3 Април, 2021 19:13 2 337 2

В Сомалия атакуваха военни бази

  • сомалия-
  • взрив-
  • нападение

Отговорност за атаките пое екстремистката групировка "Аш Шабаб"

В Сомалия атакуваха военни бази - 1
Снимка: БГНЕС

Силни експлозии бяха чути по едно и също време в и около две военни бази в Сомалия, а армията заяви, че са убити поне девет военнослужещи и че нападателите са дали много жертви, предаде Асошиейтед прес. Отговорност за атаките пое екстремистката групировка "Аш Шабаб", уточнява БТА.

Местни жители разказаха, че нападенията са били извършени в Барире и Аудегле, на 75 километра южно от столицата Могадишу.

Командващият сомалийската армия генерал Одауа Юсуф Раге потвърди, че е имало нападения, но каза, че бойците на "Аш Шабаб" са били отблъснати и са понесли "тежки загуби". По думите му въоръжените сили продължават да се сражават с бягащите нападатели.

Генерал Мохамед Талил Бихи, комадващ пехотата, каза, че са убити девет войници, а 11 са ранени. Той заяви, че армията е убила 60 бойци на "Аш Шабаб" на едното място и 17 при другата база.

Според говорител на групировката екстремистите са убили 47 войници. Той каза, че нападенията са започнали със самоубийствени атентати с коли бомби.

Има опасение, че екстремистите от "Аш Шабаб" може да бъдат окуражени от сегашната политическа криза в Сомалия, след като президентът Мохамед Абдулахи Мохамед е подложен на натиск да се оттегли. Изборите, които трябваше да бъдат произведени през февруари, са отложени.

В Могадишу започна среща между политически лидери, на която се очаква да бъде обсъдени намирането на решение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GnG

    4 0 Отговор
    Тръмп започна да изпраща северноамерикански военни в Сомалия в средата на 2017 г., за да ПОМОГНЕ в борбата с тероризма. Според изследователска служба към конгреса на САЩ в момента в Сомалия има около 700 военнослужещи, предимно специални части, които помагат в обучението на сомалийската армия.
  • 2 Чекиджи Пенчо

    4 0 Отговор
    Китай ,оае и Турция имат и те военни бази там заради стратегическото си положение спрямо индийския океан. Дори индийците преговарят да се наместят там.Нищо ново за това място.Там атаки има почти всеки ден