Last news in Fakti

30 Март, 2021 08:48 2 072 9

САЩ предлагат на Иран ново ядрено споразумение

  • сащ-
  • иран-
  • ядрено споразумение-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • санкции

Инициативата на САЩ предвижда известно облекчаване на американските санкции

САЩ предлагат на Иран ново ядрено споразумение - 1
Снимка: Shutterstock

Тази седмица американската администрация ще представи на иранското правителство нови предложения за деблокиране на ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), предназначен за разрешаване на кризата около ядрените разработки на Техеран. Това съобщава изданието Politico, като се позовава на двама свои източници, предаде агенция "Фокус".

Инициативата на САЩ предвижда известно облекчаване на американските санкции срещу Иран в отговор на спирането от страна на Техеран на някои ядрени дейности, като използването на модерни газови центрофуги и обогатяване на уран до 20%. Публикацията не предоставя други подробности за американското предложение. Източници на вестника подчертават, че Вашингтон продължава да усъвършенства някои от конкретиките по текста.

В статията се казва още, че по-рано тази година Иран вече е отхвърлил едно американско предложение относно условията за това двете страни да се върнат към пълно изпълнение на ядрената сделка, а след това сам е представил свои предложения, които обаче не са устройвали Вашингтон. Politico информира, че САЩ и Иран вече няколко седмици „обменят идеи за това как да започнат преговори“. Независимо от това, няма пряк контакт между Вашингтон и Техеран, те работят предимно чрез европейците, пише вестникът. Според информацията САЩ преди това са предлагали на Иран да отворят достъп до част от замразените активи на Техеран в замяна на отказа му да обогатява уран до 20%. Властите на близкоизточната страна обаче са сметнали предложението за непропорционално и са предложили на американците да отменят всички санкции в замяна на едномесечно спиране на обогатяването на уран. Вашингтон е отхвърлил иранското предложение като „несериозно“.

Предходният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да оттегли страната от подписания през 2015 г. СВПД. JCPOA. Настоящият лидер на администрацията на Вашингтон Джо Байдън многократно сигнализира за готовността си да върне САЩ в договора. Въпреки това американското правителство все още не е предприело практически никакви значими стъпки в тази посока. Президентът на Иран Хасан Рухани предупреди на 2 март в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, че СВПД не подлежи на договаряне и единственият начин да бъде запазен е вдигането на санкциите от Вашингтон срещу Техеран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче на 10 март заяви, че Вашингтон ще облекчи ограниченията върху Иран само след завръщането му към пълно зачитане на СВДП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мауро

    16 0 Отговор
    Никой вече няма да си вложи парите или златото на съхранение в краварника .
  • 2 фактически

    4 1 Отговор
    Политиката на западните "приятели" е да да накара новите васали да си държат активите и златото като залог при тях.

    България се нарежда на 48-мо място в света по златни резерви .
    Доклад на Централната банка , посветен на 130-годишнината на БНБ, казва обаче ясно - половината от родните кюлчета са на съхранение в Англия. През миналата година положението е същото, коментират запознати, пише в. "Преса". Причината е, че депозитните операции се осъществяват на Лондонския междубанков пазар на злато. Така държавата ни печели лихви, но част от резерва трябва физически да е складиран в трезора на Банк ъф Ингланд.
  • 3 big

    14 0 Отговор
    Щом е ново и то от САЩ, значи неизгодно за Иран, т.е. неприемливо!
  • 4 Павел Пенев

    12 0 Отговор
    Да се съгласят само при отпадане на всички санкции а не частично, да изтеглят активите си от САЩ и повече нищо да не влагат там.
  • 5 Аналитик плюс

    18 0 Отговор
    Както е тръганло, "гъвкавата" дипломация на БайДън ще си изпроси среден пръст по всички наболели международни проблеми. Интересно какво ще последва след това????
  • 6 Ланс Линк

    5 0 Отговор
    Ами иранският президент го е казал-единствения начин е пълно вдигане на санкциите
  • 7 КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА

    4 0 Отговор
    РУСИЯ И КИТАЙ ОТДАВНА СА ТАМ ДРЕМЕ МУ НА ИРАН ЗА КРАВАРНИКА М7УУУУУУУУУУУ
  • 8 Димитър

    3 0 Отговор
    Какви бяха тия от Сащ че предлагали? Бита карта дето се вика!!
  • 9 Пак съм АЗ

    3 0 Отговор
    Абе тия питали ли са мадуро че да предлагат??