Last news in Fakti

23 Март, 2021 13:44 4 681 17

Атака по „АстраЗенека”: ЕС не изключва съсиреците да са образувани от ваксината

  • астразенека-
  • ваксинация-
  • ваксини-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • съсиреци-
  • странични ефекти-
  • европейска агенция по лекарствата-
  • емер кук

Проверката на въздействията от ваксината продължава

Атака по „АстраЗенека”: ЕС не изключва съсиреците да са образувани от ваксината - 1
Снимка: Shutterstock

Засега не можем ясно да изключим връзката между образуването на съсиреци и ваксината на "АстраЗенека" срещу коронавирус. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук пред комисията на Европейския парламент по здравеопазване.

Тя отбеляза, че проверката на въздействията от ваксината продължава, както и че е естествено да има подобни случаи, когато се ваксинират милиони хора. По нейните думи не може все още да се направят ясни заключения дали тромбозите, свързани с инсулти, инфаркти и белодробни емболии от тази ваксина настъпват по-често при жени под 55-годишна възраст и пушачи, защото данните засега не са достатъчно, предаде БТА.

Кук добави, че ЕАЛ оценява три обещаващи лекарства срещу новото заболяване. Тя съобщи, че предстои представители на ЕС да извършат проверка на руски завод за производство на ваксината "Спутник". По нейните думи това се прави по европейските правила за оценка, свързана с осигуряването на пазарен достъп в ЕС на лекарствени изделия. Кук допълни, че ЕАЛ продължава оценката на руската ваксина, както и на препаратите на "Новавакс" и "КюрВак". Тя съобщи, че доставките в ЕС на ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), която вече бе одобрена от ЕАЛ, започват от края на април. Кук отбеляза, че тази ваксина ще се поставя с една доза и дава 67 на сто ефективност.

Ръководителят на отдела по здравеопазване на Европейската комисия Сандра Галина съобщи пред комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, че до края на юни ЕС очаква да получи дозите ваксини, необходими за имунизирането до края на септември на 70 на сто от пълнолетните европейци. Износът на ваксини от ЕС ще остане ограничен, засега не се знае докога, добави тя. Галина отбеляза, че ОЛАФ и Европол работят срещу черния пазар на лекарства, където се разпространяват препарати, за които се твърди, че са ваксини.

Случаят с "АстраЗенека" създаде репутационен проблем за ЕС и държавите от Общността, коментира тя. По нейните думи този производител ще достави до края на първото тримесечие едва една четвърт от заявените от ЕС количества, защото използва само един завод за изпълнението на европейския договор. По нейните думи "Пфайзер" и "Модерна" изпълняват договорите и е имало само леки смущения в доставките за ЕС. Тя поясни, че тези производители доставят ваксини всяка седмица. Галина изрази неразбиране защо хората недоволстват, след като все пак в ЕС има ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 I'm not a robot

    29 7 Отговор
    Китай тихо и тарикатски спечели 3та световна война,която обяви в края на 2019 и заблуди целия свят,показваха мрачни картини от Ухан,та чак строяха огромна болница за уж 10 дни което дори на теория е невъзможно само да я оборудваш с техника.Там всичко си е наред, икономиката и живота си текат нормално,няма паника,истерия,заразени, болни.Цял свят е на колене,а при тях всичко е тип-топ,та даже произвеждат и ваксини но не за вътрешен пазар ,ами само за износ в огромни количества .Те са новия господар вече,а останалите очевидно показаха че са миманс.Китай се доказва с дела,а не думи.Последно време се забелязва ,че САЩ и Русия постоянно ги търсят за контакт. Това никак не е случайно.
  • 2 РАДИО ЕЛТО

    41 8 Отговор
    АСТРА ЗЕНЕКА УБИВА ХОРА

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    39 2 Отговор
    В САЩ днес отказаха лиценз на Астра Зенека заради подадени фалшиви данни към комисията.
  • 4 Дельо Хайдутин

    35 0 Отговор
    Значи нормално било да се мре от ваксина!?ха ха ха ха ха
  • 5 Врачка

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    С или без АстраЗенека Българите сте обречени на територията.Без пари,без ваксини,без здравна помощ,без работа и доходи.На какво се надявате всъщност та се присмивате на останалите?

    Коментиран от #12

  • 6 Ужасен

    29 1 Отговор
    Институт за анализи "Джон Хопкинс"- България е вече 1-ва по смъртност от Ковид -19 в Европа и 2-ра света! Това е в резултат от неадекватните мерки на Българското правителство!
  • 7 Заю Баю

    16 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"... тази ваксина ще се поставя с една доза и дава 67 на сто ефективност." 67% ефективност по данни на фирмата производител. Като знаем, че всички послъгват в процентите значи ефективността на "Джонсън и Джонсън" е не повече от 50%. Което означава, че или ще се разболееш или няма да се разболееш. Ами точно толкова е вероятността за разболяване и ако не си сложа ваксина, защо да рискувам тогава?
  • 8 abtuse

    17 2 Отговор
    Какви ваксини по време на пандемия. Тия съвсем изтрещяха!
  • 9 556829

    9 2 Отговор
    След колко смъртни случаи разбраха
  • 10 имах си аз

    5 1 Отговор
    ше се сетите ама късно
  • 11 ббб

    8 8 Отговор
    По света на всеки 1000 човека поне двама са засегнати от тромбофилия! Индивидуалният риск от заболяване зависи от различни фактори! Генетично причинени нарушения на кръвосъсирването играят важна роля. Те могат да доведат до: Дълбоки венозни тромбози, тромбоемболизъм и други. Така, че при 10 000 ваксинирания поне 20 човека ще имат проблеми и дори смърт! Възможно е и да не е от ваксината на АстраЗенека.
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Врачка":

    а ти защо газиш БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ядеш БЪЛГАРСКИ хляб

    ти не си ВРАЧКА
    а

    САТАНА
    САТАНА ЧЕТЯЩ КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО
  • 13 СусБе

    6 0 Отговор
    Всичко що е било на власт последните 30 години трябва да бъде ваксинирано с Калашников или Макаров по 3 дози за по-сигурно!
  • 14 Бай Манчо

    5 1 Отговор
    Разчистиха пътя на фазера и останалите американски бульони . Пускайте Китайската , Спутника и останалите 2 Руски ваксини .
  • 15 Хахаха

    2 0 Отговор
    Ето сега е времето да се преброят и глупаците.
  • 16 миш

    4 1 Отговор
    Не знам вече,за какво са тези обсъждания на ваксините?Те са ДОБРОВОЛНИ ,С ВАШЕ СЪГЛАСИЕ И ПОДПИС,ТОЧКА.Пълнолетни сте и си решавате сами,като професионалните боксьори,излазат и кой остане,ако го прибият си е виновен сам.А,СПРЕТЕ СЕ ВЕЧЕ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.