Last news in Fakti

12 Април, 2021 09:23 1 749 0

На референдум одобриха увеличаване на правомощията на президента

  • киргизстан-
  • референдум-
  • правомощия-
  • президент-
  • вот-
  • садир жапаров-
  • конституция

Президентът ще има право да се кандидатира за втори мандат

На референдум одобриха увеличаване на правомощията на президента - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Киргизстан на референдум вчера избирателите одобриха с голямо мнозинство конституционни промени, увеличаващи правомощията на президента, предаде БТА, цитирайки AFP.

Така държавният глава Садир Жапаров, който бе избран през януари, след като бе освободен от затвора от свои привърженици по време на размириците, последвали впоследствие отменените парламентарни избори през октомври, ще има право да се кандидатира за втори мандат на поста. Конституционните промени са одобрени със 79 процента от гласовете, показват резултатите след преброяването на почти всички бюлетини.

Избирателната активност е била ниска - под 37 на сто, - но над прага от 30 процента, за да е валиден референдумът. Конституционните промени ще доближат Киргизстан - най-плуралистичната, но и най-нестабилна бивша съветска република в Централна Азия, - до нейните съседи с авторитарен режим и Русия, отбелязва AFP. От 2010 г. в страната президентът имаше право само на един шестгодишен мандат. Това правило бе въведено, след като двама поредни държавни глави бяха свалени от власт с протести заради обвинения в клиентелизъм и авторитаризъм.

Одобрените конституционни промени дават право на един човек да заема президентския пост два петгодишни мандата. Правомощията на парламента се свиват, а броят на депутатите се намалява от 120 на 90. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Венецианската комисия към Съвета на Европа разкритикуваха липсата на обществени консултации и изразиха безпокойство по повод прекомерното засилване на властта на президента. В самия Киргизстан противниците на промените говорят за "ханституция", обвинявайки Жапаров, че ще се превърне в истински хан. 52-годишният популист си разчиства политическия терен, като в седмиците след президентските избори през януари бяха арестувани двама опозиционери и един бивш премиер. При посещение на Жапаров в Москва в края на февруари руският президент Владимир Путин изрази надежда, че конституционната реформа ще укрепи стабилността в Киргизстан и двустранните отношения с Русия, отбелязва AFP.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА