Last news in Fakti

19 Юли, 2021 12:05 10 495 25

Инфлацията е на път да доубие цяла държава

  • судан-
  • инфлация-
  • омар башир

След 30 години лошо управление на авторитарния лидер Омар Башир, свален от власт през април 2019 г., Судан изпадна в дълбока икономическа криза

Инфлацията е на път да доубие цяла държава - 1
Снимка: shutterstock

Инфлацията в Судан драстично се е увеличила и за месец юни тя е над 400 процента, предаде Франс прес.

"Нивото на годишната инфлация достигна 412,75 процента през юни, докато през май то бе 378,79" на сто, се казва в правителствено комюнике, цитирано от официалната агенция СУНА. В него се уточнява, че увеличението отчасти се дължи на ръст на цените на храните, предаде БТА.

След 30 години лошо управление на авторитарния лидер Омар Башир, свален от власт през април 2019 г. под натиска на протестно движение и американски санкции, Судан изпадна в дълбока икономическа криза, която преходното правителство обеща да овладее.

Судан бе изваден от американския черен списък със страните, подкрепящи тероризма, което позволи отмяната на санкции срещу африканската страна.

Но през последните месеци премахването на субсидиите за горивата, както и въвеждането на плаващ валутен курс в рамките на реформи, изисквани от Международния валутен фонд с цел облекчаване на 50 милиарда долара от външния дълг на Судан, предизвикаха недоволство сред населението.

В края на юни стотици демонстранти поискаха оставката на правителството заради наложените от него мерки за строги икономии.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    57 19 Отговор
    Където се намеси САЩ само проблеми.
  • 2 честен ционист

    30 3 Отговор
    Инфлацията ви е най-малката грижа. Задава се дефицит на пластмаси, американците изкупиха панически промишлените бидони и резервоари за вода.

    Коментиран от #9

  • 3 БОЛШЕВИК

    36 10 Отговор
    На нас в България, инфлацията ни ограби всички спестявания през 90-те години. Сега ако има убиваща инфлация тука, тя ще прибере парите на тия къде натрупаха и ограбиха от нас парите ни. Дано има световна мега инфлация, която истински ще нулира заграбеното. Ние ограбените натрупани пари нямаме, и не се притесняваме!

    Коментиран от #10, #16

  • 4 кой Судан

    17 1 Отговор
    Северен или Южен защо на север имат петрол а на юг нищо на север са араби Египет ги поддържа защото ги смята за част от древен Египет
  • 5 црррр

    32 5 Отговор
    Този Омар Башир да не е ученик и приятел на Иван Костов?

    Коментиран от #17

  • 6 С две думи

    53 8 Отговор
    Инфлацията дойде след грубата намеса на САЩ-тогава и Судан се разпадна на части...Милиони загиват в гражданската война-а сега умират и от глад и мизерия в американската демокрация.Няма държава в която САЩ да са се намесили и да няма жертви-пряки или коствени...

    Коментиран от #7

  • 7 Емил

    16 9 Отговор

    До коментар #6 от "С две думи":

    Прав си! Където се намесят САЩ и Русия (визирам съседен ЦАР) - трева не никне! Двамата "велики" гамени уж се конкурират, а фактически си поделят територии. Сега се намеси и Китай и ще стане интересно!
  • 8 Механик

    38 5 Отговор
    Не знам как четете, но прави ли ви впечатление, че дори 30-годишното., лошо управление на Бушар Мушар не е могло да доведе Судан до криза. И чак след свалянето му от власт с АМЕРИКАНСКА помощ се е стигнало до 400% инфлация и криза? Да не говорим, че преходното, естествено проамерикански правителство от 2019 до сега обещава да се оправи с кризата.
    Нещо ми намирисва на Международен Валутен фонд и планове от типа на Ран-Ът.
  • 9 Пея

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Имаме си кладенец с фантастична вода! Ти пий кучешките.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гоуст

    24 2 Отговор
    Мислих, че статията ще е за България, а то за Судан. А защо никой не говори за инфлацията в България и какво се случи с цените и стойноста на парите през последните близо две години
  • 12 Жан Виденов

    11 1 Отговор
    Я тия са се поучили от демократична българия къзе пенсиите не стават за живеене а по времето на Костов стигаха за буца сирене.
  • 13 3о4о5от

    9 1 Отговор
    И аз мислех, че става дума за БГ. Тук цените са само нагоре и не му се вижда края. Хората се лишават но това не може да продължава дълго. Тук като да не са познати инструментите на държавно регулиране на цените. Нали ужким щяхме да си връщаме държавата, кой политик от новите поема ангажимент да стипиратази спекула???

    Коментиран от #22

  • 14 Електра

    5 9 Отговор
    Винаги когато Импексовите крадливи БСП еерасти вземат властта, инфлацията ни убива. Скоро всички пак ще сме милионери, и един хяб ще е 1 000лв, както при Виденов...

    Коментиран от #15, #23

  • 15 ОТ ТВОЯТА УСТА

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Електра":

    В БОЖИТЕ УШИ😁
  • 16 ДА АМА ТЕ ГАДИНИТЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    СЕГА СА ПОДГОТВЕНИ И ЗАТОВА КУПУВАТ ИМОТИ НА КИЛОГРАМ😁
  • 17 Като гост

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "црррр":

    Не на Иван Костов, на Жан Виденов е ученик.

    Коментиран от #21

  • 18 Крадец

    8 1 Отговор
    Също като в България,само,че Бойко го постигна не за 30 ,а за 12 години !
  • 19 Хи хи хи

    2 1 Отговор
    Сега всеки да запали по една свещ и да търси диктатора, както ние търсим нашия от повече от 30 години
  • 20 аде

    2 0 Отговор
    Нещо добро ли трябва да носи свалянето на правителства от Америка? това са нормални неща,пълна разруха с носенето на 'демокрация;
  • 21 Жан Виденов

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Като гост":

    го срина сорос, защото не искаше да играе по свирката му, а костов бе просто машата на същия този сорос и опропасти държавата.
  • 22 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "3о4о5от":

    Няма такъв.Ако се появи става неудобен за големият брат.
  • 23 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Електра":

    Електра,моля те не идвай в този сайт.Стой си в ПИК.
  • 24 НикогаВечеСДСЧума

    1 0 Отговор
    Такава беше инфлацията и у нас,когато на власт беше Шайката на гърбатия ДрагалЪФский @й дук.

    Коментиран от #25

  • 25 небрежнев

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "НикогаВечеСДСЧума":

    При Жан Виденов за около 2 години доларът стана от 60 на 3000 лв.
    При Иван Костов от 3000 лв. за долар, курсът се стабилизира на около 1600 лв.
    Да твърдиш, че инфлацията е била при Костов, а не при Виденов, е все едно да обявиш Хитлер за победител във ВСВ, а Сталин за капитулирал.