Last news in Fakti

17 Април, 2021 19:50 5 774 20

US учени: Опасна мутация направи К-19 още по-свиреп

  • коронавирус-
  • мутация

Мутация D614G е налична при почти всички варианти на коронавируса, циркулиращи сред населението на всички континенти на Земята

US учени: Опасна мутация направи К-19 още по-свиреп - 1
Снимка: Shutterstock

Американски молекулярни биолози установиха, че първата голяма промяна в генома на коронавируса, мутацията D614G, не само повишава неговата заразност и устойчивост на студ, но и го прави по-уязвим към атаки на антитела. Това съобщават американските медии, цитирани от БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис".

"Нашите експерименти показаха, че мутацията D614G променя структурата на протеините на обвивката на коронавируса по такъв начин, че шансовете за успешна адхезия към ACE2 рецептора и проникване в клетката са значително увеличени. От друга страна, същата тази промяна дава на антителата повече време и възможности за свързване с частици на SARS-CoV-2", пишат изследователите от Националната лаборатория в Лос Аламос (САЩ).

Първата голяма промяна в генома на коронавируса настъпи в началото на март миналата година, когато в Европа започнаха да се разпространяват нови щамове на коронавируса, притежаващи обща мутация в така наречения ген S, който кодира тази част от обвивката му, която е пряко свързана с проникването му в тялото.

Сега тази мутация D614G е налична при почти всички варианти на коронавируса, циркулиращи сред населението на всички континенти на Земята.

Група молекулярни биолози, водена от Сандрасегарам Гнанакаран, изследовател в Националната лаборатория в Лос Аламос (САЩ), проучи подробно последиците от тази мутация и разкри неизвестната ѝ досега черта, която може да увеличи ефективността на ваксините и естествения имунитет срещу ТОРС -CoV-2.

Тази характеристика на вируса може да обясни защо всички съществуващи ваксини, чието разработване е започнало още преди появата на мутацията D614G, въздействат върху носителите му толкова ефективно, колкото и при първите версии на SARS-CoV-2. Тази ахилесова пета на коронавируса може да бъде използвана при разработването на нови ваксини и моноклонални антитела, предполагат изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 наздраве

    24 1 Отговор
    Сандрасегарам Гнанакаран е типичен Американец . Добре че са чалмите и тюрбатите за да живнат краварите. Да им правят програмите за наса , за Боинг и да им оправят здравната система.
  • 3 Модерна

    6 1 Отговор
    Ма много мъ е страх. Сега вече ме уплашихте!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    23 1 Отговор
    С тази психоза и ние мутирахме, ама на обратно !
  • 6 Отегчен

    25 0 Отговор
    Отново заглавие което няма нищо общо със съдържанието на статията .
  • 7 гост

    28 0 Отговор
    СЕГА АКО ДАДЕТЕ ХИМИКАЛКА НА АМЕРИКАНЕЦ НЕМОЖЕ ДА НАПИШЕ ИМЕТО НА ТОЗИ ДОКТОР,ДА НЕ ГОВОРИМ ДА ГО ПРОИЗНЕСЕ.
  • 8 Устойчив

    24 0 Отговор
    на студ? За кой ли е проектиран?
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    35 0 Отговор
    Добре, добре напредвате с разработката на вируса американци! И на децата е ясно, че вие го създадохте!
  • 10 Sieg

    24 0 Отговор
    Само този вирус мутира по 100 пъти за година!
  • 11 Стооо

    28 0 Отговор
    Принципно всеки вирус отслабва от човешкия имунитет на милионите хора през които преминава, а тук странно, че мутациите стават по-опасни!?Или някой лъже или се пускат нови версии на вируса.

    Коментиран от #15

  • 12 Българина

    18 0 Отговор
    Аз знам едно точно след 20 г в сащ белите щв са по малко от мулати черни и др паплач.... И това ще е краят им, хващам бас. Каквито си ги внесеш такава ти е държавата.... Пример западнала европа и България дори....
  • 13 Конник

    17 0 Отговор
    Те са направили вируса.
  • 14 Q2z

    12 0 Отговор
    Науката може да психяса населението .
  • 15 АНОНИМЕН

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стооо":

    Новите ваксини дето сега ги работят/ъпдейтват/ъпгрейдват... трябва и да се продават, колега! Като няма плашило - как и на кого?! Интересно е все пак има ли и вирусолози в тоя екип!? То аз не, че нещо но...!
  • 16 Гошо

    6 0 Отговор
    Да си постиламе чаршафчето и да си ходим тогава.
  • 17 Сата нисти

    12 0 Отговор
    Не Ви ли омръзна да експериментирате с хората бе?

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    7 0 Отговор
    Ясно измислили са нова версия, сега ще ни я напръскат, само следете небето над България, до седмица ще има много полети с дълги десетки километри опашки, поздрав от Нато! Ама вие нали не вярвате в конспирации и гледате бтв, оттам знаете всичко, хекимян гарантира!
  • 19 ХИЛЪРИ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сата нисти":

    СА АМЕРИКАНЦИТЕ. НАПРАВИХА НОВА МУТАЦИЯ НА КОВИД ОЩЕ ПО-СВИРЕПА. ДАКАТО НЕ ИЗБИЯТ 6 МИЛЯРДА ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО НЯМА ДА СЕ СПРАТ ,НО НАКРАЯ ЩЕ ИЗБИЯТ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО.
  • 20 Готин

    0 0 Отговор
    ...и на Господ му писна на "онази работа" и....