Last news in Fakti

28 Май, 2021 13:31 3 810 5

Стряскащо ниво на живака на дъното на Тихия океан

  • тихи океан-
  • живак

Изненадващото откритие показва също колко малко е известно за световния цикъл на живака, за темпа, с който се пренася от сушата в океаните

Стряскащо ниво на живака на дъното на Тихия океан - 1
Снимка: shutterstock

Учени измериха за първи път пряко нивото на живака в някои от най-дълбоките океански падини в Тихия океан и то се оказа неочаквано високо, съобщи ЮПИ.

Живакът е токсичен елемент, който съществува естествено, но и се освобождава от човешка дейност като минното дело или използване на изкопаеми горива.

"Лошата новина е, че тези високи нива на живака може да означават общо увеличение в антропогенните емисии на метала в океаните ни - каза ръководителят на изследването Хамед Санеи. - Добрата е, че океанските падини са като постоянна утаителна яма и можем да очакваме живакът, който стига там, да бъде погребан милиони години.

Тектониката на плочите ще отнесе тези седименти дълбоко в земната горна мантия" - обясни Санеи, професор по геонаука в университета в Орхус, Дания.

"Макар и живакът да се премахва от биосферата, остава доста тревожно колко голямо количество се е оказало в океанските падини. Това може да е индикатор за цялостното състояние на океаните ни" - добави той, цитиран от БТА.

Изненадващото откритие показва също колко малко е известно за световния цикъл на живака, за темпа, с който се пренася от сушата в океаните.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Black Sea

    10 3 Отговор
    Тва нищо не е. В Черно море нивото е още по-високо и продължава да се повишава.
    Това е цел на наште политици.Черно море- най-мръсно, живачно, с акита, най-черно.
  • 2 Пиите вода

    1 0 Отговор
    От перслнята и не ви лови ништо

    Коментиран от #3

  • 3 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пиите вода":

    Тръмп препоръча белина
  • 4 боко ПКП

    5 1 Отговор
    Черно море е най-чисто, купих си имот на морето и вие сега ще ми развалите рахатлъка да се къпя в отпадните води на Европата!
  • 5 реса

    4 2 Отговор
    Горките океани и морета, колко много помия и отпадъци поемат че Менделеев би им завидял. Къпете се в Черно море, в него има всичко, липсва само чистата морска вода!