ФАКТИ.БГ

Лидерите на Г-7 приеха програма за възстановяване от кризата

Лидерите говорят и за реформиране на глобалната търговия

Публикувана: 14 Юни, 2021 11:19
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 828
Лидерите на Г-7 приеха програма за възстановяване от кризата
Снимка: БГНЕС/ EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Лидерите на страните от Г-7 завършиха срещата си във Великобритания с приемане на програма за глобални действия, в което очертават като основни свои приоритети за бъдещето на света - борбата с пандемията, възстановяването на икономиките, благосъстоянието на хората по света, опазването на планетата, укрепването на партньорствата и ценностите на демокрацията, предаде News.bg.

Форумът започна в петък и завърши в неделя в английското графство Корнуол с участието на лидерите та Великобритания, САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия и Италия. Страните се договориха да предоставят на бедните държави един милиард дози от ваксините срещу COVID-19.

"Ние, лидерите на Групата на седемте, се срещнахме в Корнуол на 11-13 юни 2021 г., решени да победим COVID-19 и да изградим по-добре (това, което е засегнато от пандемията- б.р.). Спомнихме си всички, които са погубени от пандемията и отдадохме почит на онези, които все още се стремят да я преодолеят. Вдъхновени от техния пример за сътрудничество и решителност, ние се обединихме около принципа, който ни събра първоначално - че споделените вярвания и споделените отговорности са основата на лидерството и просперитета. Водени от това, от нашите трайни идеали като свободни отворени общества и демокрации и от нашия ангажимент за мултилатерализъм, ние постигнахме съгласие за обща програма на Г-7 за глобални действия." - се казва в изявлението на лидерите.

Като точка първа в списъка за глобални действия е посочено справянето с пандемията. "Да сложим край на пандемията и да се подготвим за бъдещето чрез интензивни международни усилия, като започнем незабавно да ваксинираме света, осигурявайки възможно най-много безопасни ваксини за колкото може повече хора толкова бързо, колкото е възможно.

"Общите ангажименти на Г-7 от началото на пандемията са да осигурим над 2 милиарда дози ваксини - включително тези от миналата ни среща през февруари 2021 г. и тези, които огласихме тук в Карбис Бей за предоставяне на един милиард дози през следващата година. Същевременно ще създадем необходимите рамки за укрепване на колективната ни отбрана срещу глобални заплахи за здравето чрез: увеличаване и координиране на производствения капацитет на всички континенти, подобряване на системите за ранно предупреждение, подкрепа за науката в мисията ѝ да съкрати от 300 дни до 100 дни цикълът за разработване на безопасни и ефективни ваксини, средства за лечение и текстове." - се казва в заключителния документ от срещата.

Като втора точка е записано икономическото възстановяване: "Да укрепим нашите икономики чрез прилагане на възстановителни планове, с финансова подкрепа от 12 трилиона долара, които сме предоставили по време на пандемията. Ще продължим да подкрепяме нашите икономики толкова дълго, колкото е необходимо, премествайки фокуса на нашата подкрепа от реакция на криза към насърчаване на растежа в бъдеще чрез планове за създаване на работни места, инвестиции в инфраструктура, стимулиране на иновациите, подкрепа за хората и създаване на равни възможности - така, че да не остане изоставено място или човек, независимо от възрастта, етническата принадлежност или пола. Това не беше така при миналите световни кризи и ние сме решени този път да е различно."

Лидерите говорят и за реформиране на глобалната търговия. "Да осигурим бъдещия ни просперитет, като отстояваме по-свободна, по-справедлива търговия в рамките на реформирана система за търговия, по-устойчива световна икономика и по-справедлива данъчна система", се казва в декларацията.

"Ще си сътрудничим, за да осигурим бъдещите граници на световната икономика и общество, от киберпространството до космическото пространство, да увеличим просперитета и благосъстоянието на всички хора, същевременно отстоявайки нашите ценности като отворени общества. Убедени сме в потенциала на технологичната трансформация за общото благо в съответствие с общите ни ценности." - посочват още лидерите.

Акцент в програмата е и опазването на планетата.

"Да защитим нашата планета чрез подкрепа за зелена революция, която създава работни места, намалява емисиите и се стреми да ограничи покачването на глобалните температури в рамките на 1.5 градуса. Ние се ангажираме да постигнем нулеви емисии не по-късно от 2050 г., като съкратим наполовина общите ни емисии през двете десетилетия до 2030 г., като увеличим и подобрим финансирането за защита на климата до 2025 г. и опазим или защитим поне 30% от нашата суша и океаните ни до 2030 г. Ние приемаме своя дълг да опазим планетата за бъдещите поколения." - уверяват авторите на документа.

Лидерите се ангажират също с укрепване на партньорствата и подкрепа за развиващите се страни:

"Да укрепим партньорствата си с другите страни по света. Ще развием ново партньорство, за да работим по-добре за възстановяването на света чрез промяна в подхода ни към инвестициите в инфраструктура, включително чрез инициатива за чист зелен растеж. Решени сме да задълбочим партньорството си до постигане на нова сделка с Африка, включително чрез увеличаване на подкрепата от Международния валутен фонд за най-нуждаещите се страни, като нашата цел е общата сума да достигне 100 милиарда долара."

Специално място е отделено в документа на общите ценности и защитата на демокрацията.

"Приемаме нашите ценности като трайна основа за успех в постоянно променящия се свят. Ще използваме като двигател силата на демокрацията, свободата, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права, за да отговорим на най-големите въпроси и да преодолеем най-големите предизвикателства. Ще направим това по начин, който цени индивида и насърчава равенството, особено равенството между половете, включително чрез привличане на още 40 милиона момичета към образованието и набиране на най-малко 2.75 милиарда долара за Глобалното партньорство за образование." - се казва още в декларацията.

Лидерите допълват, че глобалната програма е отворена и ще бъде подобрявана в партньорство с други страни.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
То лидври
1 Отговор
То чудо.

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +3

Само питам
2 Отговор
Пари ли ще печатат ?

Оценка:
-0 +6

Бесен Язовец
3 Отговор
Слугите на банкерите Г-7!

Оценка:
-0 +6

Г 7/8
4 Отговор
С лави от Етна и три микро фонов куку от 1990 по телевизията без да го изБира никой

Оценка:
-0 +5

срамна работа
5 Отговор
До вчера уж реваха че са ги подслушвали , а сега какви са дружки !
А седнали да разискват лошите Руснаци и Китайци.

Оценка:
-0 +4

Жужето го нема
6 Отговор
Убиец не им трябва на хората там😂😂😂😂

Оценка:
-2 +1

GnG
7 Отговор
:)
Събрали са се КОЛОНИАЛНИТЕ ИМПЕРИИ, за да РЕШАВАТ въпроси касаещи НАРОДИТЕ на Земята, като възcтaнoвявaнeтo нa икoнoмикитe, блaгocъcтoяниeтo нa хoрaтa пo cвeтa, oпaзвaнeтo нa плaнeтaтa, укрeпвaнeтo нa пaртньoрcтвaтa и цeннocтитe нa дeмoкрaциятa ! :)

Все едно ГЛУТНИЦА ВЪЛЦИ, да се съберат за да решават въпроси за "укрепване на партньорствата и ценностите на демокрацията" в голямо СТАДО ОВЦЕ ! :)

Оценка:
-0 +4

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Боже пази България
9 Отговор
Да забранят абортите и разводите преди Христос е било семейството на Йосиф и Дева Мария след което непорочното зачатие от което се е родил божия син

Оценка:
-0 +1

Гошо
10 Отговор

До коментар #1 от "То лидври":


Аз не знам....тея си говорят на изуст от край време и водят света на където си искат. Каква криза? Къде е тази криза? За какво е тая криза? или искат да създадат криза май? нали знаете.... почва да се говори , че една банка е фалирала, хората панически си искат парите от нея и тя наистина фалира.

инфлацията е голяма, има скритта инфлация от обявената от статистиката. явно парите са се обеценили и те исакт да направят криза , за да скрият мизериите си ..

пак да питам къде е кризата.....цените растат...т.е. има търсене. или малко предлагане.. акциите са с десетки и стотици проценти над това от март 2020 ? къде е кризата? и за какво ?

Оценка:
-0 +1

СТУДДД
11 Отговор
Аз съм на 64 години и по-студена пролет от настоящата не помня.
Сигурно се дразнят на меките зими, защото няма да могат да ни извиват ръцете за отопление колкото им се иска и измислиха "глобалното" затопляне...уж!

Оценка:
-0 +1

ЧЕТЕТЕ ЛИ
12 Отговор
"ниe ce oбeдинихмe oкoлo принципa, кoйтo ни cъбрa първoнaчaлнo - чe cпoдeлeнитe вярвaния и cпoдeлeнитe oтгoвoрнocти ca ocнoвaтa нa лидeрcтвoтo и прocпeритeтa" - те се обединяват, разединявайки обикновените хора. Разделиха ни чрез страх от зараза, разделиха ни на стари и млади - така убиха семейните връзки и наследственост..........разделиха ни на ваксинирани и неваксинирани..
А те се обединяват!

Оценка:
-0 +0

Българчо
13 Отговор
Не мога да повярвам каква идиотщина е това. Тия кукувци щели да се погрижат ЗА НАЦИИТЕ!!!
Да пази Господ!

Оценка:
-0 +0

ПЕНКО
14 Отговор
ВОДЯТ СЕ ЗА НАЙ "БОГАТИТЕ " - ЗАЩОТО ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ВЗАИМОСТОЙНОСТТА НА ВАЛУТИТЕ И ЦЕНИТЕ НА ТЕХНТЕ СИ СТОКИ !!! КОЙТО НЕ ГИ СЛУШКА ПОЛУЧАВА ВОЙНА - НО ЯДЕЦ--- ВЕЧЕ НЯМАТ АРМИЯ ЗА ВОЙНА -НАТЮ Е ЛАЙ НО !!!!! ЕВРЕИ НА ДОЛАРА -ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ С К РЪВ И СОПОЛИ !!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Джеймс Матис
Шефът на Пентагона за глобалната игра на стражари и апаши
Ще се бием с "Ислямска държава", докато те го искат"

Още бисери
ТОП 5