8 Юни, 2021 20:37 1 117 8

Отличник! Препоръчаха Антониу Гутериш за втори пореден мандат в ООН

  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • антониу гутериш

Кандидатурата на 72-годишния бивш португалски премиер получи подкрепата на всички 15 страни членки на Съвета за сигурност

Отличник! Препоръчаха Антониу Гутериш за втори пореден мандат в ООН - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за сигурност на ООН препоръча днес на Общото събрание на световната организация да избере Антониу Гутериш за неин генерален секретар за втори пореден мандат, предадоха световните агенции.

Новината съобщи Свен Юргенсон, постоянният представител в ООН на Естония - страната ротационен председател на Съвета за сигурност този месец. Общото събрание, което включва 193-те държави членки на организацията, вероятно ще се съобрази с препоръката на Съвета за сигурност, когато вземе своето решение на 18 юни, прогнозира Юргенсон.

Гутериш, който е генерален секретар на ООН от 1 януари 2017 г., е единственият кандидат. Вероятният му втори петгодишен мандат като генерален секретар на ООН ще започне на 1 януари 2022 г. и ще изтече в края на 2026 г., предаде БТА.

Съветът за сигурност обсъди днес въпроса на кратко заседание при закрити врата - ключовия етап от процедурата. Кандидатурата на 72-годишния Гутериш, бивш португалски премиер, получи подкрепата на всички 15 страни членки на съвета.

По време на втория си мандат генералният секретар на ООН, привърженик на задкулисната дипломация, ще трябва да се посвети на решаването на конфликти - от Сирия и Йемен през етиопския щат Тигре, Либия и Мали до Кипър. През първите си пет години на поста той не постигна кой знае какво в тази област, отбелязва Франс прес.

Първият мандат на Гутериш все пак бе посветен на ограничаването на потенциално драстичните последици от едностранния подход на вече бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Сега генералният секретар на ООН ще трябва да има "боен план за всички горещи кризи", коментира пожелал анонимност дипломат, цитиран от Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Като го гледам ще му е и последен, значи ще натвори много гадории за обикновен Ганьо.
  • 2 нашия

    4 0 Отговор
    е как пък няма да го препоръчат....нали за това се бориха като тигри срещу Ирина Бокова/с крапката подкрепа на Тиквония /
  • 3 Вальо Топлото

    6 0 Отговор
    Точно така. Най- вече се застъпил за него Сатанаил, основния двигател за създаването на ООН.
  • 4 Смсмкснд

    1 0 Отговор
    Портосите се оправят казано накратко плюс папо :))
  • 5 дея

    2 0 Отговор
    Да ви е честит...
  • 6 3.14К

    3 0 Отговор
    Какви последици след Тръмп е решил? Доколкото знам, Тръмп не отвори нито един военен конфликт. Нещо друго съществено или само пунта мара в ООН.
  • 7 куку руку ку

    0 0 Отговор
    Ако не беше къдравата Сю да подлее вода на Ирина Бокова с двойната кандидатура на България, нямаше протежето на Меркел да спечели.
  • 8 Драгомир

    0 0 Отговор
    Този е много удобен „европеец”. Участва задкулисно в организираната от онази „международна общност” бежанска вълна към Европа, отправяйки нежни съвети към правителствата в Европа да предоставят добри условия на нуждаещите се. Пръв асистент му беше Меркел.