22 Юли, 2021 21:23 4 554 11

26 милиарда долара – цената на аферата с опиоидите в САЩ

  • опиоиди-
  • johnson&johnson

На базата на голямото обезщетение, за което се преговаря от над две години насам, би трябвало с един удар да се прекратят всички съдебни дела

26 милиарда долара – цената на аферата с опиоидите в САЩ - 1
Снимка: DW

В рамките на кризата с опиоидите в САЩ вече са починали половин милион души - основно по вина на четири концерна. Сега те са готови да платят 26 милиарда долара обезщетения.

Става дума за обезболяващи, водещи до зависимост, за прикриване на тази опасност и за безскрупулен и агресивен маркетинг, довел до масово предписване на опасните медикаменти. Фармацевтичният концерн Johnson&Johnson и три големи фирми за търговия с медикаменти са готови да платят 26 милиарда долара, за да уредят продължаващите с години правни спорове. Обвиненията към четирите концерна са, че тяхната алчност за печалба е допринесла за масово разпространилата се зависимост от медикаментите и за наркоепидемията в САЩ.

Половин милион жертви

В рамките на кризата с опиоидите в САЩ между 1999-а и 2019-а година са починали приблизително 500 хиляди души - от свръхдози на отпусканите с рецепта обезболяващи и от незаконни наркотици. Поради това са подадени над 3300 жалби.

Вносителите им обвиняват Johnson&Johnson, че е надценил предимствата на опиоидите и е омаловажил рисковете. Упреците към трите фирми за търговия с медикаменти McKesson, Cardinal Health и AmerisourceBergen са за занижен контрол, довел до масово разпространение на обезболяващите чрез нелегални канали. Четирите концерна отричат свои пропуски.

"Множеството фирми, произвеждали опиоиди, разпространявани из цялата страна, са направили това без да се замислят за живота на хората или дори за националната криза, за която са допринесли", каза Летиша Джеймс, главен прокурор на щата Ню Йорк, представяйки постигнатото споразумение за обезщетения в размер на милиарди. Тя го определи като „историческо".

Решението не е окончателно

Засега обаче става дума само за проект, който трябва тепърва да бъде одобрен окончателно от много американски щати, градове и райони. Освен това парите, с които се предвижда да се финансират и помощни програми, ще бъдат отпуснати в рамките на продължителен период от време - 18 години.

На базата на голямото обезщетение, за което се преговаря от над две години насам, би трябвало с един удар да се прекратят всички съдебни дела. Компромисът ще позволи на McKesson, Cardinal Health, AmerisourceBergen и Johnson&Johnson да избегнат по-нататъшно наказателно преследване.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    36 3 Отговор
    А за ковид тестовете медийното промиване на мозъци и всяване на стрсх и паника заради което хората се разболяхс и ди отидоха без време кога ще получим обезщетения

    Коментиран от #5

  • 2 ДаЗдраПерМа

    16 1 Отговор
    Украйна онзи ден по формални причини отказа легализацията на конопа но след като оправят параграфите и алинеите пак ще гласуват може пък да стане работата.
  • 3 а ваксините

    18 2 Отговор
    на Джонсън и Джонсън директно те убиват като се ваксинираш
  • 4 Вятър и Мъгла

    5 24 Отговор
    Пълни глупости. Разни безмозъчни наркомани се друсат с обезболяващи и видите ли били виновни производителите на лекарства, но не самите наркомани никога не са виновни.

    Коментиран от #10

  • 5 Епикриза

    1 15 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Ти очевидно не страдаш от "паника" защото не спазваш никакви мерки, нито си ваксиниран. Разболял си се ама от глупост.
  • 6 адам

    11 0 Отговор
    В Ухан също така се намират и много от световните доставчици на химикалите, използвани за производството му. Те обаче не изнасят продуктите си директно към САЩ.

    Всъщност първите купувачи на химикалите, с които се приготвят тези наркотици, са мексиканските картели, които през последните години възприемат фентанила като свой "звезден" продукт - по-евтин и по-лесен за производство от хероина и кокаина.

    Според Министерството на правосъдието на САЩ да се направи един килограм от него струва едва около 32 000 долара. С тази сума картелите могат да произведат милион дози, които се продават на улицата за по 20 долара всяка.

    Първият, който вижда в това ползотворен бизнес, е бившият лидер на картела Синалоа - Хоакин Гусман, познат като "Ел Чапо". По-късно синът му Овидио Гусман продължава започнатото от баща си и се превръща в един от основните дистрибутори на фентанил за Щатите.
  • 7 Гост

    18 0 Отговор
    А това не са ли същите, които правят и ваксите яяя каква случайното, що не ходите да се ваксинирате?
  • 8 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    ааа ТОВ ли било ПАЗАРНАТА здравна система...А тук като НЯМА правосъдие какво да очакваме....
  • 9 Иво

    10 0 Отговор
    това е просто смешно и жалко,фолксваген дотук са изплатили 35 милиарда долара защото харчили с полвин литър повече,а тия сА продавали дрога и в следствие на това са починали 500 000 човека,та това си е тотален геноцит,и са осъдени да платят 26млрд
  • 10 Не си прав

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вятър и Мъгла":

    И в България има лекари които изписват лекарства със зелени рецепти за пациенти които нямат нужда от тях. Лекарите те правят зависим за да може да ти взимат по 20 лв за рецепта.
  • 11 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Е това е горчивата истина, за това прогнило общество. А сороснята още сънува ушснки, водки, боярката...