Last news in Fakti

21 Април, 2021 07:50 1 764 4

Пробив в преговорите за климата

  • климатични промени-
  • климат-
  • преговори-
  • европа-
  • ес

Това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света

Пробив в преговорите за климата - 1
Снимка: Shutterstock

Преговорните екипи на институциите на ЕС са постигнали споразумение за нови правила по въпросите на климата, са съобщили представители на Европейския парламент и на Съвета на ЕС пред ДПА рано сутринта в сряда, предаде БТА.

Това отваря пътя целта за намаляване на емисиите от парникови газове с поне 55 процента да бъде записана в европейското законодателство. Представителите на правителствата на 27-те страни-членки, на Европейския парламент и на Европейската комисия са постигнали споразумение след месеци на безплодни преговори.

Новата цел е значителен скок в сравнение с настоящата цел за намаляване на емисиите с 40 процента спрямо нивата от 1990 г. "Това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света: нашият ангажимент към климатично неутрален Европейски съюз ще направлява нашите политики през следващите 30 години. (Това са) и положителни новини преди Деня на Земята", написа в Туитър заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите на климата.

"Това е добър ден за хората и за планетата", допълни Тимерманс. Споразумението е постигнато от политическите представители на институциите, но трябва да бъде одобрено от правителствата и парламентите. Зелените в ЕП са изразявали резерви към споразумението, но няма да имат достатъчно гласове сами да блокират приемането на законодателството.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    13 1 Отговор
    първо требе да си преразгледате ценностите,щот със сегашните половината ще гладуват а останлата ще слугуват на такива обичливи и крадливи като вас
  • 2 Къв пробив, бе?

    4 1 Отговор
    Зимата вече продължава до май, те тепърва ще се “споразумяват”!
  • 3 Госあ

    3 1 Отговор
    Решението се нарича планова икономика. И китайската комунистическа партия работи усилено по този въпрос, освен колосолните средства и умствен потенциал отделени за т.нар. възобновяеми енергийни източници, ядрена енергия и водородна инфраструктура.
  • 4 Ракета Пейтриът

    0 0 Отговор
    Зеленият пакт се подкрепи и от евродепутатите ни г-н Кючук, г-жа Искра Михайлова, и г-жа Алиева-Вели, тъй като той предвижда "Механизъм на справедлив преход" т.е. подпомагане на поетапното затваряне на мини и ТЕЦ-ове и прехвърляне на работната ръка към сектори като ВЕИ електроцентрали, саниране на сгради и производство на водород за нуждите на транспорта и индустрията. Инвестирайте във водородни технологии и стратегии, тъй като той ще е основният елемент в зелената трансформация.