1 Юли, 2021 08:01 13 613 7

Европейската комисия погна потребителските кредити

  • потребителски кредити-
  • потребителски кредит-
  • ек-
  • ес-
  • потребители-
  • пари-
  • продукти-
  • банки

ЕК иска гаранция, че офертите за кредит се представят на потребителите по начин, който е ясен

Европейската комисия погна потребителските кредити - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия предложи да бъдат преразгледани два набора от правила на ЕС с цел укрепване на правата на потребителите в свят, преобразен от цифровизацията и пандемията от COVID-19. Комисията укрепва своята предпазна мрежа за потребителите в ЕС, например като гарантира, че опасните продукти се изземват от пазара или че офертите за кредит се представят на потребителите по начин, който е ясен и лесен за четене чрез цифрови устройства. С предложението се актуализират действащата Директива относно общата безопасност на продуктите и правилата на ЕС за потребителските кредити с цел да се защитят потребителите.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви: Потребителите са изправени пред много предизвикателства, особено в цифровия свят, който промени из основи пазаруването, услугите и финансовите пазари. Ето защо засилваме защитата на потребителите в две направления: за потребителите ще бъде по-лесно да избягват рисковете при получаването на кредит и се въвеждат още по-строги правила за безопасност на продуктите. Освен това предложението ще увеличи отговорността на участниците на пазара и ще направи по-трудно за недобросъвестните участници да се крият зад сложен правен жаргон.

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви: Кризата с COVID-19 засегна потребителите по различни начини и много от тях бяха изправени пред финансови затруднения. Цифровизацията, която беше ускорена от пандемията, води до бум на пазаруването онлайн и променя из основи финансовия сектор. Наш дълг е да защитаваме потребителите, особено най-уязвимите сред тях. С преразглеждането на действащите правила на ЕС относно потребителските кредити и общата безопасност на продуктите правим точно това.

Онлайн продажбите се увеличаваха постоянно през последните 20 години и през 2020 г. 71 % от потребителите пазаруваха онлайн, като често купуват нови технологични продукти. От безжични слушалки и пречистватели на въздуха до конзоли за игри — пазарът на технологични продукти е огромен. Регламентът относно общата безопасност на продуктите ще предвиди действия срещу рисковете, свързани с тези нови технологични продукти, например във връзка с киберсигурността, и с онлайн пазаруването, като въведе правила за безопасност на продуктите за онлайн местата за търговия. Той ще гарантира, че всички продукти, достигащи до потребителите в ЕС, са безопасни — независимо дали това става чрез онлайн места за търговия или от кварталния магазин и дали идват от ЕС или от страни извън него. С новия регламент ще се гарантира, че местата за търговия изпълняват своите задължения, така че потребителите да не закупуват опасни продукти.

С преразглеждането на Директивата за потребителските кредити се предвижда, че информацията, свързана с кредитите, трябва да бъде представена по ясен начин, адаптиран за цифрови устройства, така че потребителите да разбират с какво се ангажират. Освен това Директивата ще подобри правилата, с които се оценява кредитоспособността, т.е. дали потребителят ще може да погаси кредита. Целта е да се избегне проблемът със свръхзадлъжнялостта. Регламентът ще изисква от държавите членки да насърчават финансовото образование и да осигурят предоставянето на потребителите на консултации във връзка с дълговете.Предложенията на Комисията ще бъдат обсъдени от Съвета и Парламента.

Регламент относно общата безопасност на продуктите

Директивата относно общата безопасност на продуктите, която е в сила от 2001 г., гарантира, че на единния пазар на ЕС се продават само безопасни продукти. Въпреки това на него все още се разпространяват твърде много опасни продукти, което създава неравнопоставени условия на конкуренция за предприятията и води до значителни разходи за обществото и потребителите. Освен това правилата трябва да бъдат актуализирани, за да отговорят на предизвикателствата, свързани с новите технологии и онлайн продажбите.

Предложение за Директива за потребителските кредити

С Директива 2008/48/ЕО относно договорите за потребителски кредити беше установена хармонизирана уредба на ЕС за потребителските кредити и беше осигурена стабилна рамка за справедлив достъп до кредити за европейските потребители. От нейното влизане в сила през 2008 г. обаче цифровизацията промени коренно процеса на вземане на решения и навиците на потребителите като цяло. Предложеното преразглеждане има за цел да бъдат отчетени тези развития. Двете предложения са част от Новата програма за потребителите, която стартира миналата година и чиято цел е да се актуализира цялостната стратегическа рамка на политиката на ЕС за защита на потребителите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 2 Отговор
    А у нас ги спонсорират с нашите пари от ББР.
  • 2 Българин

    37 1 Отговор
    Време е само БНБ да дава кредити с ниска лихва ... Демек само държавата да дава пари тия банки не се налапаха
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    23 1 Отговор
    Ами много е просто! 1. Лихвата се фиксира към момента на сключване договора, а не банката едностранно да я променя когато си реши! 2. Обявите договора в проста лихва , така всеки ще знае , че на 100 лв ще трябва да връща 140 или 160 в зависимост от стока ( 50%, а не 5% )!
  • 4 глоги

    21 1 Отговор
    Вера Йоурова- заместник-председателка, отговаряща за ценностите и прозрачността. ЕЙ ,ТОВА Е ДЛЪЖНОСТ! ДА СИ СЛУШКАШ МУЗИКА,ДА ХОДИШ ПО ПРАЙДОВЕ И ДА СИ ХОЙКАШ В ПРОЗРАЧЕН ТОАЛЕТ ИЛИ ДИБИДЮС,ДЕТО МУ КАЗВА ДЕНИЗКА ХАЙРУЛА. ЗАПЛАТКА 17 000 ЕВРА.
  • 5 Копипасте

    18 2 Отговор
    Кoрoнa кризaтa им дaвa мaлкo въздух зa дa пeчaтaт пaри кaтo зaмaяни, кaктo oбикнoвeнo прaвят пo врeмe на и cлeд вoйнa. В пocлeднитe 30 гoдини дългoвeтe нa EC и CAЩ cпрямo БВП рacтaт и тo c бързи тeмпoвe, кoeтo пoкaзвa, чe икoнoмикитe им ca дaлeч oт eфeктивнocттa зa рaзликa oт прикaзкитe им зa тoвa, кoлкo ca вeлики. Тaкa кaктo cтaнa яcнo, чe cвoбoдният пaзaр ocнoвaн нa чecтни прaвилa и кoнкурeнция ca чиcтa прoбa лaкaрдии, нa кoитo ниe ce вързaхмe. Кризaтa oт 2008 гoдинa нe e cвършилa, a aкo трябвa дa търcим някaквa зaкoнoмeрнocт c кризaтa oт 1929 гoдинa и пocлeдвaлaтa cвeтoвнa вoйнa... - Тoгaвa нeщaтa изглeждaт oщe пo- злe. В oбщи линии тaкa изглeждa здрaвocлoвнaтa миcъл : Cиcтeмaтa нa нacтoящитe oтнoшeния нe мoжe дa рaзрeши прoблeмa c трупaнeтo нa вce пo- гoлeми пeчaлби oт икoнoмиятa oт труд. Нямa кaк кaпитaлa хeм дa плaщa ниcки зaплaти, хeм дa имa пo- виcoкo пoтрeблeниe зa дa пeчeли пoвeчe и тoвa дa ce cлучи бeз дa пeчaтa нoви пaри пoд фoрмaтa нa зaeми. В игрaтa нa нacтoящaтa икoнoмикa игрaeм рoлятa и нa рaбoтнaтa ръкa и рoлятa нa пoтрeбитeл. - Aкo кaпитaлa нaмaли зaплaтитe cпaдa пoтрeблeниeтo! Aкo увeличи рaзхoдитe зa зaплaти пaдa пeчaлбaтa! - Eдинcтвeнoтo рeшeниe, кoeтo ca измиcлили дo ceгa кaктo кaзвa eдин aмeрикaнcки прoфecoр ca плacтикитe в пoртфeйлитe Ви. - Тoecт крeдитнитe кaрти! Тoecт пeчaтaнeтo нa пaри и cъoтвeтнo зaeми.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тодоров

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Копипасте":

    Точно така!