30 Март, 2021 14:20 2 369 11

Кипърското сирене халуми има защитен произход

  • кипър-
  • халуми-
  • сирене

Кипърското правителство приветства решението

Кипърското сирене халуми има защитен произход - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Кипърското сирене халуми получи регистрация като продукт със защитено наименование и произход, съобщи Катимерини.

Това беше потвърдено от правителството в Никозия. Държавният глава Никос Анасасиадис коментира решението.

Според него то е в полза на кипърските производители. Одобрението на продукта се превърна в политически въпрос и беше свързван с решаването на кипърския въпрос.

Процедурата по одобрение продължи седем години. В крайна сметка решението беше обявено.

Гарантира се, че сирене с това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав. Това е вторият по значимост износен продукт за страната.

Направени са и договорки за износа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 0 Отговор
    Сметайте българите какви са калитари като не могат да патентоват ракията, при положение, че Сърбия не е част от ЕС, а Гърция няма да ни прави спънки.

    Коментиран от #2

  • 2 Суйка

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А ма румънците са в ЕС.
  • 3 Ванга

    6 4 Отговор
    смятайте щом българското кисело мляко изгуби лиценза и патента и вече се говори че това е патент на Япония вижте докъде стигна 10 годишното управление на бойко борисов

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 4 просто бизнес

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ванга":

    Той химна е продал, ти за едно кисело млеко се зарижил. Нагъвай гръцки йогурт и си мирувай.

    Коментиран от #5

  • 5 Ванга

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "просто бизнес":

    И 3 март е продал щото турците празнуват всеки път когато им дойде на крак Бойко Борисов на 3 март
  • 6 Стига легенди

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ванга":

    Говорил съм с японец каза че за пръв път чува за българско кисело млеко.

    Коментиран от #7

  • 7 АМИН

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стига легенди":

    Ако е някои младок аз ще му обесня...Всъщност виновниците са двама Lactobacillus bulgaricus -лактобацилус булгарикус (българска пръчица) и Streptococcus thermophilus термофилният стрептокок. Двете бактерии, единствено и само в симбиоза, превръщат прясното мляко в кисело, чрез процес на ферментация. Ето къде и как се случва магията, която прави уникалния вкус и аромат на киселото мляко.Действайки заедно Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus задействат настъпването на промени в млечната захар в белтъчните вещества и в млечната мазнина и така се формира нов вкус и аромат.Lactobacillus bulgaricus (Lactobacillus delbrueckii SSP Bulgaricus.) или българската пръчица (така наричат тази бактерия, заради пръчкоподобния и вид).
    Тя е една от най-известните полезни лактобактерии. Превърнала се е в синоним и емблема на Българско кисело мляко. За първи път бактерията „Лактобацилус булгарикус“ е индентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров.

    Коментиран от #11

  • 8 Предник

    0 0 Отговор
    Чесно, тва сирение даже не съм го виждАл! Къде живея има само гръцко и канадцко!
  • 9 Предник

    0 0 Отговор
    Само да фметна... синьо сирение - 12$ килограм
    Българско, гръцко - 24$

    Изберете сами!
  • 10 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ванга":

    Киселото мляко не е въобще българско, знае се и се използва отпреди 7 ми век. Най много е употребата му в Османската Империя и сегашна Турция. Почти всеки който отива в Одрин и не само обезателно си купува оригинален и много по вкусен турски Йогурт. Ненапразно се знае по света не като кисело мляко, а като ЙОГУРТ !
  • 11 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "АМИН":

    И дотук с т.н. Lactobacillus Bulgaricus, наречена заради Григоров. Това не е нито необходимо, нито достатъчно условие продуктът да има защитено наименование и български произход. Апропо само в България се нарича кисело мляко, а в света се знае като ЙОГУРТ !