27 Юли, 2021 15:39 2 238 4

„Росатом“ строи най-високо разположения изследователски реактор в света

  • изследователски реактор-
  • русия-
  • росатом-
  • реактор-
  • боливия-
  • строителство-
  • ел алто

Изграждането му ще допринесе за развитие на науката, медицината и селското стопанство

„Росатом“ строи най-високо разположения изследователски реактор в света - 1
Снимка: „Росатом“

В град Ел Алто в Боливия бе даден старт на строителството на изследователския атомен реактор, който е ключов елемент от Центъра за ядрени изследвания и технологии в страната. Президентът на Боливия Луис Арсе и първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров участваха в церемонията по изливане на първия бетон.

Центърът за ядрени изследвания и технологии е уникален за атомната индустрия – той е на височина от 4 000 метра над морското равнище и е най-високо разположеният атомен обект в света. Изграждането му ще допринесе за развитие на науката, медицината, селското стопанство и образованието в Боливия и ще позволи създаването на над 500 висококвалифицирани работни места за жителите на Ел Алто и Ла Пас.

В базата на Центъра ще се произвеждат радиофармокологични препарати, които ще позволят провеждането на над 5 000 процедури годишно по диагностика и лечение на онкологични заболявания. „Благодарение на инфраструктурата на центъра, боливийските и чуждестранните учени ще могат да провеждат безпрецедентни ядрени изследвания на височина 4 000 метра над морското равнище. Те ще помогнат на Боливия да развива отрасли като минодобивния сектор, селското стопанство, както и при изследване на водните ресурси“, заяви Луис Арсе.

„За „Росатом“ изграждането на Центъра за ядрени изследвания и технологии е една от приоритетните задачи. Това е първият наш толкова сериозен проект в Латинска Америка и ние правим всичко възможно за успешната му и своевременна реализация“, отбеляза Кирил Комаров. „Завършихме основните строителни дейности и се готвим да предадем на клиента предклиничния циклотронно-радиофармакологичен комплекс и многоцелевия център за облъчване до края на 2021 г. Срокът за предаване на останалите обекти на центъра, включително и реакторния комплекс е 2024 година. Бих искал да благодаря на нашите боливийски партньори и подизпълнители за ефективната работа. Днес на строителната площадка работят над 500 граждани на Боливия“, заяви Евгений Пакерманов, президент на „Русатом Оверсиз“.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойковист

    17 5 Отговор
    Е да ама ние правим чушкопеци - вече и за 3 чушки.
  • 2 Рошко

    20 1 Отговор
    Западът запада,бавно и славно
  • 3 2121

    16 1 Отговор
    Боливия, предпочита Росатом.Сиреч Русия.Сащ нещо полезно да са направили? Единствено войни, секти ,40%,без покритие на долара/т. е . хартийки за тапети/,неграмотни негри-30%,бели престъпници,участващи в негърски банди,за кражби, изнасилвания, гейове, лезбийки.Това ли е прехвалената страна, без образование,без селско стопанство/помните ли ,когато изпратиха в България два танкера с мухлясала царевица/,без сосмонавтика /само хвалби и пошли Холивудски филми/.Франция, Англия,Русия Италия Испания може да имат грехове, но не предизвикват войни като сащ-В Корея, Виетнам, Либия Ливан, Сирия Ирак, Афганистан.Наистина тази страна от престъпни индивиди ,не може да се занимава с наука да развива изкуство ,а живее само от военни действия.На дъното са евреите.Чрез сащ си продават оръжието.И нищо добро от тях.Империя на злото-много добре показано във филма на Дж. Лукас "Междузвездни войни".
  • 4 тъжно соросче

    4 0 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...