Last news in Fakti

29 Април, 2021 16:47 1 370 0

Предстои нова среща за Кипър

  • кипър-
  • среща-
  • антонио гутериш

Това стана ясно след днешния форум

Предстои нова среща за Кипър - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Предстои да се проведе нова неформална среща по Кипърския въпрос. Това обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Катимерини.

Днес завърши тридневният форум за Кипър. Срещата се проведе в Женева.

Редица двустранни разговори бяха проведени по време на срещата. Участие взеха представители на кипърските общности, както и външните министри на Гърция, Турция и Великобритания.

Гутериш призна, че срещата не е била лесна, като са били обменени много различаващи се мнения. Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар представи искане за признаване на суверенитета и международния статут на държавата на кипърските турци.

След изпълнение на това условие, той е готов да преговаря с Кипър. Кипърският държавен глава Никос Анастасиадис отхвърли идеята за две независими държави.

Анастасиадис приема диалог за обединение във федерация, която може да е децентрализирана. Договорено е провеждането на нова среща в този формат, което може да стане до лятото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА