Last news in Fakti

26 Април, 2021 17:10 4 590 45

Един милион души ще заживеят на Марс. Утопия ли е това?

  • марс-
  • наса-
  • космос-
  • червената планета

Цялата инфраструктура на Червената планета ще трябва да бъде изградена от НАСА

Американският милиардер и предприемач Илон Мъск има не една и две екстравагантни идеи: замислил е например да засели един милион души на планетата Марс и до 10 години да предлага полети до там. Възможно ли е това?

Американският милиардер и предприемач Илон Мъск има не една и две екстравагантни идеи: замислил е например да засели един милион души на планетата Марс и до 10 години да предлага полети дотам. Възможно ли е това?

Понеже на Марс има слънчева светлина и атмосфера, планетата би могла да стане подходяща и за живот на хората, твърди Илон Мъск. Продължителността на деня там е приблизително колкото на Земята, възможно е също и отглеждането на растения. Мъск иска да засели 1 милион души на Марс и смята до 10 години да започне да предлага полети до Червената планета.

Бившият учен от НАСА и професор от Станфордския университет Скот Хъбард обаче не споделя тази еуфория: „Животът там ще прилича повече на този в изследователска станция в Антарктида", казва експертът. Според него, малък брой хора биха могли да живеят на Марс. Но визията на Мъск е по-мащабна – той си представя много повече от обикновена научна база, отбелязва той.

Опасно начинание

При това Хъбард не е сред отявлените критици на Мъск. 73-годишният учен дори получава заплатата си от бизнесмена – член е на консултантска група към ракетната фирма на милиардера SpaceX, занимаваща се с въпроса за безопасното транспортиране на хора в Космоса.

Хъбард обаче изтъква факта, че самото пътуването до Марс, което ще е твърде опасно, ще отнема повече от половин година.

Германският блогър и физик Алдерамин също смята визиите на Мъск за утопични. Той припомня, че заради екстремно високата радиация е много опасно да се работи на повърхността на Марс. „Тази планета няма магнитно поле като Земята, което означава, че частиците от Слънцето достигат безпрепятствено до Марс“, казва той. Към това се прибавя и космическото лъчение от недрата на Вселената. Защита могат да осигуряват например оловни пластини, които обаче са твърде тежки, за да бъдат превозвани до Марс. „С други думи, хората там просто ще трябва да се справят с наличните ресурси на тази планета“, добавя ученият.

Ще рече, че разходките на Марс ще бъдат по-скоро изключение. Заради лъчението и екстремно високите температурни колебания (стигащи до 100 градуса по Целзий) излизанията на открито ще бъдат твърде скъпо и рисковано начинание. Алдерамин се отнася с респект към успехите на Мъск, постигнати в ракетостроенето, но твърди, че в научната общност милиардерът просто не е приеман на сериозно. "Визиите му са смятани за чиста утопия", уверява той.

Масово заселване?

„Старшип“ вероятно ще върши добра работа като товарен кораб, но никой не вярва, че милиони хора ще могат с него да стигат до Марс“, казва още германският блогър. Приносът на Мъск се свежда до това да построи „такси до Марс“. „Но цялата инфраструктура на Червената планета ще трябва да бъде изградена от НАСА. А това ще струва стотици милиарди долари. Някой трябва да ги осигури, а и цялото това начинание ще трябва да е икономически рентабилно“, добавя Алдерамин.

Професор Хъбард пък смята, че в скоро време първите хора биха могли да стъпят на Марс. Но той не вярва, че ще се стигне да масово населяване на тази планета. „Мисля, че до края на 2030-те години ще видим хора на Марс. И още по-точно – някъде между 2033-а и 2039-а година.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    31 17 Отговор
    Нова порция простотия от DW!
  • 2 хъхъ

    33 9 Отговор
    Няма нужда, малко ли е че съсипахме Земята с пластмаси, отрови и оръжия, ами сега и други планети. По-добре не...
  • 3 ха ха ха

    18 10 Отговор
    Не, пълна ЛЪЖА Е!

    Но вие не лъжете само кога спите, кът така че и никой не ви вярва вече! 😋
  • 4 Професора

    22 19 Отговор
    В шекли ли ви плащат да публикувате пропагандата на сороснята?

    Коментиран от #45

  • 5 😁😁😁😁

    9 10 Отговор
    ...червена планета...😁...пък сащ...?...😁...

    Коментиран от #9

  • 6 цфаддф с

    22 18 Отговор
    И какво ще ядат и пият или ще им карат всички с цистерните на Мъск и ще седят по землянки и ще копаят камъняци.

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 7 Хмммм

    17 32 Отговор
    Това е постижима цел за НАСА и Америка като цяло, даже поне 10 милиона американци ще се заселят там и ще придобиват ресурси, а Марс с нови технологии ще стане планета пълна с живот . А от рашките ватенци не се очаква нищо те ще продължават с алкохолизирането на нацията и ще завлядят нови алкохолни територии дори пиенето ще стане олимпийски спорт

    Коментиран от #32

  • 8 Преди няколко

    15 16 Отговор
    Години започнаха да продават в сащ парцели земя на Луната и Марс , с нотариален акт всичко законно.и хората пощуряха започнаха да купува имоти на другите планети.Ако един ден могат и отидат да си видят нивите на Марс и се окаже че там марсианците си живеят кой ще им върне парите на идиотите от планетата Земя

    Коментиран от #40

  • 9 Отело

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "😁😁😁😁":

    Е така е,предполага се щом е червена да е на Русия Китай Куба Виетнам Корея КОМСОМОЛСКАТА ПЛАНЕТА😆
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 от луната

    9 9 Отговор
    по-скоро ще заживеят хлебарки на марс.че издържат на радиация
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Теодор

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "цфаддф с":

    Стар Трек ще им карат яденето ти не ги мисли
  • 15 ха ха ха

    20 18 Отговор
    Краварите първо да стъпят на луната, че още не са стъпвали и после да ни говорят за Марс!

    Нито сме толкова глупави вече, нито толкова наивни, да не говорим, че и медиите отдавна не вдъхват доверие на никого, и живият пример е дойчовото желе!

    Оставете таз песен любовна!
  • 16 Милен

    13 10 Отговор

    До коментар #6 от "цфаддф с":

    За Марс не знам но на луната ще ядат турски домати нали турските космонавти ще ходят там
  • 17 Все ми е тая...

    11 9 Отговор
    И пратете там всички ГРОБаджии...
  • 18 Скорпи

    7 6 Отговор
    Трябва да се търси подобна на Земята планета,годна за живеене ,а не да се реализират прищявките на Някой си.Говорим за масово преселение..
  • 19 Съдията Дред

    5 10 Отговор
    Как ще ги праща - в пепелника на Старшип?
  • 20 Б.Б.

    12 7 Отговор
    На тия, марсианци, дали не им трябват магистрали ?
  • 21 Хахаха..

    12 9 Отговор
    Абе на Луната освен една стъпка на космическа маратонка нищо друго човешко няма,те ще ми заселват половин София на Марс,няма ли психиатри в тоя Космос бе?! Да идват извънземните и да поставят нещата в ред,хората са във фаза хомо идиотикус,опасни са за планетата и околностите и..
  • 22 Кръговрат

    12 10 Отговор
    Като се види товароносимостта на един кораб и е ясно че и селска тойлет не могат да изградят там но глпци винаги е имало и ще има.Днес глпакът просто носи името Мъск утре ще се казва Кольо и тн.
  • 23 Госあ

    13 6 Отговор
    Прасчо треа да намали силната дрога.

    Коментиран от #24

  • 24 требе стригане

    18 9 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Трябва осмирителна риза за Мъск.Повярвал си фантаст спонсориран от правителството.
    Първо ощев самото му начало няма никакъв смисъл от Пей Пал има други начини за разплащане напълно ненужен метод.Второ предимството на електрическите коли е спорно както и техният принос за намаляване на емисиите
    Трето електрически коли има отдавна нито приносът е негов нито пък приносът му към батериите които са на Панасоник по лиценз
    Четвърто космическите му успехи са меко казано скромни.
    Пето америка ограбва всички и се бие в гърдите във връзка с това питам кога падат визите за натам

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    13 7 Отговор

    До коментар #24 от "требе стригане":

    Разбира се. Електрокарите доказано ни най малко не са решение, а "космическите му успехи " са клоунада със специалистите и парите отклонени от НАСА от бай тръмп. Прасчо е едно наркоманче, плод на капитализма.
  • 26 Не е утопия

    7 2 Отговор
    пълни глупости са....
  • 27 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 2 Отговор
    Илом Мъск гради къщата в обратен ред - първо нарежда керемидите, после покривния гредоред, после втория етаж, после първия и т. н. Едно е да направиш изследователски лагер на Марс, друго е да го заселиш. Първото излага на големи рискове хората пратени там и всичко трябва да им се доставя от Земята. Това има смисъл само за изследователи. Това няма да доведе до заселване на Марс! Обаче да заселиш с местни жители, подобно на Земята, които да си произвеждат на Марс необходимите блага е съвсем друга работа! Първото нещо, което трябва да се направи е да се направи атмосфера със състав подобен на земния! Откъде ще се вземе толкова много азот, кислород и даже и СО2? Не може да се пренесе от Земята, но и да може, не трябва да се прави, защото ще унищожи Земята. И водата е под въпрос. Нямаме такива мощни кораби и технологии, с които да се докара такова количество газове от други планети и комети. Трябва да се измисли реално осъществим план и това може да отнеме хиляди години, като в хода на времето, човечеството непрекъснато ще усъвършенства този план! А за утопията на Илон Мъск едва ли някой ще си спомня!

    Коментиран от #31

  • 28 Читател

    8 3 Отговор
    Докато не изядем, докато не унищожим планетата ЗЕМЯ нямаме работа на Марс.А когато стане това чак тогава ще разберем , че ЗЕМЯТА е единственото място на ,което може да живее човек но ще е фатално късно.

    Коментиран от #29

  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Читател":

    Прав си! Направи едно мислено пътуване в необятния космос. Ярката червена звезда Бетелгейзе от съзвездие Орион е на 700 светлини години от нас. Това означава, че светлината от нея, която виждаме сега е тръгнала от Бетелгейзе преди 700 години - когато сме паднали под османско робство. И когато мислено си някъде много далеч в необятния космос, си помисли, че в него има само едно място, където ще се приютиш и даже ще се разхладиш с една студена бира! Затова трябва много повече да ценим нашия единствен дом - Земята!
  • 30 Вълко Червенков

    4 8 Отговор
    Илон Мъск е човек изпреварил времето си.Естествено,че ще го възприемат като екстравагантен,шантав,луд.Навремето така са се присмивали и на пионерите на авиацията.Сто години по-късно света е коренно различен.Мъск извади човечеството от летаргията,направи Космоса отново атрактивен за младите хора и им даде цел.Тези от Спейс Екс и другите частни компании,са пионерите на Новото време,а не закостенелите мозъци от старата школа,които се опитват да върнат цивилизацията във времето на Студената война.Марс ще бъде заселен рано или късно.Това е неизбежно.За тези необременени от кой знае какъв интелектуален багаж ще дам пример:това е същото както вашите старци преди време се домъкнаха от село в София.А за тези които останаха на село-всички вече имате тоалетна в къщи,а не нужник на двора.Ето това е Прогреса.

    Коментиран от #33

  • 31 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ето още един от хилядите въпроси за решаване - когато бъде изградена атмосфера на Марс, тя има определена маса /тегло и това ще доведе до увеличаване на гравитацията/привличането между Марс и Слънцето. Марс ще започне да се приближава бавно към Слънцето - орбитата на Марс ще претърпи промяна. Възможно е примерно след милион години орбитата на Марс да се свие до тази на Земята. Тогава най-вероятно Марс ще се сблъска със Земята. Един или няколко милиона са един космически миг! Това е времето, за което сме еволюирали от маймуна до човек! А бе не сме дозряли още за да правим такива глобални промени в природата!
  • 32 Петър

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хмммм":

    Дано и ти вземеш виза за Марс. От американците разбира се.
  • 33 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Вълко Червенков":

    Безспорен е приноса на Илон Мъск, например за ракетите Falcon, но в глобален мащаб не е постигнато нищо. Не е създаден космически двигател със скорост близка до светлината, нито е открит принцип за придвижване в пространството на разстояние светлинни години, с което да се преодолее разстоянието поне до най-близката звезда Проксима, която е само на 4 светлинни години от Земята! Илон Мъск е по-скоро бизнесмен, отколкото учен.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Вълко Червенков

    0 6 Отговор

    До коментар #33 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Е много фантастични филми гледаш.Реалноста е по-скучна.За начало Слънчевата Система,а някога напред във времето,тези след нас ще летят къв звездите.Ако живееш още 50-60 години,може и да станеш свидетел на първите космически кораби с термоядрен двигател,които развиват около 20% от скороста на светлината.Тогава някой друг "луд" може да реши да праща хора на 20 годишен полет до Проксима Кентавър.

    Коментиран от #36

  • 35 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    А какъв точно е приноса на илон маск за ракетите фалкон ?

    Коментиран от #37

  • 36 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Вълко Червенков":

    Аз изобщо не обичам фантастичните филми! Аз гледам научно-популярни филми и се интересувам само от научнодоказани факти в астрономията и техниката и много обичам точно скучната реалност. В моите коментари няма нищо от фантастиката! И американците и руснаците са работили по създаването на ядрен космически двигател, но се въздържат да го пуснат в космоса, понеже при авария при изстрелването ще замърси атмосферата на Земята. Но и той не решава въпроса с пътуване до други звезди. И комуникацията ще е проблем - ако кораба се намира до Проксима, изпращането на сигнал до кораба ще трае 4 години и получаването на отговор от него до Земята ще е още 4 години! Това фантастика ли е според теб? Това е една съвсем проста сметка със скоростта на светлината! Даже няма какви да се изчислява!
  • 37 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Той си има екип от учени, неговия принос е, че ги е финансирал, не знам подробности. Не споря. Той обича да си прави реклама.

    Коментиран от #38

  • 38 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Финансирането е държавно, за сметка на НАСА, учените и инженерите - също. А НАСА имат други приоритети от това да изстрелват автомобили в космоса.

    Коментиран от #39

  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    Добре, да така е. Аз също така си мисля, че не трябва (или поне е твърде рано) да се използват ресурсите на космическата наука за космически туризъм. Може суровините за горивото на ракетите да не е неизчерпаемо, не знам. Един богаташ, вместо да даде милиони за космическа разходка, по-добре да ги даде за изпращане в космоса на кораб с изследователска цел! Въпрос на морал!
  • 40 Dido

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Преди няколко":

    Имам 1 акър на луната продават се в lunar embassy
  • 41 ристю

    1 0 Отговор
    И тези хора като отидат там какво ще пият,с какво ще се къпят,а тоалетна? На Марс няма вода. При 100 градуса по Целзий водата завира. Навън е трудно да се ходи без скафандър. Що за живот ще е там?Кучета и котки няма,папагали и маймуни също. За дървета и цветя да не говорим. А море? Сняг няма,ски не ще се карат.

    Коментиран от #42

  • 42 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "ристю":

    Споко брат! Ще имат вода за пиене, за къпане, необходимия МИНИМУМ за живот. Водата кипи при 100°С само на морското равнище на Земята, т. е. при налягане 1 Bar. На Марс ще кипи при по-ниска температура. А навън на Марс направо си е невъзможно да се ходи без скафандър! И тревички няма, и врабченца не цвърчат. И ски не може да се карат. Но хората, които ще отидат там, знаят че не отиват на Банско. Те знаят, че залагат живота си за науката и за нас, които сме на Земята! Друг е въпроса, какво ще се постигне с това? Те не могат да изфабрикуват атмосфера на Марс, нито да го засадят с тревички! За да се поддържа живота в лагера, ще трябва често да се пращат храна и всичко друго необходимо за живота им доста често. Това ще е скъпо и безсмислено, просто една реклама за Илон Мъск. Тези средства може да отидат за нещо по-смислено - няма смисъл да се рискува живота на хората, а е по-добре да продължат да пращат безпилотни мисии за изследване на планети, комети, астероиди и прочие. А заселването на Марс е много по-сложен въпрос!

    Коментиран от #43

  • 43 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Оооооооо, 1 милион души?!?!?! Сетих се за заглавието! Че ние земните жители едвам ще можем да ги издържаме, защото те няма да могат сами да си произвеждат дори и храна! Мъск наистина е луд! Но по-лошото е, че вреден!
  • 44 Милена

    0 0 Отговор
    Ще станееее, трябва само да активират изоставеният от марсианците генератор за атмосфера. Не сте ли гледали "Зов за завръщане".
  • 45 жжж

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Става въпрос за проект на холивуд.