25 Март, 2021 15:37 5 199 39

ЕС отправи призив към България и Северна Македония

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • илхан кючюк-
  • ангел джамбазки-
  • балкани-
  • съседи-
  • добросъседство-
  • призив-
  • оливер вархей-
  • гърция

Двустранните споразумения на Северна Македония с Гърция и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички

ЕС отправи призив към България и Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Насърчавам Скопие и София да удвоят усилията за постигане на взаимноприемливо решение по откритите въпроси. Това заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.
Призовавам за въздържане от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси, добави той, предаде БТА.

Двустранните споразумения на Северна Македония (РСМ) с Гърция и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички, посочи еврокомисарят. Той изрази надежда преговорите за присъединяване с РСМ да започнат до юли.
По неговите думи реформите в РСМ трябва да продължат. Добросъседските отношения са основна част от пътя към ЕС, посочи Вархей. Той допълни, че пред Скопие остава още много работа за противодействие на корупцията и организираната престъпност, и за налагане на законността.

Евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС), докладчик по напредъка на РСМ, отбеляза постиженията по дългия и труден път на реформите и отстъпките по пътя към ЕС. Той посочи, че в доклада на ЕП за страната се съдържа призив партиите в РСМ да се въздържат от националистическа и провокативна реторика, както и настояване за допълнителни реформи - по-дълбоки и по-бързи. Надяваме се РСМ и България да възстановят конструктивния диалог, за да постигнат устойчив напредък, заяви Кючюк. По неговите думи е необходимо да се постигнат отстъпки по план за мерки, които да бъдат оценявани постоянно съобразно двустранния договор и това да позволи начало на присъединителните преговори възможно най-скоро. Когато доверието е нарушено, трябва да бъде възстановено и най-добрият начин е да се върнем към устоите на договора, заяви той.

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) отбеляза, че присъединяването към ЕС е най-бързият начин да се преодолеят последиците от комунизма. Все още в РСМ е дискриминиран всеки, който заяви публично своя български произход. Историческата истина е табу, а който я споделя, бива подлаган на натиск и обиди. Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкването на демократични права, като правото на свободно изразяване, поясни Ковачев. Той заяви, че над 130 хиляди са българските граждани по произход в РСМ, като част от българската историческа общност, която до Титовия режим представлява мнозинство там. Тези хора живеят в страх и са притискани да не се пишат като българи в предстоящото преброяване. Последен пример е участникът в Евровизия, чийто единствен грях бе, че сподели своя български произход и последва вълна от заплахи, добави Ковачев.

Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) посочи, че в РСМ се извършва драстично нарушаване на основното човешко право - на самоопределение. Той даде примери със заплахи и натиск срещу хора, които открито са заявили българската си етническа принадлежност. В РСМ се горят български знамена, това е Северна Корея. Българското правителство защитава историческата истина, обобщи той. Александър Йорданов (ЕНП/СДС) заяви, че РСМ не изпълнява договора с България и продължава антибългарската кампания. Остава неосъден геноцидът над българите при комунистическия режим, продължава политиката на смяна на идентичността на починали българи, кражбата на българското културно-историческо наследство. Това са престъпления, а не спор за историята. В Скопие не се говори "македонски език", а език на омразата срещу българите и България, допълни той. България желае да приемем РСМ в ЕС, но след като тази страна се ваксинира срещу комунистическия вирус от миналото, добави Йорданов.

Петър Витанов (СД/БСП) посочи, че изострянето на конфронтацията по въпроса за РСМ се ползва в България от крайно фашизирани националистически партии в предизборната кампания. По неговите думи в РСМ това дава повод за допълнителен натиск над хората с българско самосъзнание. Ние сме за напредъка на РСМ, но той минава през добросъседски отношения, добави Витанов. Представителите на парламентарните групи на Социалистите и демократите (СД) и на Зелените призоваха преговорите за присъединяване да започнат. Според СД българското вето е безотговорно и трябва да бъде оттеглено. Предвижда се докладите за напредъка на РСМ и останалите страни от Западните Балкани по пътя към ЕС да бъдат гласувани по-късно от евродепутатите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 стоян георгиев

    45 14 Отговор
    бсп за пореден път извършва национално предателство.комунистите са единствените дето оправдават деиствията на македонците.не трябва да забравяме че именно българските комунисти са родителите на македонската нация и те извършиха заедно с югославските такива геноцида над македонските българи.сега продължават в същия дух.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Евпейския Съюз🇪🇺

    54 1 Отговор
    Демек за благото на ЕС продайте си нац интереси и историята българи. Историята е вечна, а ЕС не се знае до кога ще е!
  • 5 Комуниста

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Русофобите скочихте през 1СВ на страната на Германия и затпва Княжество България загуби западните покрайнини.питай седесарите русофоби защо българите в Македония се наричат македонци

    Коментиран от #13

  • 6 бг бг бг

    30 2 Отговор
    пуснете ли Македония в тоя й вид--България няма да има място повече в този прогнил ЕС и по-добре веднага да излизаме от това блато,което не го интересува истината и съдбата на българщината в Макдония.наем тозИлхан за кои работи...турците и плановете им с албанци и косовари и обърканите българомохамедани у нас,,,,и ето ти турция и гагаузите,които турция ухажва нарочно и страшно става
  • 7 Айде

    18 3 Отговор
    пак ни почват джендърята за тази Северобалканска кочина. Ами дайте 10 млрд. евро и я пущаме да ви пасе в задния двор.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Професора

    16 11 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Американците защо 1990г не ви върнаха Македония бе седерастня соросоидна? Защо сега от Западна Европа ви изнудват да си подарите част от историята на Македония? Защо Каракачанов разчиса за Северна Македония без да е уредил историческите спорове? След дъжд качука сега. Това сега са неграмотните продажни каши на ГЕРБ.

    Коментиран от #12

  • 10 Сърп и чук

    13 6 Отговор
    Андрей Ковачев от Простота партия рекъл, че присъединяването на Македония към ЕС е ,,най бързия начин да се преодолеят последиците от комунизма"! Сега разбрахте ли, защо тикви и партизански внучета станаха герберасти! Преодоляват комунизма в себе си!
  • 11 Реалист 2

    13 5 Отговор
    Натото е поръчало на Брюксел СРМ да влезе , за да влезе и другата от пакета - Албания . А влезе ли мюсюлманска Албания , натото ще даде банкет :

    - Албания ще пречи на Сърбия да стане член на ЕС

    - Албания ще напира и Турция да влезе . Въпреки че от целия свят човешките права са най-зле в Турция .

    Ей за това западните шефове сръчкват синята шайка в София да бърза . А не , че им пука за макетата .
  • 12 Сърп и чук

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    Каракочанов, тогава 25 годишен мухъл, си призна под формата на хвалба, че лично е съветвал правителството и президент Желев да признаят независимостта на Македония! Тогава не е бил притеснен, че му крадат историята!
  • 13 стоян георгиев

    10 11 Отговор

    До коментар #5 от "Комуниста":

    русофобите през първата световна воина скочили на страната на германия!хахахахаха,хохохоххохохо!българския народ дрогар скочи на страната на германия щото русия ни прецака година по-рано заставаики на страната на сърбия ,при което загубихме втората балканска воина,въпреки че се бихме храбро.германия обеща да поправи тази несправедливост и българския народ с огромен ентусиазъм мина на страната на троиния съюз.македонците се наричат така дрогар,щото след като твоите роднини комуняги доидоха на власт 1944 година обявиха че в македония не живеят българи,дори в българската и част .тва национално предателство както и хилядите убииства пречупиха македонския българин и тои се примири да стане македонец,въпреки че преди това 60 години без почивка воюваше за да се съедини с маика българия.тва е причината дрогар,а ти вместо да се скриеш някъде като потдръжник на национални предатели се дуеш.типично по комунистически.днес твоите производни от българската комунистическа партия отново се опитват да извиват ръцете на българия и да ни накарат да приемем българоубииците в македония за нормални политици ,а антибългарската държава северна македония за добър съсед!та да те питам дрогар нямаш ли срам?

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 14 Комуниста

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Тоя па, руснаците ли накараха българите да скочат на всичките си съюзници от първата балканска? Много храбро са се били румънската армия е стигнала до София. Добре, че руснаците 1940г се застъпиха за Княжество България да и върнат,, Южна Добруджа" в пределите на княжество иначе сега България щеше да е нa половина!

    Коментиран от #30, #37

  • 15 толерантен

    5 0 Отговор
    този нед.оклатен илхан кютюк, за какви отстъпки от наша страна говори, я по добре да изпусне пак самолета, клепа с очичките си все едно някои му го е сложил отпред, не отзад...

    Коментиран от #20

  • 16 Сърп и чук

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Ето какво казва руският император на нашия пълномощен министър М. Маджаров /1914-1915 г./ на новогодишен прием - ,,Направихме всичко възможно да сте на наша страна, но вие не пожелахте!". На

    Коментиран от #31

  • 17 смерш

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Всъщност след войните в началото на 20-и век,каузата за нац.обединение на България е провалена с решаващото военно и дипломатическо влияние на британци и французи,лобиращи в полза на Сърбия и Гърция/британците/ и Румъния/Французите/.Известна роля за нашата кауза в наша Полза изиграва тогава САЩ!
    Русия е твърде заета с вътрешните си проблеми породени от поредицата революции в страната за да има решаващ глас при определяне на резултатите от войните!

    Коментиран от #33

  • 18 ХайлАдолф

    9 0 Отговор
    Е това е то , един български комунист да се изкаже в Брюксел и от устата му потича помия и клевети срещу България .
  • 19 Да се знае

    7 0 Отговор
    Партиите , които ще участват в изборите , трябва ясно и категорично да представят в предизборните си програми ,позицията си за СМакедония....за да знаем за кого да гласуваме ...че да няма после щурмуване на парламента.А тия от СД изобщо да не се явяват на изборите ...безмислено е...тия още сега са ни прдали.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Началниците

    6 3 Отговор
    Обичам САЩ и НАТО, особено когато пишат Договорите ни с Македония, а нашти без да са ги чели ги подписват.
    Обожавам елитите на САЩ, обичам ги тея хора.

    България е свободна държава, САЩ й пише Договорите с друга страна, САЩ има окупационни войски на територията БГ, и шъ са борим с НАТО срещу...., който и да е, кот кажат началниците.
    Недоволните да мълчат, не е демократично, свободно и в съответствие с евроатлантическите ценности.
    Подписвайте, шмекери бързо, Колонията да подписва.
  • 22 Сали

    3 2 Отговор
    Защо е премахнат коментар 20 ,защото истината за БСП боли ли ?
  • 23 Обичам ЕС и САЩ

    2 3 Отговор
    Oбичaм ЕС, CAЩ и НAТO, ocoбeнo кoгaтo пишaт Дoгoвoритe ни c Мaкeдoния, a нaшти бeз дa ca ги чeли ги пoдпиcвaт.
    Oбoжaвaм eлититe нa CAЩ и ЕС, oбичaм ги тeя хoрa.
    Бългaрия e cвoбoднa държaвa, CAЩ й пишe Дoгoвoритe c другa cтрaнa, CAЩ имa oкупaциoнни вoйcки нa тeритoриятa БГ, и шъ ca бoрим c НAТO cрeщу...., кoйтo и дa e, кoт кaжaт нaчaлницитe.

    Нeдoвoлнитe дa мълчaт, нe e дeмoкрaтичнo, cвoбoднo и в cъoтвeтcтвиe c eврoaтлaнтичecкитe цeннocти.
    Пoдпиcвaйтe шмeкeри бързo, Кoлoниятa дa пoдпиcвa.
  • 24 Аре кротко бе,ганьоолар

    3 8 Отговор
    Не се търсете където ви няма.Ако Скопие потърси на свой ред македонци тука,Разлог,Банско,Благоевград,Дупница с кокошките ще се пишат макета.Година и половина служих там,познавам ги..

    Коментиран от #25

  • 25 Тиква

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Аре кротко бе,ганьоолар":

    Къде служи бе лилав, в КЕЧа ли.....

    Коментиран от #27

  • 26 Мимч

    4 0 Отговор
    Може всичко и всички партии да се джавкат,ама когаго става въпрос за национални интереси,всички трябва са единни и да защитават този интерес,както циганите се защитават когато нападат българи.....
  • 27 Не,льохмане

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Тиква":

    В Разлог служих,при подполковник Иванов,артилерийски дивизион,балистични СС,това беше преди скапания ви 10 ноември..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Комуниста":

    дрогарю учи.комунягите не учите ама давате акъл.през първата балканска воина българската държава сключва договор със сърбите за спорна и безспорна зони безспорната трябва да стане българска ,а спорната да бъде присъдена след руски арбитраж.сърбия нарушава договора и окупира и двете зони докато българската армия громи турците .русия е подкрепя ощетяваики българия.в последствие русия подкрепя наказателната акция срешу българия от румънци,сърби и гърци.и да румънците стигнаха до враждебна,но две години по-късно българите направиха парад в букорещ.та учи дрогарю комунист.руснаците също си платиха за геволъка.благодарение на българия русия бе размазана през първата световна воина.
  • 31 стоян георгиев

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сърп и чук":

    направиха така че милион българи останаха извън българия в гърция и сърбия.
  • 32 Александър Македонски

    4 0 Отговор
    Нали в ЕС могат да влизат само държави които нямат неуредени спорове със съседите си. В такъв случай този ЕС да натиска само комшиите
  • 33 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "смерш":

    националната ни кауза е провалена от руснаците.те ни подвеждат.създаването на балканския съюз е под руска опека и именно в този съюз българия има водеща роля.ние отделяме наи-голям ресурс за него и вместо да бъдем подкрепени от руснаците,те ни жертват в сръбска полза и то точно в наи-важния за националното ни обединение момент.една дума на руския император към сърби,гърци и румънци и нямаше да се стигне до българския провал и последвалата антируска политика у нас.както писах руснаците платиха за това.българия разгроми сърби и румънци и уплаши гърците.което лиши русия от два милиона щика и създаде антируски фронт от сверно море до кавказ.именно тва доведе до големите руски загуби и изваждането на русия от воината.уви и ние платихме висока цена!
  • 34 ТОЧКАТА

    5 2 Отговор
    Ти наистина НЕ знаеш кой флаг се вее над главата ти ........!!!!!Всички проблеми с Македония ги надроби БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС!!!!!И се стараят и досега да са НЕРЕШЕНИ,тъпако...И ТИ им помагаш.
  • 35 Има сделка

    5 2 Отговор
    Българите и без това искат да излязат от ЕС и да се присъединят към Евразия, тъй че България да излиза, а на нейно място да си влиза С. Македония в ЕС.
  • 36 Така е

    3 2 Отговор
    След изборите в България се предвижда референдум за излизане от ЕС, който е много вероятно да бъде успешен. Тъй че България излиза от ЕС и всички препятствия пред С. Македония ще отпаднат!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Яна Ваклинова

    0 0 Отговор
    СД/БСП са нацинални предатели!"крайно фашизирани партии".Въобще имало ли е някога фашизъм в България.Българите,които спасиха евреите си.След 9 09 1944г.се изграждат десетки концентрационно-наказателни лагери ,в които хиляди Българи бяха избити зверски.А "народнияг съд"умъртвил десетки хиляди интелегентни народни чеда.Изказвания давали повод за обиди,заплахи и ограничения срещу Българите в измислената рсм.Данеби ние тука в България да тормозим по същият начин българските турци,руснаци,евреи,цигани,власи,арменци и др.?Дрънканиците на витанов са поръчкови и предполагам добре захлебва от това.Българското "вето"не е безотговорно защото НИЕ БЪЛГАРИТЕ добре познаваме историята си:никой не е забравен нищо не е забравено.Ние няма да се огънем пред кражбите на езика и историята ни.Щом има кражба редно е да има съд.Ние няма да позволим нашите братя да бъдат притискани,обиждани да живеят в страх и несигурност.На всяко действие си има и реципрочно противодействие.Скопските титовски управници не изпълняват договора,не защитават единствената историческа истина,продължават антибългаската кампания,и до ден днешен не са осъдили геноцида над Българите проведен от сръбско-титовско-македонските палачи,не са спрели кражбата на Българското културно–историческо наследство,не са спрели да подменят Българската идентичност на загиналите Българи,правят всевъзможни изкуствени пречки на Българските бизнесмени ит.н.Това за мен са чиста проба престъпления,а не многопосочни спорове.И тъй