Last news in Fakti

26 Юли, 2021 18:00 1 877 6

Спорове около ново американско посолство в Молдова

  • молдова-
  • посолство-
  • сащ

Очаква се решение на съда

Спорове около ново американско посолство в Молдова - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Молдовският Конституционен съд ще разгледа правното основание на парламентарен декрет, който отказва да предостави земя за строеж на ново посолство на САЩ, съобщи ТАСС.

Предстои заседанието да се проведе в четвъртък. Предвижда се промяна в редица разпоредби.

Законът е оспорен от групата на действието и солидарността. Тя спечели последните парламентарни избори в страната и ориентирана към Запада.

Разглежда се решение на предходното правителство. Припомня се, че преди три години земята на един от стадионите в Кишинев беше прехвърлена на САЩ.

През миналата година парламентът реши, че няма как да се изгради посолство на място, което е смятано за културно важно за страната. Има молдовски представители, които смятат, че това може да доведе до застудяване в отношенията с американската страна.

Държавният глава Мая Санду призова решението да се преразгледа.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрад

    20 0 Отговор
    Сигурно щото няма да прилича на посолство а на бункер вкопан в земята!!!!
  • 2 Сандо

    30 0 Отговор
    Няма посолство - няма цветна революция.
    По-голямо посолство - по-голяма колониална администрация.
  • 3 Молдова

    0 17 Отговор
    Молдовчани ги е страх, че веднага ще бъдат окупирани от руснаците.
  • 4 Гост

    17 0 Отговор
    Където е изникнало ТЕРОРИСТИЧНО представителство на Империята на злото, това място, територия или държава никога няма да види нищо хубаво, а само ще задълбочава злото, което ще я обсебва все повече и повече, докато се превърне в неин придатък – на империята на сатаната сащ.
  • 5 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Според мен американските посолства по света са голяма атракция и повод за размишление.Според официалните данни американските посолства са с най-многоброен персонал в следните държави
    -Ирак -над 3000 души
    -Армения -от 2500 до 3000
    -Украйна -2500-2600
    -Молдова -2200 до 2500
    Предполагам,че с тези държави САЩ в бъдеще считат да управляват света ,след като държат там най-много дипломатически персонал !
  • 6 ДаЗдраПерМа

    4 1 Отговор
    В Украйна сега са около 6300