Last news in Fakti

22 Юни, 2021 20:38 2 188 32

В САЩ: Големият ни проблем се нарича Китай!

  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • робърт гейтс

Вашингтон наложи толкова много антируски санкции, че почти напълно загуби способността да оказва натиск върху Москва, използвайки този метод, коментира Робърт Гейтс

В САЩ: Големият ни проблем се нарича Китай! - 1
Снимка: shutterstock

Съперничеството с Китай ще бъде далеч по-трудно за САЩ, отколкото Студената война със Съветския съюз. Това мнение изрази бившият шеф на Пентагона и бивш директор на ЦРУ Робърт Гейтс, говорейки на виртуално събитие, организирано от президентската фондация и институт "Роналд Рейгън".

Според него съперничеството между САЩ и Китай не бива да се нарича студена война, тъй като това "опростява" ситуацията.

Гейтс обяснява, че тази формулировка създава впечатлението, че "ще бъде точно както съревнование със Съветския съюз. В много отношения това ще бъде много по-трудно съперничество от това със Съветския съюз."

Той коментира, че за Вашингтон по време на Студената война ситуацията е улеснена по-специално от "несъответствието в икономическото развитие" между САЩ и СССР.

"Китай представлява напълно различно предизвикателство за нас, защото е сила, която действа на много нива. Той има икономическа мощ, която е съперничаща на нашата. Ние нямаме алтернатива на китайската програма "Един пояс, един път".

Пентагонът и ЦРУ смятат, че тази програма ще "разпространи китайското влияние в света".

Говорейки за Китай, Гейтс отбелязва, че "това е страна, която се стреми към напредък в областта на науката и технологиите, която приветства студенти от други страни да учат".

"Китай предизвиква нас и другите демокрации с много от инструментите, които използвахме ние срещу Съветския съюз. Ние дори не сме започнали да разработваме стратегия за това как да се конкурираме на всички тези нива."

"Китайците винаги могат да посочат какво са направили в развитието на инфраструктурата, да се позоват на факта, че са извадили буквално стотици милиони хора от бедност", добави бившият министър на отбраната на САЩ.

"И китайците, разбира се, не забравят за своите въоръжени сили. Сега те имат най-големия флот. Мисля, че това е много по-сериозно предизвикателство, отколкото СССР някога е представлявал", обяснява Гейтс.

Вашингтон наложи толкова много антируски санкции, че почти напълно загуби способността да оказва натиск върху Москва, използвайки този метод, коментира Гейтс.

"Аз лично смятам, че изглежда сме изчерпали широките санкции срещу Русия. Наложихме толкова много санкции срещу Русия. Искам да кажа, че останаха малко, които все още не сме въвели и биха имали някакво значение".

САЩ трябва да отговорят на кибератаките, за които се твърди, че са извършени от хакери, намиращи се в Русия, да предприемат мерки срещу държавните служители.

"Мисля, че ако тези атаки продължат, трябва да проявяваме креативност и да действаме не само срещу хакерите, създавайки сериозни затруднения за тях, но и може би да обмислим мерки, които можем да предприемем срещу хората около Путин", вярва бившият шеф на Пентагона и ЦРУ.

"Не мисля, че е извън човешката способност да измисли нещо подобно", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    62 1 Отговор
    Големият проблем сте си вие, и то на цялото човечество дето ме стъпили там не сте съсипали и краднали
  • 2 ТаУмВзе

    54 1 Отговор
    Големият ви проблем Кравари е, че ще разпаднете по зле от СССР. Чрез цветно гражданска война от нов тип. А Китай са ви скроили шапото отдавна. Честито!
  • 3 Госあ

    23 1 Отговор
    Епа не е малък. М'ка ви п'ста
  • 4 Ленин

    5 44 Отговор
    Ха ха ха,Русия като някакъв проблем остана далеч на заден план.Това е позор за Путин,дребният винаги иска да е първи,ама нема!

    Коментиран от #14

  • 5 Sts

    26 0 Отговор
    Що,привършват ви и държавните книжа ли?
  • 6 Sieg

    39 0 Отговор
    С толкова много дъга и цветове САЩ са бомба със закъснител. Рано или късно ще имат много вътрешни проблеми. Всичко си има своят край, а на САЩ вече намирисва.
  • 7 един от многото

    35 0 Отговор
    Всичките ви проблеми идват от голямото его. Една толкова млада нация с толкова голямо его , не става!
  • 8 ДаЗдраПерМа

    30 0 Отговор
    големия проблем е държавната социална политика на Китай която за 120-ти път доказва приказките на брадатия че общественното управление на средствата на производство е много по добро и ефективно от частното
  • 9 Публикувай

    33 2 Отговор
    Време е тая гнусна клоака наречена САЩ да заминава в небитието! Светът да вземе глътка въздух от тия паразити⚡
  • 10 БОЛШЕВИК

    40 2 Отговор
    Комунистически Китай отдавна е задминал САЩ във всичко, но статистиката ще я разберем последна. Китай сега са на най-могъщата икономика в света.
  • 11 АХА МАЧКАХТЕ КИТАЙЦИТЕ

    35 2 Отговор
    СТОТИЦИ ГОДИНИ!!СЕГА РЕВЕТЕ МРЪСНО АНГЛОСАКСОНСКО ПЛЕМЕ.....И ПО АРМИЯ ВИ БИЯТ....И ПО НАСЕЛЕНИЕ И ПО ПРОИЗВОДСТВО И ПО ТЕХНОЛОГИЯ....🤑🤑🤑
  • 12 Ланс Линк

    31 0 Отговор
    С вашите камъни по вашата глава. Друг е въпросът, че вие сте най-големия проблем за света.
  • 13 баба ви

    28 1 Отговор
    големият проблем, че имате външен дълг към китай- една петаааааааа!
  • 14 Гошо

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ленин":

    Публикувано във факти.бг: Вашингтон наложи толкова много антируски санкции, че почти напълно загуби способността да оказва натиск върху Москва,
    То ти как го разбираш ?

    Коментиран от #21

  • 15 Нов световен икономически ред

    21 0 Отговор
    Долара в небитието.
  • 16 ДаЗдраПерМа

    30 0 Отговор
    Столипин беше казал дайте 20 мирни години и няма да познаете Русия, ако щатите останат 5-10г без войни сами ще се затрият
  • 17 На вас

    26 0 Отговор
    Все някой ви е крив
    Ами работете повече.

    Коментиран от #19

  • 18 raiko

    13 0 Отговор
    А като беше Тръмп го атакуваха, че говори за Китай. Сега е Китай. Атакуваха го за стената, сега мислят да продължат стената. Пародия!
  • 19 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "На вас":

    Мошетата ги скъсват от бач краварчетата, ама тая капиталистическа "мъдрост" -залудо работи, залудо не стой не е много добра

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Завалиите почти нямат платен отпуск и празници, 4 месеца майчинство, болнични на високосна и само боклуци ядат ако спестяват....
  • 21 Гочката

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Ами тъй го разбирам абсолютна безсмилница с техните санкции както се казва празна Мара тъпан била плашат гаргите. Айде малко да се опитат де без санкции и то точно днес на 22 юни свещена и съдбоносна дата за ВЕЛИКА РУСИЯ СЕГА ЗАЩО НЕ И ВЕЛИКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ - ПОБЕДИТЕЛ!!!
  • 22 ****

    11 0 Отговор
    До сега им харесваше да дърпат конците,но виждат вече,че други ще заемат тяхното място което не им харесва,ролите се разменят и обора няма да има думата и ще трябва да се съобразява вече. И краят им се приближа по бързо от колкото им се иска.
  • 23 МРГ

    0 13 Отговор
    Естетсвено ,че е е Китай.Руснаците са мижитурки които с два шамара си сядат на задните части.

    Коментиран от #31

  • 24 Hess

    11 0 Отговор
    Не,Вашият голям проблем са евреите,които са Ви заробили до девето килябо..
  • 25 Баце

    8 0 Отговор
    Не. Лакомията е.
  • 26 Ляв плюс

    13 0 Отговор
    Да, непокорните силни държави очевидно са проблем за световните хегемони. Силните държави не допускат вмешателство в вътрешните си работи, а на всякакви опити за военна интервенция отговарят подобаващо. Ако държавите освен военно са силни и икономически, положението е неспасяемо - на хегемоните не им остава нищо друго освен да си прехапят езичето от яд, че не могаст да подчинят всички наведнаж. Едва ли ще намерят някъде истинско съчувствие.. Печал! Да поплачем дружно за днешните си господари...........
  • 27 Иван

    6 0 Отговор
    Да, и затова го нападнахте с Ковид 19,целта ви беше да изтребите около 400 милиона китайци.
  • 28 Даа!

    4 1 Отговор
    Само два конкретни примера за Поднебесната. За последните 10 години са построени и пуснати в експлоатация магистрални инфраструктури между 6-до 8 платна ,чиято обща дължина може да обиколи два пъти Екватора.Дракона разполага вътре,на терен към 2018 година със 18 МИЛИОНА ИНЖЕНЕРИ! Във всички сфери на икономиката.По данни на ООН това са повече ,от съвкупно всички инженери в целия свят!
  • 29 Тези вече

    4 1 Отговор
    Не знаят,на кой свят са.Сами набутаха в нерушима прегръдка Дракона и Сибирския мечок! От дива,необуздана жажда друг да им работи,а те да прибират всичко.Нито китаеца,нито руснака,ще се подведе на елемнтарните им ходове.Да привлекат единия към тях,за да скочат срешу другия.Финансово и икономически.А ,ако се наложи- военно.Именно Това са двете Велики Държави на планетата.Като военен, финансов,ресурсен,научен,и технологичен потенциал.сащисаните са като квартален хулиган,който лежи на стара слава- на квартален побойник.Но целия квартал,все по ясно вижда,че вече има двама който не са решили ,не са му натрошили рогата.И не само рогата,а целия скелет!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Варненец

    1 0 Отговор
    Китай - САЩ 2:0. Икономика и геополитика. САЩ събраха и с Русия. Имаха целия свят след Горбачов идио.т.а, а сега губят почти целия свят.