Last news in Fakti

2 Юли, 2021 19:21 3 187 31

Доходите в Люксембург и България: 8 към 1

  • доходи-
  • заплата-
  • люксембург-
  • пари-
  • българия-
  • ес-
  • европа-
  • икономика

Има много причини човек да иска да работи в Люксембург. Никъде другаде в Европа доходите не са толкова високи.

Доходите в Люксембург и България: 8 към 1 - 1
Снимка: Shutterstock

Никъде в Европа няма по-високи заплати от тези в Люксембург. Но поставят ли се в съотношение с покупателната способност, данните започват да изглеждат по съвсем различен начин, твърди вестник „Люксембургер Ворт“. Средногодишната брутна заплата там възлиза на 64 932 евро - т.е. близо 182% от средните равнища за Европа. На другия полюс е България с 8 147 евро за година, или 23% от средното ниво за ЕС. Съотношението на годишните доходи между Люксембург и България е 8:1.

Покупателната способност променя съотношенията

Ако обаче се направи сравнение на покупателната способност, тази дистанция се свива: по този показател Люксембург регистрира 145 процента от средните за Европа нива, а България - 45%. „Така дистанцията между Люксембург и България намалява до съотношение 3:12“, сочат данни на Националната статистическа служба на Люксембург Statec. „Люксембургер Ворт“ отбелязва, че по подобен начин изглеждат съотношенията с други държави като Франция. Там заплатите са 58% от люксембургските, но ако се отчете покупателната способност, процентите стават 67 на сто. В Германия заплатите са 69 процента от тези в Люксембург, но съотношението към покупателната способност ги повишава до 84% от люксембургските.

Когато става дума за средна работна заплата, трябва да се има предвид, че от бранш до бранш има съществени разлики. Във Великото херцогство водещо място заемат финансовият и застрахователният сектор, в които работят 13 процента от заетите, други девет са в сферата на научната и техническата дейност. С други думи само в тези два бранша в Люксембург работят 22 процента от хората, докато за Белгия процентите са осем, в Германия - девет, а във Франция - 11 на сто. Именно в тези сектори, в които работят предимно висшисти, заплащането е едно от най-добрите и това дава съответното отражение, посочват статистиците.

Има и по-зле платени сфери на икономиката

От друга страна в Люксембург има браншове с по-второстепенна роля като търговията, в която са заети 11%, докато средно за Европа този показател е 15 на сто. Още по-големи различия се установяват в промишлеността - в тази сфера в Люксембург работят само 10 на сто от трудещите се, докато средно за Европа процентът е 22, а в Германия - дори 24 на . Информацията от Статистическата служба гласи още, че в определени браншове като образованието, администрацията, здравеопазването и социалните услуги, както и във финансовата сфера и застраховането Люксембург плаща доста по-високи заплати, отколкото в съседните държави. Но пък има и сфери, в които плаща по-малко от тях - като например в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, строителството и промишлеността. От официалните статистически данни, цитирани от люксемубргския „Тагеблат“ става ясно, че ако във финансовия и в застрахователния бранш в Люксембург средните заплати стигат до 100 000 евро, персоналът в хотели и ресторанти получава по около 34 000 годишно.

И някои регионални разлики

Към това се добавя, че делът на премиите и извънредните добавки (за края на годината, 13-та заплата и др.) в Люксембург е особено висок - 15 процента при средно осем на сто за Европа. Но що се отнася до средното почасово заплащане,то в някои региони на Европа е по-високо, отколкото в Люксембург, като се има предвид покупателната способност - например в Хамбург, в Бавария или в областта Ил дьо Франс. Същото важи и за Швейцария и Лондон. Както подчертават от Statec, оценката на заплащането трябва да бъде по-диференцирана. Люксембургските заплати действително са високи, но в международен план не са онова, за което ги смятат на пръв поглед.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 4 Отговор
    Скоро и на футбол ще ни бият 8 на 1.
  • 2 шшшш

    28 8 Отговор
    Абе какъв Люксембург , то албанци македонци и сърби ни надминаха с молдова сме на едно ниво за Румъния да не говорим и всичко заради слугинажа на мръсната мутра
  • 3 Яшко

    11 13 Отговор
    Някои комунисти ни обясняваха ,че за да сме ок трябва да има много работещи хора . Ама държава с население ,колкото пловдив , са по ок от нас . Трябва да се изчеггърта комунистическото мислене

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 !!!?

    5 2 Отговор
    Гатанка за почиващите в Гърция: Доходите в Люксембург и България 8:1, а разходите 8:4 ! Що е то !!!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 сойкаприсмех

    5 3 Отговор
    Не ми се вярва. По-голяма ще да е разликата.

    Коментиран от #9

  • 9 !!!?

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "сойкаприсмех":

    Разликата е в тиквите !!!?
  • 10 Рошко

    7 2 Отговор
    Я пак, да не е 80към1
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шердан Българов

    6 10 Отговор
    Нормално е Люксембург е кралство от векове а България бе народна република допреди 30г.!

    Коментиран от #18

  • 13 Ще ги стигнем

    5 4 Отговор
    Със зелените миризливи чорапи и чалгата на макс
  • 14 мдда9

    5 5 Отговор
    8 към 1, ама и цените им са 8:1.
  • 15 какво

    3 1 Отговор
    сравнявате тази държава джудже град държава с България там живеят пет човека на кръст

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Яшко":

    Трябва да се изчегърта алчното мислене.
  • 18 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Шердан Българов":

    А 66 години преди да стане народна република България е била част от Османската империя, но не съм чул никой комунист да се оправдава с това. Демократите само се оправдават с предишните строеве, за да не си личи колко крадат и нищо не правят.

    Коментиран от #26

  • 19 Неутрал

    1 3 Отговор
    Население на Люксембург 639589. Външен дълг 4,267 милиарда щатски долара. Външен дълг на глава от населението 6671472 щатски долара.

    Коментиран от #25

  • 20 Оня

    3 4 Отговор
    Каква ли е разликата в образованието на Люксембург и България ? Май не е 8:1 .....май е повече ! А и там НИКОГА не е имало комунизъм !

    Коментиран от #22

  • 21 Фанта

    4 1 Отговор
    Цените им са по добри и храната е от най- високо качество! Сирене от Лидл в България е 15 лв.,в Люксембург същото сирене е 4,80 евро .Хляб много и най различни ,но най скъпият е 2,80 ,ама кило и половина ръчен и с най високо качество пшеница! Една филия и си се наял,а не 10 от нашия и пак си гладен.Консерванти и боклуци няма! Строг контрол и публично обяваване фирмите които си позволят произвол,застрашаващ здравето на населението.Киселото мляко преминава 1600 теста за качество ,а вкуса му е незаменим! Изключителни зеленчуци,сладки градински домати се продават около 2-3 евро за килограм .Така,че жалко че съсипахме всичко...
  • 22 Tупанчев

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Оня":

    в Чехия, Унгария, Полша и Словакия като имаше сега къде са?
    А Румъния?
  • 23 ХА ХА ХА

    2 1 Отговор
    НЕ Е ВЕРНО БЕ , НОВИТЕ КАНДИДАТ УПРАВЛЯВАЩИ СИ ВДИГНАХА ДЕПУТАТСКИТЕ СИ ЗАПРАТИ .....РАЗЛИКАТА СТАНА 2 КЪМ 1 ЗА ЛЮКСЕНБУРГ !!! СЛЕД 11 ЮЛИ ЩЕ ГИ МИНЕМ ТИЯ ЕВРОПЕЙЦИ .....КАТО СИ ВДИГНАТ ПАК ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ НА 20000 ХИЛЯДИ ЛЕВА !!! ЕЕЕЕ ЩО РЕВЕТЕ , ЧЕ НЯМАТЕ ПАРИ БЕ БЕДНИ МИ БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ ???
  • 24 В Люксембург

    3 3 Отговор
    не само не е имало комунизъм, но и никога не са били руски слуги. Пак добре, че разликата между Люксембург и България е 8 към 1, защото разликата между Люксембург и Русия е 13 към 1 и ако бяхме останали в сферата на влияние на азиатците, разликата щеше да е най-малко 16 към 1, ако не и повече.
  • 25 Фанта

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Неутрал":

    Това с външния дълг го оставете,никой нищо не дължи нито населението нито управляващите! Говорим за изключителна външна и вътрешна политика .Това са изключителни политици ,които погасяват този дълг по начин който нито вие ,нито който и да е ще разбере.Най добрите икономисти и математици,така че да не се засегне населението от този дълг,а само да има изгода!
  • 26 Ели

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    И люсембургци са страдали като нас.Били са под властта на най различни поробители ,накои от които са ги упралявали по 200 години.Кой ли не е минал през Люксембург,но населението винаги е мислело като едно цяло до днешни дни няма ,,аз " има ,,НИЕ".Човещината и толерантността са издигнати в култ.Възпитанието и обноските са от особено значение.На тези хора им се е наложило мноого отдавна да научат перфектно езиците на съседите си,иначе не биха могли да оцелеят .Раздърпвани от всички страни ,днес са там където ние никога няма да бъдем,защото те имат,,НИЕ" ,а ние имаме ,,аз"!8243

    Коментиран от #29

  • 27 Дааа

    2 0 Отговор
    Стига сте винили,комунизма или османската империя,проблемът е в нас като общество,никой не ни е виновен ,че винаги у нас населението е било разединено по всички въпроси ,даже когато едните победят на изборите,опозицията няма дори обноските да поздрави победилите.Обноски хора ,обноскиии...
  • 28 ДаЗдраПерМа

    1 2 Отговор
    люксембургския стругар прави 8 гайки докато нашия стърже още първата. Всичко опира до висока (или ниска) производителност на труда или не е тъй?
  • 29 Ели Оригинал

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ели":

    В българското общество преобладава "Азът", а не всеобщото благо, или както беше писал поетът "Не можеш да кажеш "Аз" и "Свободен съм".
    По този повод, скоро интервю с проф. Христов, в което казва: "бях на море в България, виждам жена се дави, хиляда човека никой не реагира. В САЩ океан, жена се дави, хващат се за ръце американците и спасяват жената".
    Тази е разликата между България и цивилизованите държави.
  • 30 pbdan

    1 0 Отговор
    Да, 8:1 са в абсолютна стойност. Кой е математикът в Дойче Веле? Ако по ПС Люксембург е 145% от средното в ЕС, а у нас 45%, то съотношението е 145/45=3,2(2) пъти , а не 12:3. Защо не са съкратили на 3 и да е 4 пъти. Или е умишлена спекулация?!
  • 31 сноу

    2 0 Отговор
    В Люксембург няма толкова цигани..