17 Март, 2021 13:49 4 133 27

Реформа! Байдън готви най-големия данъчен скок от 1993 г.

  • джо байдън-
  • сащ-
  • данъци-
  • демократическа партия

Така демократът ще коригира орязването на данъците, което Доналд Тръмп направи през 2017 година

Реформа! Байдън готви най-големия данъчен скок от 1993 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият президент на САЩ Джо Байдън планира най-голямото увеличение на данъците от 30 години, което ще бъде включено в следващия пакет с помощи за икономиката. Той ще последва наскоро одобрените 1,9 трилиона долара, съобщава Блумбърг.

Очаква се в следващата програма за възстановяване харчовете да са още повече, което налага правителството да прибегне до увеличени източници на финансиране. Затова се обмисля повишение на корпоративните данъци и облагането на американците с най-високи доходи.

Според плана корпоративният данък ще се вдигне от 21 на 28%, увеличеният данък върху доходите ще засегне печелещите над 400 000 долара, ще се вдигне имотното облагане и данъкът върху капиталовата печалба за индивиди с приходи над $ 1 млн. годишно. От Белия дом засега не коментират темата.

Тя отразява основни обещания, направени от демократа по време на предизборната му кампания. Така Байдън ще коригира орязването на данъците, което Тръмп направи през 2017 г. То засегна основно корпорациите и богаташите, но не и средната класа.

Увеличението включва приемане на законодателство, което трябва да влезе в сила през 2022 г. То би трябвало да донесе приходи между 2 и 4 трлн. долара до края на десетилетието. Според Блумбърг планираните промени са възможност да бъдат финансирани проекти в инфраструктурата и климатичните промени, да бъде увеличено подпомагането за по-бедните американци и да се постигне по-голяма справедливост в самата данъчна система.

През 2020-а фискална година дефицитът в САЩ достигна рекордните 3,1 трилиона долара, а държавният дълг - 28 трилиона, припомня Блумбърг.

Междувременно Сенатът одобри индианката Деб Халанд за министър на вътрешните работи на САЩ. Това е първият случай в американската история, в който представител на коренното население става министър. Четирима сенатори републиканци гласуваха заедно с колегите си демократи в подкрепа на Халанд, която бе одобрена с 51 гласа “за” срещу 40 “против”.

Халанд е представителка на племето лагуна пуебло. Според официалния ѝ сайт тя е 35-о поколение жителка на Ню Мексико. Вътрешното министерство е отговорно за стопанисването на земите, които са федерална собственост. То решава по какъв начин ще бъдат използвани природните ресурси и дали да даде разрешение за дейности като фракинга. Министерството отговаря и за политиката на правителството към индианците.

През 2018 г. Деб Халанд пак направи исторически пробив, като стана една от първите две представителки на коренното население, които влязоха в Конгреса. Избирането ѝ за министър се посреща на нож от някои индустриални групировки, според които нейните позиции по въпросите на екологията често са крайни.

Тя е една от най-големите поддръжнички на новата Зелена сделка, която предвижда драстични мерки за борба с промените на климата и с икономическото неравенство. Според нея климатичната криза е “предизвикателството на нашата епоха”.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    35 3 Отговор
    Това беше ли в предизборната му платформа ⁉️
  • 2 beast

    44 4 Отговор
    Добре се наиграха американците ....
  • 3 asd

    23 8 Отговор
    "ще засегне печелещите над 400 000 долара"

    Ключовата част
  • 4 az # MAGA

    42 5 Отговор
    Това само ще увеличи привържениците на Тръмп!
  • 5 Не се чудете

    44 12 Отговор
    Дойдат ли на власт леви или левеещи, започват да преразпределят онова, което са натрупали десните. И след като се излапа готовият гювеч, следва смяна на режима, защото трябва да се направи нов гювеч, а левите не го могат. Те умеят само да изпапат и разпилеят натрупаното от друг.

    Коментиран от #10

  • 6 Иван

    41 3 Отговор
    А този дълг от 28 трилиона, освен да го увеличават, смятат ли да го плащат?

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Шайка

    9 3 Отговор
    Пак ли Стайков се из... Чета ти две поредни статии и за нищо не ставаш като писач, освен че и пишеш глупости.
  • 8 hh88

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Първо трябва да купят хартия от Китай, че им свърши от толкова печатане на долари.
  • 9 Този

    29 8 Отговор
    им го сложи с 200.Избраха го и сега ще си плащат за "правилния" избор.
  • 10 Само с едно изключение...

    25 7 Отговор

    До коментар #5 от "Не се чудете":

    Адолф Хитлер направи Германия икономическа и военна сила за има няма 5г. Само той е единственият левичар дето го е направил това за такъв кратък срок.

    Коментиран от #17

  • 11 Китаец

    12 6 Отговор
    Ако американците не се осъзнаят и не се освободят от Китайския агент Байден - сбогом САЩ - не само на Черни ще се кланят но и на Китайци вече! Що се отнася до Европа ще последва колонизацията и от Азиатците много скоро!
  • 12 Ивелин

    15 3 Отговор
    Левичарска му работа, освен да преразпределят, друго не знаят...
  • 13 Луков Марш

    16 4 Отговор
    Джордж Буш Младши ги оряза с 2 трилиона Обама с малко а Тръмп с още повече а сега Байдън ще ги вдигне с 5 трилиона данъци но това няма да спре колапса на колабиралата американска икономика с печатене на хартийки
  • 14 Че за кво да го плащат?

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Те са си ги напечатали и са ги раздали,а пък китайските аптали си ги складират.Рано или късно китайците ке трябва да ги харчат къде?...Ами обратно у САЩ,иначе ще си палят пурите с тях и бършат дупетата жълти!

    Коментиран от #21

  • 15 африкънамерикън

    9 4 Отговор
    Сега ще си искат Тръмпо, ама е късно ....
  • 16 Covid

    8 2 Отговор
    Ето така ще се финансира и климатичния терор. И за базов доход на бедните ще има, ако са си взели отровата, разбира се.
  • 17 Адолф

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само с едно изключение...":

    го финансираха собствениците на федералния резерв, чрез клоновете си в Англия и Франция. Инак щеше да си остане неуспял художник. Без мая нищо не става. За сведение в Германия и в момента данък печалба стига 40%. А в щатите най - много пари изсмукват военните. Да им ограничат пилеенето и ще потръгнат нещата.

    Коментиран от #25

  • 18 другарят

    9 3 Отговор
    Браво идиот! Така ще доунищожиш и без това унищоженото американско производство и ще помогнеш на братски Китай!
  • 19 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    НОВИЯТ ХИМН НА САЩ : " ... МНОГО СМЕ -СИЛНИ СМЕ --- НО НА ПОЛОВИНА .......... ШАЛОМ-ШАЛОМ -ШАААААЛОМ " !!!!!!!!!
  • 20 Хлъц

    7 1 Отговор
    Сега разбираме, коя част от населението спечели изборите.Ако погледнете картата,ще засечете кой щати бяха за Бай Дончо.Това е най верния показател,кой реално преобладава в днешния обор.Трето поколение безработни,всякакъв сбирщайн пришълци,и местни сажди.Еднакви по социален статус.На тях им дреме, за корпоративни данъци, и годишен доход.Там реално е унищожена средната класа,която през миналия век създаде велика империя.Залеза на Боговете-, неминуемо е.Въпрос на максимум десетилетие.Ако не запалят планетата преди това.Иначе,ще се превърнат в регионална държава- континет.От рода на кенгурата.
  • 21 Ти с китаец имал

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Че за кво да го плащат?":

    ли си контакт? Кой са" аптали"- китайците? Че те ако пуснат на борсата от раз,в един ден всичките си дългови книжа за 1,3 трилиона,знаеш ли какво го чака зеленото? Ще се вмирише за седмица.В този момент,обявят масово изкупуване на физическо злато,срещу имагинерни хартии.А с такива разполагат в чудовищни количества , освен този трилион в ДЦК.Не пропускай,че изкупуват от десетилетия злато със тонове.Пак срещу хартия.Какъв форд нокс,какви пет гущера. Дракона със сигурност притежава златен резерв в пъти повече от обора.Но по азиатски мълчи.Баба Меца явно е стиковала ходовете си с Дракона.От три години, продадени ДЦК над 300 млрд зеленедаш.И превъртени в злато- над хиляда тона.От 370 сега държат под 37 милиарда в ДЦК.Колкото да подхвърлят сухи съчки в огъня,ако Дракона реши да го запали.Между другото: пише се абдал( турцизъм). И едно мнение. Много внимавай, с нация която има над 36 форми за да каже Не,но никога не го казва директно.
  • 22 Иван Митев

    3 0 Отговор
    Въведеното неправилно емитиране на пари причинява неограничени щети.
    Със злокобната процедура, колкото повече е обществения икономическия растеж – толкова са по-големи щетите. Няма шанс за избавление на държавата от стопански колапс.
    Без значение от приетите данъци, държавата е жертва на лошо прилагане на пари. След достатъчно време, ръководителят на правителството е с обществено признат политически провал.
    Чрез държавни заеми се заплащат щети от опасното ползване на пари. Правителството се опитва да отложи начало на криза, за сметка на бъдещи завишени щети.
    Ако не се допускаше грешката при парите, държавата нямаше да има сегашни дългове.
    Заплахата за щети от емитиране на пари в съответна държава ще е прекратена, след като се въведе подобрено емитиране на пари.

    Коментиран от #24

  • 23 Поговорка

    5 0 Отговор
    Играе ли мечката при съседите, чакай я в двора си! А ний с гайдите? С тез милиони, раздадени през прозореца? Те как ли ще се връщат? Но и за това, и за паспортите за жилища - след изборите ще е високо подстригване! Сега - тишин@аааа.
  • 24 Струва ми се

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван Митев":

    Коментара е 1 към едно за Бг и нашите мафиоти! Особено касае инспектора....
  • 25 По мазола

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Адолф":

    Как си префставяш щатите да намалят военния си бюджет / около 10 пъти по-голям от руския /? Че то Кенеди за какво го оттстреляха? 50 години минаха, но архива си остана затворен!
  • 26 ДОКО

    0 0 Отговор
    маи маи американската мечта ша стане африканската..
  • 27 Да дааа

    0 0 Отговор
    кой са източницитем ,ще увеличт броя на печетврите..