Last news in Fakti

13 Май, 2021 14:12 3 131 9

Алпинисти загинаха от изтощение на Еверест

  • еверест-
  • алпинисти-
  • изтощение-
  • сащ-
  • връх-
  • швейцария

Сезонът продължава всяка година от април до май

Алпинисти загинаха от изтощение на Еверест - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двама чуждестранни алпинисти загинаха на връх Еверест, първите жертви от пролетния алпинисткия сезон, съобщи организаторът на експедицията им в четвъртък, съобщават "Ройтерс" и АП.

Чханг Дауа Шерпа, ръководител на експедицията на Seven Summit Treks, заяви, че 41-годишният Абдул Варайч, алпинист от Швейцария, е починал в сряда, докато се е връщал, след като е достигнал най-високия връх в света, предаде News.bg.

"Абдул успешно достигна върха, но започна да изпитва проблеми по време на спускането си. Изпратихме двама допълнителни шерпи с кислород и храна. За съжаление шерпите не можаха да го спасят." 55-годишният Пуей Лиу, американски алпинист е почина в лагер 4, най-високият лагер преди върха на 8 848,86 метра. Снежната слепота и изтощението в така наречената "зона на смъртта" на Еверест са принудили американския алпинист да се върне, без да достигне върха.

С помощта на членове на екипа за поддръжка и допълнителен кислород той е върнат в лагера, но по-късно е починал в сряда вечерта. Лошите метеорологични условия засега принудиха алпинистите да се спуснат на по-ниски височини. Носенето на тела от върха по ледените склонове от най-големите височини е трудна задача, която отнема много време на няколко шерпи и обикновено е много скъпо и изтощително.

Непал позволи на алпинистите да се върнат в Еверест и други хималайски върхове, след като миналата година ги затвори за алпинизъм поради пандемията COVID-19. Тази година правителството издаде 408 разрешителни за Еверест - рекорден брой. Стотици алпинисти се опитват да достигнат най-високите върхове в света в Непал, някои от тях загиват. Сезонът продължава всяка година от април до май. Месец май обикновено е с най-доброто време за изкачване на Еверест. Много хора се изкачиха на върха тази седмица и се очаква други да направят опитите си по-късно този месец, след като времето се подобри.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    5 1 Отговор
    Странно, юни месец също би трябвало да е подходящ за изкачване, а даже и до средата на юли!

    Коментиран от #5

  • 2 русенец

    28 0 Отговор
    Абдул? Традиционно швейцарско име, от анадолската част на Швейцария.
  • 3 Абдул Вараич от Швейцария

    18 2 Отговор
    Жива да не бях, дайте ми пистолет да се гръмна!
  • 4 Тазжикистан

    14 1 Отговор
    ТОВА Е ЩОТ НЕ СЕ КАЧВАТА КОГАТ ИМАТ СИЛИ И ЖЕЛАНИЕ АМИ КОГАТО Е СВОБОДНО ТРАСЕТО, ОТДЕЛНО ЧЕ И ПО САМОТО ТРАСЕ МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ДА ЧАКАТ
  • 5 Да ама не

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Ако не греша, след месец Май температурите са прекалено високи и има прекалено голяма лавинна опастност.
  • 6 гоям кеф

    3 0 Отговор
    Муджининга Камбунджи от Шейцария, ако не бъркам името,лекоатлетка.
  • 7 Георги

    3 2 Отговор
    Ко праиш там ве

    Коментиран от #8

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Георги":

    Бог да ги прости!
    Хората със свободен дух умират под открито небе, а тези с робска душа - на кревата.
  • 9 Един

    4 1 Отговор
    За пореден път доказват, че "алпинизма е най-скъпия, най трудния, най-опасния начин да отидеш на едно място, където нямаш никаква работа!"