Last news in Fakti

3 Юни, 2021 09:10 3 042 19

Пентагонът се извини за акцията в Чешнегирово

  • командоси-
  • пентагон-
  • чешнегирово

Българският президент Румен Радев осъди инцидента и заяви, че очаква разследване

Пентагонът се извини за акцията в Чешнегирово - 1
Снимка: БГНЕС

На американската армия се наложи да се извинява, след като войници сбъркаха по време на учение в България миналия месец и щурмуваха фабрика, която произвежда машини за преработка на олио, съобщи CNN, цитирана от bg-voice.

Издадено е изявление, съдържащо извинение към засегнатите.

Американски войници от 173-та въздушнодесантна бригада от дни се упражняват как да превземат и обезопасят изведеното от експлоатация летище Чешнегирово в България – обучение, което включва разчистване на бункери по цялото летище, се казва в изявление на Американската армия в Европа и Африка, публикувано във вторник.

По време на учение на 11 май войниците разчистиха сграда до летището, за която „смятаха, че е част от зоната за обучение, но която е заета от български цивилни, извършващи частен бизнес“.

Не са давани изстрели, казаха американските военни.

Видеото от охранителните камери на фабриката, получено от филиала на CNN „Нова телевизия“ изглежда показва американски войници във военна екипировка, държащи оръжия и влизащи и излизащи от завода, докато другите хора гледат.

"Американската армия се отнася сериозно към обучението и дава приоритет на безопасността на нашите войници, нашите съюзници и цивилни. Искрено се извиняваме на бизнеса и неговите служители.

Винаги се учим от тези тренировки и разследваме детайлно причината за допуснатата грешка. Ще приложим строги процедури, за да дефинираме ясно областите си на обучение и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще“, гласи изявлението на американската армия.

CNN се свърза с собственика на фабриката, американското посолство в България, българското вътрешно министерство и министерството на отбраната за коментар.

Българският президент Румен Радев осъди инцидента и заяви, че очаква разследване, съобщи в понеделник „Нова телевизия.

„Недопустимо е животът на българските граждани да бъде смутен и изложен на риск от военни формирования, независимо дали са български или принадлежат към чужда армия – каза Радев – Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринесат за изграждането на сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да пораждат напрежение.“


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki

    52 1 Отговор
    Да им сложат електро пастир! хихи
  • 2 Последния Софиянец

    52 7 Отговор
    Браво Радев!
  • 3 ха ха ха

    55 1 Отговор
    тези от фабриката защо не са ги набили ,както направиха преди години в плевенско с френските командоси
  • 4 Реймънд Чандлър написа

    29 0 Отговор
    "Ченгетата се понесоха с бясна скорост,стреляйки безразборно,по пътя си прегазиха две котки и едно куче,убиха едно вестникарче и чистачката от втория етаж,която се прозяваше на прозореца,а бандата на Дилинджър се измъкна безпрепятствено,както винаги..
  • 5 Тия

    39 2 Отговор
    Тук поне от срама казаха извинете...В Ирак убиха над 3 милиона мирни жители и ТО по лъжливи обвинения и се правят на ударени...А за атомните бомби в Япония още не са казали едно извинете...
  • 6 хаберих

    26 1 Отговор
    Не са давани изстрели.-казаха американските военни. ИЗСТРЕЛИТЕ НЕ СЕ ДАВА,А СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СЛЕД НАТИСКАНЕ НА СПУСЪКА НА ОРЪЖИЕТО,КОЕТО ТРЯБВА ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАРЕДЕНО С ПАТРОН В ЦЕВТА.
  • 7 файчо

    28 2 Отговор
    Тупни някого с бухалка по врата и после му се извини. Тези тъпи янки са толкова нагли и нахални,че дори не осъзнават какво са направили.
  • 8 честен ционист

    25 2 Отговор
    Ганчовци, за янкито няма разлика българин, руснак, само като чуят фамилия завършваща на -ов -ев и пълнят гащите. Та затова са се извинили и с половин уста, те ви смятат за територия за учения.
  • 9 Абдул от Кабул

    23 2 Отговор
    Какъв Осама са гръмнали тия аматьори, като не могат да различат машина за производство на олио от военно оборудване?
  • 10 В.В.П.

    17 2 Отговор
    Ще ги подгрея с Драгунов,ловния вариант..Извинения не искаме!!!.. България,иска тез натрапници,и интриганти,да се махат от България..!!!Завинаги .Никой партньор и приятел ,за квото се оприличават ,не влиза с оръжие у ВАС..!!
  • 11 муцунка

    22 3 Отговор
    В САЩ ако влезеш в чужд имот без предварително да се обадиш на собственника,може да те застрелят. И полицията няма да арестува стрелеца. Хората си имат правила и закони,а не са като тука в България.
  • 12 Сър Алтън Джон

    10 0 Отговор
    Употребихте ги тези хора ,редно,справедливо е по някой лев(долар) да им дадете а не да се извинявате на държавно ниво😁
  • 13 OTAN

    4 0 Отговор
    Разследването ще бъде ли обективно спрямо Сертовите специалисти от ВП? Този сладур и неговите шурета и баджанаците са над закона, за тях още е времето преди 1989 г. До кога ще е така?
  • 14 ВСЪЩНОСТ

    10 0 Отговор
    ВЪПРОСЪТ Е КАК БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ И АРМИЯ Е ЗАЩИТИЛА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ПРИ ТАЗИ ГРЕШКА? СПАЛИ СА? ПИЛИ СА КАФЕ С МЕСТЕН НАРКОПЛАСьОР??? РАЗБИРАТЕ ЛИ КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА, ИЛИ НЕ?????????????????????????? КАК СЕ ЗАЩИТАВА СОБСТВЕНОСТТА И ЖИВОТЪТ И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ - ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ПО КОНСТИТУЦИЯ??? ИМА ЛИ ДЪРЖАВА ИЗОБЩО, ИЛИ ТОВА Е ЕДНА ГРУПА ХИТРЕЦИ, КОИТО ЖИВУРКАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ, КОИТО ТЕ САМИТЕ СА НИ НАЛОЖИЛИ???
  • 15 Сандо

    5 1 Отговор
    Най-ценното в материала е признанието,че Нова ТВ е филиал на СНН,което говори много за нея,като се има репутацията на СНН.
  • 16 ХАН КРУМ

    9 1 Отговор
    ДА НИЕ ОТДАВНА ЗНАЕМ, ЧЕ ВИЕ ОТ ПЕНТАГОНА В ИРАК И АФГАНИСТАН ВСЕ ТАКА СЕ ОБЪРКВАТЕ И БОМБИТЕ ВСЕ СВАДБИ И БОЛНИЦИ И УЧИЛИЩА. ТА ЗАТОВА ПО-ДОБРЕ СИ ВЗИМАЙТЕ БАГАЖА И СЕ МАХАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 17 Кирчо

    10 0 Отговор
    Очакваме обезщетения,за навлизане в частна собственост и причиняване на травми и стрес.По 5000 щ.д. на човек.
  • 18 Р ПЕТКОВ

    9 0 Отговор
    БРAТЯ AМEРИКAНЦИ, OГРAБИХТE НИ C 3 МЛРД. ЗA EДНИ CAМOЛEТИ, ЧИИТO ЧEРТEЖИ OЩE НE CA ДOЛEТEЛИ ДO БЪЛГAРИЯ И ТOВA E ЦEНAТA ВAШAТA ШИЗOФРEНИЯ! Тoвa, чe CAЩ ни пoдcлушвaт, прocлeдявaт и унижaвaт – фaкт. Тoвa, чe Eврoпa e бeзгръбнaчнa дa ce зaщити – aкcиoмa. Тoвa, чe шизoфрeниятa в CAЩ взe връх – тeoрeмa.

    Вacил Бoжкoв признa, чe e рaздaвaл oгрoмни рушвeти и зaкoнa Мaгнитcки ce cтoвaри върху нeгo, нo шизoфрeннo прoпуcнa взeлитe рушвeтa Гoрaнoв и Бoриcoв. Брaтя aмeрикaнци, oгрaбихтe ни c 3 млрд. зa eдни caмoлeти, чиитo чeртeжи oщe нe ca дoлeтeли дo Бългaрия и тoвa e цeнaтa нa вaшaтa шизoфрeния. Жaлкo.

    Коментиран от #19

  • 19 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Р ПЕТКОВ":

    ... който се е хванал с малка България не е прокопсал - Византия, Турция, Германия, Русия, сега е ред на фащ.