Last news in Fakti

27 Юли, 2021 12:16 1 581 15

Вашингтон протестира срещу правителството на Куба

  • сащ-
  • куба-
  • хавана

Протестиращите настояват президентът на Съединените щати Джо Байдън да предприеме действия срещу властите в Хавана

Вашингтон протестира срещу правителството на Куба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици американци от кубински произход, политически бежанци и активисти протестираха във Вашингтон срещу правителството в Хавана и действията му по повод демонстрациите в страната по-рано този месец.

Демонстрантите носеха табели с надпис "Свобода" и развяваха кубински и американски знамена пред Белия дом, предаде Франс прес. Те настояват президентът на Съединените щати Джо Байдън да предприеме действия срещу властите в страната.

По-рано този месец в Куба имаше демонстрации заради икономическата криза, недостига на храни и лекарства, както и срещу начина, по който правителството се справя с пандемията. Протестите бяха най-мащабните от десетилетия насам, а властите ограничиха достъпа до интернет и задържаха десетки хора.

Демонстрацията във Вашингтон се състоя в деня, в който Куба отбелязва началото на революцията с атаките на казармите Монкада през 1953 година.

В самата страна празникът премина без обичайните масови тържества, за да се избегне събирането на много хора заради коронавируса.

Междувременно ТАСС съобщи, че неизвестни са хвърлили бутилки със запалителна течност по посолството на Куба във Франция. От Хавана твърдят, че са били хвърлени общо три бутилки, а персоналът на дипломатическата мисия е успял да потуши възникналия пожар.

Агенцията се позовава на кубинския министър на външните работи Бруно Родригес. според когото отговорност за случилото се носи правителството на Съединените щати, което с непрестанните си кампании против страната поощрява подобно поведение.

"Осъждаме терористична атака с коктейли „Молотов“ срещу нашето посолство в Париж", написа Родригес в Тиутър и добави, че счита Вашингтон за отговорен за "непрекъснатите кампании" срещу Куба.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    11 1 Отговор
    От Хавана да вадят танковете какво чакат?

    Коментиран от #5

  • 2 Анти Комунист

    5 12 Отговор
    НО нали комунизма е хубаво нещо, най-добрия режим от всички режими... Дори Американското праваителство не споменава нито един път думата комунизъм, говорейки за Куба и протестите. Хората били възроптали заради ковид 19....

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Опа

    3 1 Отговор
    3 седмици се ядва дори хладно 2 дена е горещо...
    Всички медии: ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ , края на света...
  • 4 Монгола

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анти Комунист":

    А що капитализма да не е хубаво нещо, я глей по Европа изпопребиха народа, че не дава сороснята да си прави експерименти с него като го боцкат със съмнителни разтвори!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руснаков

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    Монгол,не си за тук,бягай в тундрата...

    Коментиран от #7

  • 7 Монгола

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаков":

    Монголия е родината на Аспарух!
  • 8 Само питам

    17 0 Отговор
    Тия нали са вече свободни в краварника , какъв го дирят сега ?
  • 9 Дългият

    8 0 Отговор
    Май не им стиска да протестират в Хавана ?
  • 10 Хайде няма нужда

    10 0 Отговор
    САЩ нямат думата! Да вдигнат ембаргото! Където са се намерили,живота на хората са оплескали!
  • 11 Хайде няма нужда

    0 0 Отговор
    Пардон,намерили
  • 12 Хайде няма нужда

    1 0 Отговор
    Да се чете,намесили
  • 13 Бай Манчо

    8 0 Отговор
    Причината за недостига на стоки и услуги в Куба са точно демократизаторите които държат Куба толкова много години под пълно ембарго - нищо че държат много на правата на човека , дано Куба устои защото пак ще се превърне в бардака на америка , всичко ще е много по-скъпо и ще е мизерно като в съседните Карибски страни които са "демократични".
  • 14 Рошко

    0 0 Отговор
    Дааа повервахме ви, сорос пак е развързал кесията да прави кубинска пролет посред лято
  • 15 Джони

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анти Комунист":

    В Куба е малко особено. От една страна хората живеят бедно и мизерно, а от друга - имат безплатно здравеопазване, евтин бензин и т.н - все неща, скъпи в Европа и САЩ, заради алчната борба за трупане на капитал.