Last news in Fakti

24 Юни, 2021 10:49 1 681 0

В Кипър започва първият процес за "златните паспорти"

  • златни паспорти-
  • кипър-
  • процес-
  • съд-
  • паспорти

Физически и юридически лица се изправят пред Темида

В Кипър започва първият процес за "златните паспорти" - 1
Снимка: Shutterstock

В Кипър днес започва първото наказателно дело за нарушения по вече прекратената програма за даване на кипърско гражданство срещу заплащане на инвеститори от трети страни с издаването на т. нар. златни паспорти, предаде БНР.

Девет обвиняеми - пет физически и четири юридически лица, се изправят пред наказателния съд в насроченото днес първо заседание по процеса. Срещу тях са повдигнати общо 37 обвинения, сред които подправяне на държавни документи, разпространение на фалшиви документи, предоставяне на невярна информация и конспирация за измама.

Делото се отнася за извършена натурализация на гражданин на Иран чрез представени фалшифицирани лични данни, за да се прикрие, че е издирван в чужбина. Оспорваната „Кипърска инвестиционна програма” бе прекратена от правителството от 1 ноември миналата година след международен скандал и силни обвинения за корупция.

По нея лица от трети страни можеха да станат кипърски граждани срещу инвестиция от минимум 2.5 млн. евро. В 53% от случаите гражданството е предоставено незаконно, а една трета от останалите не отговарят на всички законови критерии, бе посочено в обявения в началото на юни доклад на специалната анкетна комисия. Тя разследва целия период на прилагане на схемата от 2007 г. до август 2020 г. и всички издадени близо 6800 „златни паспорти”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА