Last news in Fakti

9 Юни, 2021 07:50 2 294 14

Хакери удариха Конгреса на САЩ

  • конгрес-
  • сащ-
  • хакери

По-рано през юни администрацията на Белия дом призова американските компании да увеличат киберсигурността на фона на значителен ръст на броя и размера на инцидентите с рансъмуер

Хакери удариха Конгреса на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Технологичната компания iConstituent LLC, която предоставя основните услуги за членовете на Конгреса, беше обект на последната атака с рансъмуер вирус в Съединените щати, съобщи във вторник базираното във Вашингтон електронно издание за политически новини Punchbowl News.

Според онлайн изданието нападението е оставило близо 60 офиса на Камарата на представителите без възможност да получават информация в продължение на няколко седмици.

Позитивната новина е, че главният административен директор на долната камара на Конгреса Катрин Шпиндор заяви, че "няма доказателства, че по-големите информационни системи на Камарата на представителите са били хакнати или компрометирани". Шпиндор обаче добави, че поредното хакерско нападение е знак за степента на проблема, който кибератаките създават и че тя се координира с компанията iConstituent за отстраняването на проблема.

Администрацията на Байдън повишава усилията си за борба с тези видове кибератаки, както чрез ангажиране на компании, така и на по-широката международна общност, докато федералните агенции сравняват предизвикателствата, с които се сблъскват атаките с рансъмуер, с тези, които са били в сила след терористичните атаки на 11 септември 2001 година.

По-рано през юни администрацията на Белия дом призова американските компании да увеличат киберсигурността на фона на "значителен" ръст на броя и размера на инцидентите с рансъмуер.

"Всички организации трябва да признаят, че нито един бизнес не е имунизиран срещу нападение с рансъмуер, независимо от неговия размер или местоположение. Призоваваме ви да подходите сериозно относно престъпленията с рансъмуер вирусите и да гарантирате, че вашата корпоративна киберзащита отговаря на заплахата", заяви заместник-съветникът по националната кибер сигурност и нововъзникващите технологии Ан Нойбергер.

В понеделник пък съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред репортери, че на среща във формата Г-7, американската делегация желае да бъде поставено началото на план за действие по отношение на борбата с кибератаките, включително разглеждане на проблема с криптовалутата, който "е в основата на трансакции с цел откуп".

Сред другите теми в дневния ред за киберсигурността на Г-7 са методите за колективно повишаване на стабилността и устойчивостта на защитата на страните срещу атаки с рансъмуер вируси и сигурни начини за споделяне на информация между държавите за естеството на заплахите.

Членовете на Г-7 ще обсъдят и правилния начин да се обърнат към държави като Русия и Китай, които приютяват хакерски групи и им позволяват да действат на тяхна територия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    25 1 Отговор
    Всичките потърпевши са евреи. Там неевреи не се допускат.
  • 2 РУСАЩЕСКИТАЙНАТА

    5 0 Отговор
    РАН съмуер Момчето си отива кабели сървъри интернет като интернет хора и пътища град като град крадец крадец
  • 3 Майстор Тричко

    10 0 Отговор
    Да си правят по-честичко backup и да си свиркат...
  • 4 Хорейшио

    22 0 Отговор
    Ейй тоя Путин бе, айде да му наложи още санкции, задето е оставил Конгреса без възможност да гледат порно толкова време
  • 5 Някой

    22 0 Отговор
    Ех, тези руски хакери!
    Гледат, струват, но все в американско удрят. Ще кажеш, че няма други хакери по света.
  • 6 СЕЛЯНИН

    22 0 Отговор
    Няколко "уж" кибер атаки и... след седмица конгреса гласува, няколко милиарда за защита, които ще бъдат усвоени от определена фирма)) Така добре познатата на всички ни схема
  • 7 цербер

    2 0 Отговор
    глaвнАТА aдминиcтрaтивНА дирeктoрКА нa дoлнaтa кaмaрa нa Кoнгрeca Кaтрин Шпиндoр
  • 8 царска бистрица

    1 6 Отговор
    Другари много прости тръгвайте в разсъжденията си от следната отправна точка. Простия човек брои "0 1 2 3 " и т.н. а онези отгоре дето са ни дали и процесорите броят в двоична система " 0 1 0 1 " и т.н. И сега помислете къде са тези"хакери" и кой ни контролира. И компютъра не е измислен от Джон Атанасов.

    Коментиран от #9

  • 9 838448405

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "царска бистрица":

    А един да каже тука нещо смислено ,подкрепям!
  • 10 РУСАЩЕСКИТАЙНАТО

    4 0 Отговор
    Компютъра на хартия не е измислен от Джон Атанасов той открива принципите на електронния компютър с лампи и в САЩ откриват транзистора който заменя лампите и се започва развитието на микро електрониката
  • 11 Сандо

    1 0 Отговор
    По случай срещата Путин-Байдън да ударят Федералния резерв.Путин ще съобщи размера на откупау
  • 12 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    На крив компютър хакера му пречи.
  • 13 марони

    1 0 Отговор
    Хакери може и машинните избори в БГ,да решат!Така,че ако БСП спечели,изобщо няма да се изненздам!Хакврите ще са руски,естествено.
  • 14 мамун

    0 0 Отговор
    Абе италианците си бяха поканили в сената чочолина за да им дава хоризонтални и устни съвети да питат нея какво да правят