел пенев

    16 2 Отговор
    Искаме да живеем в свбодна Европа без вътрешни, но здрави външни граници,в която няма задължителни директиви,в която големите страни не налагат на малките подчинение и ги превръщат в свой суровинен и пазарен придатък,без наличието на 750 евродепутати,които чакат на банкомата до входната врата,изтеглят дължимите суми за деня и изчезват, а само с управленски органи състоящи се от по 5 души представители от всяка страна,без огромните задължителни вноски и корупционни фондове,без единна външна политика формирана като правило от Германия и Франция,без заробващи заеми от частни банки и криминални инвеститори с единна икономическа,здравна и социална политика базирана на спуснати показатели. Да спре финансирането на НАТО и то да се разпусне като инструмент за вмешателство във вътрешните работи на страни извън съюза.
  • 52 Пловдив

    13 1 Отговор
    Аз като европеец, не желая повече, да ме управляват и, представляват пред света прости и нагли, необразовани и измамни милиционери, пожарникари, певци и доносници на ДС и, тям подобна гноясала сган!!!
  • 53 ponti

    17 1 Отговор
    Аз искам да живея в Европа, която не ни затваря реакторите преждевременно, не ни спира газопроводите, не ни поставя квоти и унищожава селското ни стопанство и животновъдство, не си затваря очите за безобразния грабеж и безаконие, политически и съдебен произвол. Която реагира БЪРЗО, а не чрез процедури с години, чиито резултат в крайна смета е ГЛОБА ЗА ДАНЪКОПЛАТЕЦА, А НЕ ЗА РЕАЛНИЯ ВИНОВНИК! Е В ТАКАВА ЕВРОПА ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ!
  • 54 ЕС се

    13 2 Отговор
    разпадна!
  • 55 другарят

    16 2 Отговор
    Аз не виждам "ЕВРОПЕЙСКО" бъдеще с такива "политици", като Урсула фон дер Лайен!!

    Коментиран от #56

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бай Миле

    8 2 Отговор
    Европистан с минарета-това е бъдещето.Искаме-неискаме.С бурки,гулабии и чалми.АЛЛАХ Е ВЕЛИК.
  • 58 хахахахахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Дидо":

    ама ти още вяраваш в дядо коледа ли ? няма герб бсп дпс и сие който ни управлява не се е сменял последните 30г.
  • 59 Перо

    4 2 Отговор
    UK каза в каква Европа иска да живее!
  • 60 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    българските дрогари няма да участват в анкетата те искат да живеят в азия.

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Уффф...

    7 1 Отговор
    Аман от тая Урсула...!Пак не си е пила хапчетата...
  • 63 А ти драги...

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    ...живееш в... - Африка...!Защото само там са толкова неграмотни,че си пишат ,като теб имената с малка буква...😂😂😂!!!
  • 64 Праведен

    5 0 Отговор
    Не искаме тези евре които да ни ръсят с отрови и да ограничават свободата. Между тях и форденлайн няма никаква разлика. Всички да са на бесилото. Има и по бързо да не се мъчат тези главорези.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Европеец

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    ЕС няма бъдеще без Русия.
  • 67 Баба Яга

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "фтврп":

    Парите дават власт и Европа ще бъде умъртвена от властта на евгенисти с огромно количество пари.
  • 68 𝔄𝔡𝔬𝔩𝔣 ℌ𝔦𝔱𝔩𝔢𝔯'𝔰

    0 0 Отговор
    Искаме бяла европа без сжендъри красиви жени и без имигранти
  • 69 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Аз НЕ искам да бъда част от този изкукуригал съюз