Last news in Fakti

20 Юни, 2021 16:53 1 721 9

Хонконг влошава отношенията си с Тайван

  • тайван-
  • хонконг-
  • пекин-
  • китай-
  • визи-
  • натиск-
  • тайвански икономически и културен офис-
  • аташе-
  • един китай

Опасност от затваряне грузи Тайванския икономически и културен офис в Хонконг

Всички с изключение на един от осемте останали служители в Тайванския икономически и културен офис (TECO) в Хонконг бяха принудени да се върнат в Тайпе, след като техните визи не бяха удължени.

С връщането на седемте служители днес и четирима други миналата година по същата причина, TECO-Хонконг остана само с едно аташе – ръководител на търговския департамент – Ни Бо-чиа.

Визата на Ни изтича в края на следващия месец, което означава, че е той също има вероятност да бъде принуден да се върне в Тайван.

Седемте служители, които днес се върнаха в Тайпе, бяха изпратени в Икономическия и културен офис в Хонконг от Тайванския съвет по континенталните въпроси (MAC), Министерство на външните работи, Министерство на културата, Министерство на образованието и Националната агенция за имиграция.

Те бяха сред последните осем останали служители, след като изпълняващия длъжността генерален директор Као Минг-цун и трима други служители получиха отказ за удължаване на своите визи миналата година.

От MAC публикуваха изявление в социалните мрежи, в което се казва, че Китай и правителството на Хонконг са поставили неадекватни политически условия за подаване на заявление за удължаване на визите на служителите в TECO-Хонконг.

От Съвета по континенталните въпроси заявиха, че се налага да бъдат предприети някакви мерки, за да може офисът да продължи да поддържа основните си операции, но повече информация се очаква утре.

TECO-Хонконг, администриран от MAC, представлява интересите на Тайван в китайския специален административен регион.

Офисът бе създаден през юли 2011 г., когато отношенията между Тайван и Пекин бяха относително по-топли при тогавашното правителство на Тайван. През 2018 г. обаче, на фона на влошаващите се отношения между Тайпе и Пекин, Хонконг отказа да издаде виза на новия ръководител на Офиса – Лу Чанг-шуи, което му попречи да заеме поста.

Две години по-късно Као Минг-цун и трима други се сблъскаха със същия проблем, защото отказаха да подпишат клетвена декларация, признаваща принципа „Един Китай“. Според източници, по-рано този месец е било отправено подобно искане и към останалите служители, чиито визи изтичали, с молба да подпишат клетвената декларация или да напуснат преди 21 юни.

През последните седмици Хонконг и Макао затвориха офисите си в Тайпе. Хонконг обвини Тайван в подкрепа на „хората, които саботират просперитета и стабилността в Хонконг“, а правителството на Макао заяви, че Тайван не е подновил визите на служителите в офиса – изявление, което MAC категорично отрече.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    9 10 Отговор
    Тайван скоро се прибира в къщи. Континентален Китай.
  • 2 гадно

    7 5 Отговор
    Тайван е китайска територия скоро политиката им ще се решава на едно място.
  • 3 Преподавател

    5 7 Отговор
    Разликата между комунистически Китай и Тайван е огромн,ОГРОМНА!Все едно си на друга планета като с в Тайпе.Хонг Конг е страхотен,но защото 100 г. беше по Британско управление!Само тия,дето н са ходили и на двете места,може да пишат глупости!

    Коментиран от #4

  • 4 "даскале"

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Преподавател":

    оправи си правописа!
    ха ха ха
  • 5 шофера

    1 1 Отговор
    Виолинке, Виолинке ... барем една проверка на правописа някой да ти покаже как се пуска, че с това "грУзи" ...
  • 6 Груйо

    1 6 Отговор
    Хонг Конг, нищо не е развалил, развалят го ония от Бейджинг - комундетата, които отнеха свободата и правото на глас на жителите на Хонг Конг.
  • 7 един от многото

    3 1 Отговор
    Хонг Конг както и Тайван са си китайски от време оно! В момента Хонг Конг си е официална административна област на Китай!
  • 8 Дон Отворко

    2 1 Отговор
    ДОКАТО В КИТАЙ УПРАВЛЯВАТ КОМУНЕТАТА НЯМА ДА ИМА СВОБОДА И СПОКОЙСТВИЕ В РЕГИОНА ОСОБЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТАЙВАН И ПО-КЪСНО ЯПОНИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ОСТРОВНИ ДЪРЖАВИ! КПП Е ОТРОВА ЗА СВЕТА!
  • 9 вбнмвбнм

    1 1 Отговор
    Китайци си ги мерят с китайци. Тези въобще имат ли идея какво делят? И бездруго си имат един общ неприятел, който е постоянна заплаха за суверенитета и икономическия им просперитет, сами си търсят още врагове...