Last news in Fakti

11 Май, 2021 17:49 1 684 2

На лов за терористи на Черния континент

  • буркина фасо-
  • тероризъм-
  • сахел

Въоръжените сили на Буркина Фасо все още не успяват да спрат нарастващите жертви, причинени от петгодишната джихадистка криза в района на Сахел

На лов за терористи на Черния континент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във вторник армията на Буркина Фасо заяви, че е убила най-малко 20 "терористи" и е унищожила четири от техните позиции в комбинирана операция в два северни региона, силно пострадали от джихадистките бунтовници, съобщава АФП.

Операцията стартира на 5 май в регионите Север и Сахел, обединявайки конвенционални и специални сили, военновъздушните сили и жандармерията, полицейско подразделение, което е под военно командване, се казва в изявление. Наречен Houne - Достойнство в езика Fula или Peul - операцията се очаква да продължи повече от месец, каза източник от сигурността пред AFP.

"Повече от 20 терористи са неутрализирани" и четири от техните бази или позиции са унищожени, каза източникът, добавяйки, че също са иззети комуникационно оборудване, оръжия, боеприпаси и транспортни средства.

В миналото въоръжените сили направиха много съобщения за подобни операции, но не успяват да спрат нарастващите жертви, причинени от петгодишната джихадистка криза в района на Сахел.

Около 1300 души са загинали и повече от милион са напуснали домовете си. В събота трима цивилни бяха убити в Тин-Акоф, докато трима войници бяха ранени от бомба в Мансила в провинция Яга на изток.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Паразити

    3 0 Отговор
    Санкара щеше да оправи сахел но французите просто го убиха.