Last news in Fakti

30 Май, 2021 20:00 1 585 10

Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред

  • оръжия-
  • стрелба-
  • сащ

Изследване на Чикагския университет показва с 32% нарастване притежанието на оръжие в сравнение с 2016 година

Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред - 1
Снимка: shutterstock

Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред в момент на политическо разделение и задълбочаване на недоверието между хората, в период на висока безработица и стрес. Специалистите твърдят,че обичайно продажбите на оръжие нарастват в години на избори. Сега и пандемията увеличи допълнително продажбите. През 2020 г. те се покачват с 64% в сравнение с предходната.

През март миналата година проверките за закупуване на оръжие за цялата страна за една седмица надхвърлят 1 милион, а тази пролет достигат още по-висок рекорд. Направена е проверка на досиетата на 1,2 милиона кандидати за закупуване на оръжие.

Наблюденията показват, че закупуват оръжие не само хора, които вече са имали или имат такова, но и хора,които никога не са притежавали. Данни на Университета Нортистърн в Бостън и на Изследователски център в Харвард показват, че около една пета от всички американци, които са закупили оръжия миналата година, го правят за първи път.

Оръжия закупуват вече не предимно бели мъже, а и жени, афроамериканци и испаноговорящи.

Според статистиката 39% от американските домакинства притежават оръжие. Изследване на Чикагския университет показва с 32% нарастване притежанието на оръжие в сравнение с 2016 г.

Преобладаващото мнозинство от убийствата в САЩ са от оръжия. За първите 3 месеца на годината в 37 града убийствата са се повишили с 18% в сравнения със същия период на миналата година. Исторически обаче наблюдателите твърдят, че все още данните са далеч от тези през 90-те години.

Правителството не проследява броя на продадените оръжия в САЩ. Дори данните за проверка на досиетата е дават пълна картина, тъй като много продажби са частни. Предполага се, че общият брой на оръжията е в диапазона до 400 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 14 88

    10 1 Отговор
    Вземат ли им оръжието ще станат като ЮАР.

    Коментиран от #4

  • 2 Хан Ко Брат

    10 0 Отговор
    Олигофрения до шия. Побъркаха се да притежават лично огнестрелно оръжие. А и правителството не било проследявало броя на продадените оръжия. Напротив, проследява всичко, но не го оповестява. Нали неговите началници са оръжейните, фармацевтичните и банковите чорбаджии. Нация на търговци без морал и граници.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор
    Власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.
  • 4 Заплес

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "14 88":

    К’во е станАло в ЮАР?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана

    6 2 Отговор
    Самюел Колт направи хората равни.
  • 7 Заплес

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "14 88":

    Приятел разправя ,че има познати Българи в ЮАР,които никога не са работили откакто емигрираха през 90те там.Получават помощи,Смятай ,30 години мързел.Още са живи,щото са били в БГ лани.
  • 8 Краварите...

    6 0 Отговор
    ...вече стават смешни с безсилието да си решат проблема ...!А си врът гагата за щяло и нещяло,навсякъде по света...
  • 9 САЩ ...НАЙ МОГЪЩИТЕ

    3 6 Отговор
    ТЯХНА СИ РАБОТА......
  • 10 Чичо Сам

    3 1 Отговор
    На американците им трябва оръжие, защото си внесоха животни от Африка, ако ме разбирате, а те не са част от екосистемата на Северна Америка. Така се създаде едно паразитно и вредно за околната среда сещество. Сега са заобиколени от животни и без оръжие, няма как. Ще стане като при белите колонизатори в Африка. Ще ги трепят по фермите.