26 Май, 2021 11:33 2 831 32

Джо Байдън: Строителството на "Северен поток 2" практически е завършено!

  • северен поток 2-
  • сащ-
  • газопровод-
  • джо байдън

Проектът предвижда строителство на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра за година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия

Джо Байдън: Строителството на "Северен поток 2" практически е завършено! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън заяви, че строителството на тръбопровода "Северен поток 2" практически е завършено и въвеждането на сакции срещу проекта би било контрапродуктивно за отношенията на Съединените щати с Европа, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Байдън отбелязва, че тръбопроводът е бил почти напълно завършен, когато е встъпил в длъжност, подчертавайки, че от самото начало е бил против строителството му.

Проектът предвижда строителство на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра за година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия, отбелязва ТАСС. Работата по него беше прекъсната през декември 2019 година, след като швейцарската компания Олсийс се отказа от полагането на тръбите, заради възможни санкции от страна на САЩ.

През декември миналата година строителството беше възобновено, като до момента проектът е изпълнен на 95 процента.

На 21 май САЩ добавиха към санкционния си списък 13 плавателни съда и три руски организации, които имат отношение към проекта. Дни преди това държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че Вашингтон се отказва от санкции срещу компанията оператор - "Норд Стрийм 2", като по думите му, това решение отговаря на националните интереси на Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухоморко

    54 5 Отговор
    А нашите умници бавеха Южен поток, вместо да действат бързо, накрая на Путин му писна да чака и се разбра с Ердоган.

    Коментиран от #7

  • 2 El chochone

    33 2 Отговор
    Страхотни санкции нема що хаха :D

    Коментиран от #8, #32

  • 3 Сульо

    35 1 Отговор
    Сетила се Мара да се побара....
  • 4 Трън

    38 2 Отговор
    Естествено. Иначе няма да може да си направи снимка с Путин.
  • 5 Банг-банг

    33 1 Отговор
    Ще се сетиш Дименцио. Ти не си никакъв фактор в Европа.
  • 6 Меги

    24 1 Отговор
    САЩ искат да са господарите на света. Господ обаче си знае работата. Примерно аз съм по-хубава от Херо.А вероятно и по-умна.

    Коментиран от #31

  • 7 Плашибурсука

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "Мухоморко":

    И слава богу..Още зависимост не ни трябва..

    Коментиран от #19

  • 8 El chochone

    3 17 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Това модел на Москвич ли е някакъв?!
  • 9 Тейко

    10 1 Отговор
    тейкоооо, ми тия тръби кво ше ги правя сега бе?
    Малко по-надолу на картата има една държава, там Херо и губернаторка, щи даде телефона на един местен техен тръболог, обаждаш му се и му ги продаваш.
  • 10 Мухаа,хаа!

    39 3 Отговор
    Но " инжинер" Ганчев,за да подържа исо,на същия,отказа две тръби с проектна мощност 63 милиарда куб.м.Отказа се от това,да заеме геостратегическо място в цял ЕС,като основен транзитъор на тръбна газ.И между другото,да получи ежегодно над 800 милиона евро от транзитни такси.Още от 2015 година.Което по груби сметки във фиска не са влезли над 4,8 милиарда евро.Или почти 10 млрд лева.Тук не калкулираме преференциални цени за вътрешно потребление,като основен партньор и основен транзитен доставчик.Което в дългосрочен план също са спестени милиарди.Милер- шефа на Газпром,още при първата символична заварка,посочи,че Русия иска да ни предложи и още две тръби с което постигахме над 120 млрд ку.м на година.Тогава СП-2 изобщо нямаше да съществува,дори като проект.Турски поток също.Освен на централен ЕС,щяхме да доставяме и на всички съседни държави.Та така,драга ми снахо Гюрге!...Един скача,и зяпа,а други ще лапат!

    Коментиран от #12

  • 11 Додо

    21 1 Отговор
    Зад океанците искат да играят ролята на Галактическа администрация и всичко ,което се планира в Слънчевата система да се иска разрешение от тях.Иначе следват глоби и наказания.
  • 12 барчо

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мухаа,хаа!":

    Напълно правилно виждане на нещата. Аз ще продължа мисълта ти, защото предполагам е в тази посока. Нашата продажност и натегачество в грешната посока ни коства уважението на цял свят. По тази и ред други случки, Русия не ни има за нищо и дори подхвърли на македонците кирилицата, което те самите знаят, че не е истина, но го правят за да ни дават уроци по етика, държавничество и да ни покажат какво мислят за нас. Такива и подобни причини са и за да не подписваме взаимоизгодни договори с която и да е държава, а само изгодни за тях. Те дори вече и не ни предлагат взаимоизгодни дори по презумция. И това е защото там горе седят евтини кукли на конци. Така че разграбването на България и българския народ ще продължава с пълна пара и все по-голяма скорост, докато тук не остане нито един българин.
  • 13 6743

    24 2 Отговор
    Щом САЩ подарява на Русия Полша и прибалтика не ми се мисли за бедната България.
    Преди да се върнем в Русия ще сме преживели и нова национална катастрофа- ще сме се отказали от истроията си заради Македония.
    Радост, голяма радост ни чака, та чак ми се реве!
  • 14 Седесарят.

    5 9 Отговор
    Разглежд се вариант,в който САЩ,ще са на газомера ,,Т.е.ще таксуват,за Германия,Чехия,Словакия,..Т.е.ще слагат комисионната вътре,.Това е хубав бизнес..Първо прибира парите на бълъциите,и после ща разплащат с руснаците...

    Коментиран от #18, #22

  • 15 Немците се Опънаха на Байдън, гледат си

    19 1 Отговор
    Икономическите интереси, Руската газ ги устройва, а кой не иска да си Реве по Русия, за това има Пуделчета достатъчно и Клакьори, такива, като нас!!
  • 16 Мдаа..

    7 5 Отговор
    А Руската покрайнина я забравиха,милата тя..
  • 17 То е ясно

    0 6 Отговор
    Явил му се Св.Вова на некролога !
  • 18 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Седесарят.":

    И кои се предвижда да са балъците За нас ясно сами се записахме
  • 19 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Плашибурсука":

    Независим,но беден и функционално неграмотен.
  • 20 Факти

    13 1 Отговор
    НИЩО ЛИЧНО ПРОСТО БИЗНЕС И ЗА САЩ ЩЕ ИМА РЕСУРСИ С ПАРЕ САМП ЗА ГАНИО ГЛУПАКА ГОЛ БАНАН БЕДЕН И ПОСЛЕДЕН ЩОТО Е ТЪП И ПРОДАЖЕН ХАК МУ Е КАК ПЪК ЕДИН ПЪТ ПО ЕДИН ЕЪПРОС ГАНИО НЕ СИ ВЗЕ СВОЕТО
  • 21 име име

    1 11 Отговор
    Трябва да сме на страната на САЩ във войната с Русия. Тогава бензинът ще бъде наш. Ще имаме руски роби. Съпругите им ще бъдат наши слуги.7663
  • 22 ФранцискоПисаро

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Седесарят.":

    Може и да е така. Докато има овце, ще има и вълци! Ако се получи това, което си написал, европейците ще имат право да се сърдят единствено на себе си.

    Какви мъже бяхме европейците, какви джендъри станаха наследниците ни, ужас! Някога аз начело на 178 главореза завладях цялата шестмилионна империя на инките. Никой от моите момчета не пострада, само аз бях леко ранен.
  • 23 5588

    4 0 Отговор
    Ами вече е в интерес на САЩ този газопровод, след като се договориха с Германия и Русия. Сега ще си направят един терминал за втечнен газ и ще има реекспорт. Амер. кораби ще товарят в Германия втечнен газ и ще го продават и разтоварват в Полша, Гърция, Испания и т.н. като мярка за борба с монопола на Русия и ще осигуряват диверсификация на газа в цяла Европа,вкл. България със съответните проценти за печалба. По-евтино е да товариш в Германия отколкото в щатите.
  • 24 😁😁😁😁😁

    4 0 Отговор
    Руснаците да им пуснат една тръба и на тези че ми писна от мрънкането им
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 mi6osp

    1 0 Отговор
    Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш. Възможностите на САЩ вече са да искат.
  • 28 Госあ

    2 0 Отговор
    германците придърпаха маркуча с газта за цяла Европа и плямпат за въглероден неутралитет и смешните им солари. За съжаление, Франция олекна след Брекзит, защото с Великобритания балансираха.
  • 29 Сър Алтън Джон

    0 0 Отговор
    Пролива между Русия и САЩ е само 4 километра дълъг !

    Коментиран от #30

  • 30 Сър Алтън Джон

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сър Алтън Джон":

    Широк де
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 глобите

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Европейците ги пращат с газ-та...