Last news in Fakti

14 Април, 2021 21:48 7 817 17

Изнасилих те, омъжи се за мен

  • изнасилване-
  • насилник-
  • оон-
  • права на жените-
  • закони

Как според доклад на ООН в 20 държави насилниците избягват наказанието

Изнасилих те, омъжи се за мен - 1
Снимка: БГНЕС

В 20 държави все още се позволява на изнасилвачите да се женят за своите жертви, за да избегнат осъждане. Това сочи годишният доклад на ООН за състоянието на световното население, съобщава „Гардиън“.

Русия, Тайланд и Венецуела са сред страните, които позволяват на насилниците да се оженят за жените и момичетата, които са нападнали.

Д-р Наталия Канем, изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението, който публикува доклада в сряда, заяви, че подобни закони са „начин за подчиняване на жените“ и „дълбоко погрешни“.

„Не бива практики, които отричат правата на човека, да бъдат защитавани от правосъдието. Закони като „Омъжи се за насилника си“ прехвърлят тежестта на вината върху жертвата и се опитват да оправдаят престъпна ситуация“, сподели Канем.

„Всички би трябвало да сме възмутени от факта, че повече от половината жени нямат право да взимат сами решения дали е уместно да водят сексуална връзка, да използват методи на контрацепция и да потърсят здравна помощ“, добави тя. „Стотици милиони момичета и жени са осъдени да не притежават собствените си тела и животът им е управляван от друг.“

Според Дима Дабус от неправителствената организация „Екуалити Нау“ въпросните закони отразяват култура, „която не смята, че жените не трябва да имат власт над телата си и че те са собственост на семейството“.

Дабус добавя, че е трудно да се променят тези закони, но не и невъзможно, като дава за пример подобно законодателство в Мароко, което е отменено след като млада жена се самоуби, за да избегне сватбата с изнасилвача.

Докато в Палестина, Йордания, Ливан и Тунис отменят този закон, в Кувейт все още е законно насилника да се ожени за жертвата си с разрешението на нейния настойник. В Русия, ако извършителят е пълнолетен и е изнасилил непълнолетно лице под 16 години, бива освободен от наказание, ако се ожени за жертвата.

В Мали, Нигер и Сенегал ситуацията е особено мъчителна – по малко от 10% от жените могат да взимат решения за своето собствено тяло.

В повече от 30 държави ограничават придвижването на жени извън дома им, докато децата с увреждания са почти три пъти по-застрашени да бъдат подложени на сексуално насилие.

Образованието е от ключово значение за подобряване на човешката автономия, се съобщава в доклада. Докато законите не се променят, трябва да се достигне до баланс на социалните норми между половете.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спокойно

    34 5 Отговор
    Европа е отворена за всички от третия свят, както и за техните ценности и обичай. Елате да си изнасилвате тука на спокойствие.

    Коментиран от #2

  • 2 hahaha

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Спокойно":

    Явно информацията ти за Европа е от Скат тв .Ела изнасили в Испания
  • 3 VovИ

    30 5 Отговор
    В Германия арабите са се развихрили. А немците се свиват и мълчат.
  • 4 Олеее това е страхотно

    11 5 Отговор
    И аз искам да тресна некое котенце на 15 16 и сватбата да ми е сигурна

    Коментиран от #15

  • 5 Гъската

    2 0 Отговор
    Нещо невероятно филм за африканските модни икони

  • 6 Значи ако в русия тресна жужето

    10 3 Отговор
    Ше се оженим и ше бъда и аз богаташ кат него 😂😂😂😂😂😂😂и ше живеем в замъка на брега
  • 7 Туриста

    7 4 Отговор
    Иди и го направи в Германия.... После да ревеш, че Мюмюн ще те навестява в дрънголника. Това не е Бг
  • 8 В.В.П.

    0 5 Отговор
    Има случай и случаи,,,.Всичко е индивидуално...Глупава статийка.При групово изнасилване Ко става??..Разрешавали..!!!.Кой разрешава.???.Може да избегнеш наказание ,ако се ожениш!!!.

    Коментиран от #10

  • 9 Иван

    6 0 Отговор
    Значи след като Драган ме насили мога да се "омъжа" за него ли?

    Коментиран от #12

  • 10 Чети бе

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "В.В.П.":

    Ми всичко си пише, бе ончо. Кво не ти е ясно? Ходи в Сенегал.
  • 11 ИВАН

    3 1 Отговор
    АХХХХ ВЪВ РОСИЯ НЕ СТАВАТ ТАКИВА НЕЩА......😀😀😀😀😀😀😀
  • 12 Ех дедовото

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Няма лошо и Петкан и той,тъкмо ще ги вземеш и двамата,а и нашето магаре и то ако те мине и него може да вземеш.
  • 13 Кекс

    1 2 Отговор
    В русия Мамашките се молят някой да ги изнасили и да се омъжат за него защото паяжина им хванаха сливите а искат яко брулене
  • 14 Така е

    4 1 Отговор
    Великите демокрации, Русия и Венецуела.
  • 15 Бащата

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Олеее това е страхотно":

    Само гледай теб и подобните на теб, които са харесали коментара ти, да не ви хване бащата на това 15-16 годишно и да не ви тресне. Лично аз бих го направил, въпреки нормалната ми сексуална ориентация.
  • 16 Русуфил

    1 1 Отговор
    Щом нашите господари го правят значи е демократично и правдиво
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    ГОСПОДИН ФАКТИ А ПЪК МЕН МЕ ИСНАСИЛИХА ТРИМА РОМИ ОТ ГРАД ЛОМ И МЕ ИСЛЪГАХА ЧЕ ЩЕ МЕ ЖЕНЯТ И СЕГА ДАЖЕ НЕ СИ ВДИГАТ ТЕЛЕФОНИТЕ А АЗ САМ БОЛЕН ЧОВЕК С ИНФАРКТ И НЕ МОГА ДА ГИ ЧАКАМ ДО КАСНО ДА ДОЙДАТ