Last news in Fakti

7 Май, 2021 16:41 3 185 15

Ето каква е мисията на Международния термоядрен експериментален реактор

  • итер-
  • реактор-
  • експериментален реактор-
  • мисия

Всички и навсякъде ще имат еднакво висок стандарт на живот и благосъстояние

Ето каква е мисията на Международния термоядрен експериментален реактор - 1
Снимка: Shutterstock

„С участието на 25 държави, които работят в екип, ИТЕР представлява бъдещето на целия свят. Именно този проект ще даде възможност да се произвежда енергия на достъпна цена от неизчерпаем ядрен източник, което означава „всички и навсякъде да имат еднакво висок стандарт на живот и благосъстояние”. Това обяви Серджо Орланди, ръководител на дирекция в Международния термоядрен експериментален реактор (ИТЕР, по време на онлайн събитие за старта на инициативата „Атоми за хората“.

Дискусията, организирана от „Росатом“, бе фокусирана върху аспектите на социалното, екологичното и глобалното партньорство за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие. Целта на международния проект ИТЕР е да демонстрира как научно и технологично може да се осъществи термоядрен синтез на Земята, който да се превърне в неизчерпаем източник на енергия.

Във филм, придружаващ интервюто, експертът разказва, че увлечението му по атомите започва още в детството. В проекта ИТЕР, към който той се присъединява през 2013 г., Орланди е на 57-годишна възраст и застава начело на „мечтата да се имитира слънцето на Земята“. „Днес съм на 64, но се чувствам така млад. Не е важно на колко години сте. Важно е колко млади се чувствате, докато напредвате към целта, която сте си поставили”, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Големи,сияйни мечти

    13 6 Отговор
    Но РЕСУРСИТЕ са в Русия..

    Коментиран от #4

  • 2 Византиец

    20 2 Отговор
    Дано да успеят с този термоядрен рактор, той ще предложи едно ново начало на достъпна и чиста енергия
  • 3 КОТарАК

    12 2 Отговор
    що ли Русия участва в ИТЕР...?:)
  • 4 Византиец

    10 24 Отговор

    До коментар #1 от "Големи,сияйни мечти":

    Ресурсите, хората, горите може да са 99% в Източните държави но без цивилизования Запад и западни технологии, ресурсите ще си останат недоразвити като африканско племе

    Коментиран от #10

  • 5 ужас

    15 2 Отговор
    Тоя проект е руския ТОКАМАК 10, разработван от 50 години. Елцин се съгласи в знак на добра воля да се изгради във Франция. Един токъв реактор може да захрани цяла Европа. Китайците работят самостоятелно и са достигнали температури от 100 милиона градуса. Ако всичко върви добре след 50 г може да влезе в употреба. По това време Елцин придаде още един фундаментален проект. Той е между Русия и Германия и е със седалище в Германия. Той е в областта на медицината и е на базата на използване на много мощен лазер.

    Коментиран от #6, #8, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    15 1 Отговор
    Всички и навсякъде ще имат еднакво висок стандарт на живот и благосъстояние‼ Това откъде ли ми е познато 🤔

    Коментиран от #9

  • 8 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "ужас":

    Китайците освен самостоятелно, работят и към международния. Но те се стискат за кинти за наистина важните неща. Затова са и по напред. Проверете колко спънки и мизерии правят специално брюкселските зелки за финансирането от страна на ЕС.
  • 9 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Ами другия вариант, който е настояще в прекрасния капитализъм е едни измекяри да бъдат крайно, а другите- крайно бедни. И не, крайно богатите не са учените, инженерите и лекарите. Нали знаеш ? Но едва ли, периодично има чистки. И това предполагам знаеш.

    Коментиран от #13

  • 10 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Византиец":

    Ааахахаха много сте забавни. Аве ти отговори ли на въпроса защо Русия участва в този проект ? И не разбра ли че всъщност изоставащия Китай е с крачка напред. Всъщност. В миналото няма да се връщам.
  • 11 ИСТОРИК

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "ужас":

    Един такъв реактор не може да захрани Европа, защото е 500Мвт. Нашите в Козлодуй са по 1000Мвт. Това е пилотен проект, финансиран от най богатите държави, за да се докаже, че може да се получи енергия от ядрен синтез. И Елцин пък няма нищо общо, тъй като този проект започва след него.
  • 12 Първан

    9 0 Отговор
    Първо това ще стане след 20 г. И второ - трябва да има поне 6 такива реактора в света, иначе пак ще се извиват ръце и крака. А някой излезе от петолинието и щрак еленергията. Иначе да хубава утопия. Че всичко ще е цветя и рози. Така хАмериганците смятат да довлекат един астероид от благородниметали, също приятна утопия. Реалитито е пандемии до дупката на дупката на последната дупка.
  • 13 Anadolu Manafesi

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Тримата най богати в момента са Безос , Мъск и Гейтс . И тримата са инженери и не са потомци на свръхбогати семейства и това е показателно че капитализмът , макар и не перфектно , работи . В СССР най важните хора бяха индивиди като Сталин , Хрушчов и Льонката Брежнев
  • 14 Рошко

    4 0 Отговор
    Тази статия ми напомни за един човечец дето викаше, таман се научим да живеем па вземем та умрем
  • 15 Батко

    0 0 Отговор
    Светлото бъдеще на ИТЕР ми звучи като навия комунизъм.