Last news in Fakti

29 Април, 2021 18:45 1 247 10

Европейският път на Косово зависи от споразумение със Сърбия

  • ес-
  • жозеп борел-
  • косово

Това обяви Жозеп Борел

Европейският път на Косово зависи от споразумение със Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейският път на Косово може да бъде спрян при липса на спораузмение със Сърбия. Това обяви върховният европейски представител Жозеп Борел, цитиран от Фигаро.

Косово трябва да получи международен статут. Това ще осигури европейския път на страната.

Борел е готов да помогне на новия косовски премиер да се запознае с процеса по диалога. Посочва се, че ЕС помага на диалога със Сърбия.

Припомня се, че преговорите няма как да започнат отначало или договореното да бъде променено. Подновеният диалог няма да е лесен, но ще е за доброто и на двете страни.

Борел припомни, че ЕС е направил много за Косово. Косовският премиер Албин Курти обяви, че няма да присъства на среща със сръбския държавен глава, предвидена за единадесети май.

Той обяви, че няма нищо против диалога с Александър Вучич, а се притеснява от безпринципен диалог. Сърбия и Косово търсят споразумение за взаимно признаване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЯВОЛА

    6 10 Отговор
    Македония и Косово са български територии отнети от руските окупатори през първата световна и дадени на Югославия

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 2 За Косово може

    7 2 Отговор
    а за Крим не може?! Кой вярва на лицемерните мишки от Брюксел? Отговор - никой,защото и те не си вярват..

    Коментиран от #4

  • 3 Абе папуняк

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЯВОЛА":

    няма ли да поискаш и годишен данък от Гърция,като кан Тервел?!
  • 4 ДЯВОЛА

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "За Косово може":

    Е Америка не са окупатор като Русия, заради 2000 американци живеещи в Косово и две американски бази Америка няма да тръгне да анексира територия като Русия, първо съветски управляващ законно е дал Крим на Украйна , анексираха го защото Украйна си подари съветските ядрени оръжия на Москва а Русия да има достъп и повече територии заради руските бази там и русофилско население анексира незаконно Крим, проведения референдум е редовен но анексията е нередовна
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ФАКТИ

    2 3 Отговор
    Тъп сайт
    !
  • 7 Българин

    3 2 Отговор
    Какво общо има мюсюлманската база на краварите "Косово" с Европа ???

    Коментиран от #10

  • 8 Летописец

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЯВОЛА":

    Има един съвсем "мъничък " исторически факт :

    Когато всички православни царе и владетели се обединили за да се бият срещу мюсюлманите в Косово, само Иван Шишман не спазил обещанието си и не дошъл на Косово поле. Уви, и сега начело на България са предатели.
  • 9 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Сърбия никога няма да даде път на Косово за ЕС,но се бори ние да дадем път на Македония.
  • 10 Брендица

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Не мога да ти го обясня. Не и в тоя сайт. Това се предвижда за ново седалище на ЕС. САЩ е смърт, но никой не ще да повярва. Те отдавна имат колониална политика, подкрепена със сериозни конфликти между държавите, в т.ч.и военни. Виж че навсякъде цари разцепление. В ЕС например Орбан набира кандидати за нова Демократична Партия, различна от ЕНП, което ме навежда на мисълта че се е ориентирал да става Източен Демократ..