28 Юни, 2021 08:34 7 831 28

"Навремето в България се правеха много вируси"

  • джон макафи-
  • веселин бончев-
  • вируси-
  • хакери-
  • софтуер-
  • компютърен вирус-
  • сащ-
  • българия-
  • русия-
  • кгб

Бончев описва Макафи като ексцентричен човек, който е обичал да се хвали

"Навремето в България се правеха много вируси" - 1
Снимка: btvnovinite.bg

През седмицата почина създателят на първия антивирусен софтуер в света Джон Макафи. Той беше открит мъртъв в испански затвор, скоро след като съдът разреши екстрадицията му в Съединените щати по дело за данъчни измами.

Всъщност, животът на компютърния инженер Джон Макафи е толкова разнообразен, колкото и компютърните вируси в интернет. С появата на първите зловредни софтуери, Макафи осъзнава нуждата от програма за тяхното противодействие. Още преди 30 години един българин пожелава да работи за компютърния специалист. Д-р Веселин Бончев е компютърен вирусолог и е един от първите българи, занимаващи се в тази област.

"Самият Макафи хората често го описват като гений на сигурността. Това не е така. Той дори не е толкова техничен. Той беше предприемач и умееше да хваща възможността, когато я усети. Негови бяха идеите и капитала, но не и самото изпълнение", сподели д-р Бончев пред bTV.

През годините той изпраща на Макафи описания на вирусите, които е намирал в България и често създавани у нас. "Навремето в България се правеха много вируси и редица от тях бяха много хитро написани", допълни Бончев. Той дори кандидатства за работа при Джон Макафи, когато решава да прави аспирантура в САЩ: "Понеже това е доста скъпо удоволствие, бях започнал да търся възможност дали мога да работя някъде, за да се издържам.И му бях задал въпроса „Можеш ли да ме вземеш на работа?“. Той ми беше пратил едно писмо с отговор "Мислим, че вие сте шпионин на КГБ или ГРУ и не може да работите при нас", коментира българинът.

Бончев описва Макафи като ексцентричен човек, който е обичал да се хвали. Сред колегите си обаче не е бил особено почитан: "Професионалните вирусолози не го обичаха много. Много от нас му се присмивахме, защото знаехме, че той не е техничен човек", споделя компютърният вирусолог. Макафи излиза от компютърния свят през 1994 г. След това се занимава с редица дейности сред които производство на антибиотици и инвестиции в криптовалута.

Софтуерният специалист дори се кандидатира на последните два избора за президент на Съединените щати: „Ще спечеля тези избори по начин, за който никой не е и мечтал. Защото ще използвам технологията, на която съм майстор", изтъкна Макафи през 2015 г. Веселин Бончев разказва, че един първите разрушителни вируси, с които се е срещал е бил създаден от българин - т.нар. "Мрачен отмъстител".

"Това, което този вирус правеше, е по случайно време и на случайни места замазваше диска в даден сектор и така удряше случайни файлове", разказа българинът. В момента той работи в Българската академия на науките. Там се създават т.нар "хънипотове" - програми, които привличат хакерите. Чрез тях експертите събират информация кой ни атакува и какво се опитва да направи. За експерта е хубаво в училище да се изучава киберсигурността - как да си пазим личните данни и да се предпазим от зловредните софтуери - така, както Джон Макафи е замислил преди 30 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НаНаНа

    16 7 Отговор
    real Козяк пропаганда!!
  • 2 Real

    15 6 Отговор
    пропаганда на подлизурко
  • 3 ТРЕНД

    26 9 Отговор
    ЦРУ прави антивирусната програма като начин да прониква в компютрите, после Уиндоус, сега чрез архитектура в чиповете. Макафи е агент на ЦРУ, както и Цукърбърг, Бил Гейтс, Сорос.. За изборите с машините? Cиeлa мoжe ли дa хaкнe cиcтeмaтa cи. Прoизвoдитeлят нa мaшинaтa мoжe ли дa хaкнe мaшинaтa cи? Кoнcтитуциoннo и дeмoкрaтичнo ли e някoй външeн, пък дoри прaвитeлcтвoтo, дa имa врaтичкa дa хaкнe избoритe?

    Коментиран от #5, #10

  • 4 КАЗВАТ ИСТИНАТА ИЛИ ОТКРИВАТ

    11 1 Отговор
    ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ РАК И УМИРАТ СКОРОПОСТИЖНО ...🤣
  • 5 А бе текезесар,

    10 12 Отговор

    До коментар #3 от "ТРЕНД":

    защо не си копаеш царевицата и доматите и не ринеш на прасетата, а си седнал да пишеш за неща, които не разбираш? Как "ще хакне" нещо от разстояние, като не е свързано в интернет (или каквато и да е мрежа)!?

    Коментиран от #8, #13

  • 6 бе деа знам

    6 2 Отговор
    Ама си мисля,че ако почнат да режат ръчички,и всичкия мерак за вируси моментално ще изчезне!
  • 7 2568996ре

    12 2 Отговор
    Интернета да не забравяме че е създаден от военните и пуднат за комерсяклка да могат да разработят мрежата по-бързо. Цру и всичките подобни на тая структура и някой университети се включват с парички да се разработи. И един ден некъв безименен службар в тия служби, като вирусче казва: - Ба що не го пуснем у целия свят, па ше държим монопола, от университетите им казва да разработят всички видове соц. мрежи да не харчат парички за събиране на информация, следене, претърсване и тем подобни шпионски глупости и се започва едно търсене, докато не се появаява фейсбука в едно университетче, но разработката не се харесва от професори и студенти, щото става едно разединение от цялата работа, компромати от студенти почват да ги виждат всички и проекта не стига до масово използване, но пак този генерал казва:- Идеално на тоя сополко му дайте пари да разработи проекта си до край да го пуснем проекта му из целия свят. Вместо да даваме пари за информация, хората ше я излагат сами в интернет и няма да харчим излишни пари за шпионаж, компромати, няма да ни се налага да влизаме в. чужди домове и там всичките им шпионски работи. Следва продължение!
  • 8 ТРЕНД

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "А бе текезесар,":

    Нямах предвид хакване чрез интернет, а като лйфхак. Нещото вече е заложено. В софтуера или команди заложени в чипът, достъп до които имат само тези които го знаят, за другите е невидимо. Но може и интернет връзка да има, чрез сателит, уай-фи, или друга безжична връзка. Сега безжичен модул, модем, може да бъде вкаран в кондензатор или в батерията, и да е само един грам.
  • 9 Пълни глупости

    16 3 Отговор
    Кое е това "едно време"? Едно време хората си имаха работа и не се занимавах с глупости. Програмирането преди Windows беше на ОС и съвсем различно. Често т. н. вируси бяха лошо направени защити на програми, които изпадаха в цикличност, от която не можеха да излезнат. Сегашните "вируси" са с цел рекет, кражби, т. е. не е вирус, а програмен продукт, умишлено създаден да навреди.
  • 10 Мисли малко

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "ТРЕНД":

    Машините за гласуване не са свързани с нет за да ги хакнат. Алгоритъмът е елементарен. На кого да вярваш повече на машина или на лелка с червен маникюр, която прави бюлетината ти невалидна?

    Коментиран от #16

  • 11 хакер

    5 2 Отговор
    Здравейте в един форум попаднах на тема за възможността за осъществяване на USB връзка между шпионския и вашия компютър през електрическата мрежа чрез RPC сървър (Remote Procedure Call Server)

    Възможно ли е това или не !

    ......................................

    Източват компютрите ви като използва RPC сървър (Remote Procedure Call Server), вграден в операционната система Windows. RPC сървърът поддържа USB връзката между шпионския и вашия компютър през електрическата мрежа. Използва се и RDCH Host-a (Remote Desktop Client Host). Windows е пробита отвсякъде и единственото решение е да я смените с друга, произведена в Европейския съюз – те са над 20.

    Ако решите да използувате Windows и искате да изхвърлите ЦРУ и ДАНС от живота и бизнеса си е достатъчно да предприемете едно просто и гениално действие - да ПРЕИМЕНУВАТЕ СИСТЕМНИТЕ МУ ФАЙЛОВЕ (rename\system32). Всеки компютържия знае как. С преименуването на системните файлове превръщате в скрап най-модерните тайни технологии на САЩ. Така Америка губи мръсната, тайна война срещу българския народ, която води второ десетилетие. Когато купувате компютър или само софтуера на Микрософт изисквайте от продавачите да преименуват системните файлове.
    Това изискване трябва да стане закон и норма за всички магазини.

    Ако не знаете как да преименувате системните файлове, а не искате да изтича информация от вашия Windows през електрическата мрежа, каквата е практика:

    1. Изтрийте Java, Intranet,Telnet,Gopher и с

    Коментиран от #14, #23

  • 12 Горд Българин

    6 0 Отговор
    Еми с тая снимка мяза наистина на агент, някъде от ГДР от 70-те год. С панталони клош и риза с остра яка
  • 13 ТКЗС

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "А бе текезесар,":

    Ти, който се имаш за технологично грамотен, или поне се павиш на такъв. Ще се изненадаш какви технологии съществуват в момента! И не ми отговаряй с контра въпроси и смешни коментари. Много си изостанал или просто се опитваш да омаловажаваш темата тендециозно.
  • 14 До уважаемия хакер

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "хакер":

    Ако не използваме Джава няма как да работим с всички приложения на юдео- българската държава- търговски регистър, НАП, НОИ, агенциите, министерствата и др. подобни. Моля кажете какво да правим с така защитения компютър, като не можем да работим с държавата?
  • 15 ДжафДжаф

    4 1 Отговор
    DIR2- Черният отмъстител! Ех спомени. През 91-ва работех в една държавна фирма. Австрийци подариха компютър 386, което по онова време си беше чудо невиждано. С някакви 5 инчови дискети, които разнасях насам натам го натресках с Dir2. От австрийският софт не остана и помен. Имаше някакъв антивирус, който просто триеше инфектираните файлове. В крайна сметка се стигна до fdisc, а на мен ми забраниха да се приближавам до златната 386-ца!!
  • 16 хакер

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Мисли малко":

    Машината за гласуване се включва към електрическата мрежа. Комуникация по електрическата мрежа (на английски: Power-line communication (PLC)) е начин за телекомуникация по съществуваща електрическа инсталация за пренос и разпределение на електроенергия. .

    За целта са разработени различни системи и технологии за различните приложения, но основният принцип е съчетаването на аналогов или цифров сигнал със стандартния променлив ток с честота 50 или 60Hz. Приложенията варират широко: от домашна автоматизация до свързване с Интернет. PLC има два варианта: BPL (на английски: Broadband over Power Lines) – широколентово предаване на данни по ел. мрежа – осигуряващо скорости до 500 Мбит/с, и NPL (на английски: Narrowband over Power Lines – тяснолентово предаване на данни със значително по-малки скорости до 1 Мбит/с. Повечето PLC технологии са ограничени само до един тип кабели (например, кабелите в помещенията на една сграда), но други работят с по-широк обхват (например, разпределителната мрежа до сградата и вътрешната сградна инсталация). Power-line_communication
  • 17 Механик

    6 3 Отговор
    От статията разбирам ,че тая българска калинка е искала да работи при Макфии, който според думите на въпросната мисирка е бездарен?! И когато Макафии му отказва, калинката решавада се лигави като мисирка.
    Вижте му само "умитото" личица на тоя! Нищо мъжко, нищо честно и всичко подло и долно. Кръстоска между горнооряхвска мисирка и джендър-калинка.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 демокрацияли

    4 4 Отговор
    Ако сте в сградата или съседна сграда на машинното гласуване. Може да включите устройство в контактът до вас, което струва под 100 лева и да се свържите безжично с уАй-фито на смартфонът си. Ако в машината за гласуване има такава опция за свързване, то тя ще има интернет, през контактът на ел мрежата. Но може и през сателит или 3-4-5 джи, като ел. кабелите в стените служат за антена. Сиела и СМАТМТИК са на Сорос ХРАНИЛКА.
  • 20 БГГ

    6 0 Отговор
    Имаше слухове, че самият Веселин Бончев е Dark Avenger, автор на много български вируси. Преди 1989 България бе отговорна за писането и преправянето на софтуер и доста умни хора имаше в България. След 1989 част от тях избягаха на запад за да живеят по-добре.

    Коментиран от #27

  • 21 Факт

    4 2 Отговор
    Макафи не е тъп човек Бончев ! бързо ти е направил проверките и всичко е лъснало за теб.
  • 22 Др Бончев

    5 0 Отговор
    е помогнал на много хора, още си спомням неговите разработки за ДОС. Благодарен съм му и изпитвам уважение към труда му. При това, той работеше без възнаграждение! Мерси боку, д-р Бончев!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Чичо Дони

    0 0 Отговор
    Пак пуска кьорфишеци това момченце
    ЦРУ самоубиха МакАфи поради причината че той им подари хиляди компютри със неговата антивирусна впоследствие изтегляйки стотици хиляди терабайти памет от тях знаейки им тъмните сделки както на тях така и на И-люминати,М-асони,президенти,премиери,правителства посвета за неща които простолюдието не знае.
    Но братчеда МакАфи си остави отворена вратичка както се казва.
    Скоро ще се разбере
  • 25 СЕРИОЗНО

    1 2 Отговор
    Безжичното устройство за интернет може да е във флашката или акумулаторът. Открита е връзка с интернет и комуникация с Тайван и Германия по време на вота. Самото ръководство на машините посочва, че
    съществува функция “претеглен глас”
    с която например един глас за Байдън може да се брои за 1,3 гласа, а един на Тръмп за 0,7 гласа. За какво е нужна такава функция, след като се броят единични бюлетини? Венецуелският диктатор Хуго Чавес се концентрира върху машините за гласуване през 2003 г., когато над 20% от венецуелците правят подписка за отзоваването му като президент. Тогава „Смартматик“ печели поръчка за 91 милиона долара да осигури машинното гласуване на референдума. В полунощ в деня на изборите машините внезапно спират да работят, а по това време Чавес изостава. Когато работата се подновява в 3 часа на следната сутрин, Чавес вече води с цели 10%.

    Коментиран от #26

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "СЕРИОЗНО":

    И `кво излиза, че тези машини на "Смартматик" са конструирани специално за манипулиране на изборите...Хитро замислено! Значи за това беше цялата дандания и реклама на машинното гласуване.
  • 27 Ime

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "БГГ":

    Грешиш, Бончев не е дарк авенджър.
  • 28 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    Кой има интерес да се създават вируси?
    Този,който после ще печели като ви продава антивирусна програма,както е сега и с Ковид,за тези с ваксините,но сега тук нещата имат и друга страна и тя не е толкова финансова.
    Решенията не носят пари,така че тази тема е изчерпана.