Last news in Fakti

13 Май, 2021 09:44 1 261 18

Джо Байдън: Надявам се да спрат сблъсъците между Израел и палестинците

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • джо байдън

Американската дипломация работи усърдно заедно с екипи по националната сигурност и отбраната като се осъществява постоянен контакт с официални лица от страни в Близкия изток

Джо Байдън: Надявам се да спрат сблъсъците между Израел и палестинците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има право да се защитава, но в същото време в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху е изразил и надежда за скорошно приключване на сблъсъците с палестинци.

Междувременно три държави поискаха извънредно публично заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на насилието между израелци и палестинци.

Пред репортери Байдън увери, че американската дипломация работи усърдно заедно с екипи по националната сигурност и отбраната като се осъществява „постоянен контакт“ с официални лица от страни в Близкия изток.

Късно в сряда държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че е разговарял с палестинския президент Махмуд Абас. Американският топ дипломат е изразил съболезнованията си за жертвите и е подчертал нуждата за спиране на ракетните нападения и за деескалация на напрежението.

По-рано Блинкън заяви, че изпраща свой заместник в региона.

Към момента официалната американска позиция е признаване правото на Израел да се защитава срещу ракетни нападения, като в същото време има и отправяне призиви за предприемане стъпки за успокояване на ситуацията и избягване на цивилни жертви.

Междувременно второто закрито заседание тази седмица на Съвета за сигурност на ООН по темата приключи без съвместна резолюция. Според дипломати Съединените Щати не са сметнали, че проекторезолюцията е била с потенциал да помогне за деескалация. Така при липса на консенсус четири страни-членки на Съвета за сигурност – Норвегия, Естония, Франция и Ирландия пуснаха свое изявление, в което осъждат ракетните нападения на Хамас и други военни групировки, но в същото време призовават Израел да прекрати действията си по презаселване в Източен Ерусалим.

Сега очакванията са за ново заседание на Съвета за сигурност, което да е публично след като Тунис, Норвегия и Китай са поискали това. По информация на АФП искането е за заседание в петък, което да е с участието на израелци и палестинци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Много се развъдиха евреите.Трябват им нови територии.Почват прочистване на аборигените.
  • 2 898011

    14 1 Отговор
    Байдънката не може да няма пръст тука.
  • 3 В.Г.З.

    14 1 Отговор
    Дъртото псе излекува ли си коляното
    от падането на стълбичката на самолета?!?
  • 4 Пако

    15 1 Отговор
    Когато касае Израел старчето се надява,а когато касае други трябва. С тези двойни дженди стандарти затова не върви света на добро.
  • 5 Пучо Капучо

    12 2 Отговор
    Оу, баш краварина най-сетне се обади. К'во, бай Дън? Ше затривате ли палестинците? И после ше ги пращате към Европата, като сирийците?
  • 6 смок

    2 1 Отговор
    Бай Издън,тия двете с тебе са май Юлия Цезарова и Маркета Линициева Красова,а?
  • 7 Факт

    6 0 Отговор
    За да спрат трябва държавата Израел да бъде преместена на остров Мадагаскар, каквато е била идеята на третия райх.
  • 8 Отичате се

    4 1 Отговор
    Ами арабите ясно показват на "лидерите" колко им пука за тях и техните протежета. А "лидерите" какво ? - пожелания.
    Само ние и още 2-3 източноевропейски пудела останахме да им козируваме.
  • 9 САЩ...НАЙМОГЪЩИТЕ

    0 6 Отговор
    ПРАТИ ИМ НА АРАБИТЕ ЕДИН САМОЛЕТОНОСАЧ И ДА СЕ....ПРИКЛЮЧВА

    Коментиран от #12

  • 10 Stefanie 🎲

    5 0 Отговор
    Само на САЩ и Израел им е позволено иимат право да нападат и бомбардират други държави. За всички останали е забранено. Сатанисти гадни. Ще си платите за всички мъки които причинявате.
  • 11 Дядо ви Господ

    0 0 Отговор
    И ние двамата със Свети Петър много се надяваме да спрат че много работа ни отвориха на небето😁😁
  • 12 Байгън

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "САЩ...НАЙМОГЪЩИТЕ":

    Бе аз и два ще им изпратя обаче сами няма да могат да ги нарежат
  • 13 САЩ...НАЙМОГЪЩИТЕ

    0 5 Отговор
    ПЪК ПОКРАЙ АРАБИТЕ, МОЖЕ ДА НАСМЕТЕТЕ И НЯКОЯ РУСКА БАЗА

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 един от многото

    3 0 Отговор
    Най после им се чу гласчето , само , че се надяват а не предупреждават и санкционират.
  • 16 2121

    1 0 Отговор
    Какво може да се иска от евреи.Нямат Бог.Богът са парите.Оръжейната индустрия в сащ се ръководи от евреи.Те трябва да пласират оръжията си и сеят смърт навсякъде.Арабите не са ангели, но палестинците са роднини на евреите-евреи,но мюсюлмани.Израел нямаше държава и под натиска на тъпите сащ им дадоха малко място,около Палестина.И тъй като Израел управлява тъпите сащ, ясно е защо никой не помага на палестинците.Ще следим войната между евреи и палестинци.Нищо добро не се очертава в близко бъдеще.Хитлер хубаво беше подхванал евреите,но насочиха вниманието му към Русия.Знаем ,какво се получи през ВСВ.
  • 17 1520

    0 0 Отговор
    защо еврейте постъпват така с палестинците както хитлер постъпваше с тях
  • 18 1520

    0 0 Отговор
    за Израел няма ли санкции