9 Август, 2021 11:23 5 625 5

Няколко факта за Сенегал, които си струва да знаете

  • сенегал-
  • африка-
  • гамбия-
  • история

Сенегал ще е сред първите държави в Африка, които произвеждат ваксини срещу коронавирус. От години правителството там инвестира в иновации, включително в изграждането на футуристични "градове на бъдещето".

Няколко факта за Сенегал, които си струва да знаете - 1
Снимка: Shutterstock

Сенегал напоследък привлече вниманието на медии с новината, че институтът "Пастьор" в нейната столица Дакар усилено се подготвя да започне производството на ваксини срещу коронавирус. Проектът бе подкрепен и от Европейския съюз, а директорът на института Амада Алфа Сал потвърди, че учените в западноафриканската страна имат готовност. "Имаме опит, произвеждаме ваксини от 80 години", каза той. Освен научни постижения, Сенегал предлага и още многобройни географски, исторически и политически факти, които си струва човек да знае.

Сенегал инвестира в иновации, но не може да пребори бедността

16-милионната държава е една от най-стабилните демокрации в Африка. След като придоби независимост от Франция през 1960 година, Сенегал на три пъти сменя властта по мирен път. В момента обаче бедността в страната нараства, а преобладаващо младото население живее с усещането за безперспективност. 60% от сенегалците са на възраст под 25 години и ограниченията, наложени заради пандемията, предизвикат у тях особено силно недоволство.

Въпреки че през последните години икономиката на Сенегал расте и бяха осъществени няколко впечатляващи инфраструктурни проекта като моста, свързващ страната със съседна Гамбия, новото летище и "града на бъдещето“" Диамниадио, 40 на сто от хората в страната живеят в бедност. Американският R&B изпълнител Ейкън, чиито корени са от Сенегал, също строи свои собствен "град на бъдещето" в западноафриканската държава. Първата фаза от строителството на футуристичния "Ейкън сити" трябва да бъде завършена през 2023 година. Планът е жителите му не само да се радват на данъчни облекчения, но и да използват собствена криптовалута - AKOIN.

Когато Франция и Англия си поделиха Сенегал и Гамбия

Сенегал граничи с Гвинея Бисау, Мали, Гвинея и Мавритания, но историята на една от границите е особено любопитна: Сенегал обгражда Гамбия от три страни. Република Гамбия е най-малката държава в Африка, разположена е на 11 000 квадратни километра от двете страни по поречието на река Гамбия, която се влива в Атлантическия океан.

След 17 век към тази територията апетити проявяват както Великобритания, така и Нидерландия и балтийското херцогство Курландия. Преди 1807 година, когато официално отменя робството, Лондон взима дейно участие в търговията с роби. От района на Сенегал и Гамбия по онова време към Америка потеглят над 3 милиона чернокожи роби.

До края на 18 век между Франция и Англия се води ожесточена надпревара за влияние над поречието на реките Гамбия и Сенегал. На тази надпревара, в която Великобритания надделява, се дължи и особената териториална форма и размер на Гамбия, договорени между двете европейски сили през 1889 година. И до днес официалният език в Гамбия е английски, а в Сенегал - френски. През 1981 година Сенегал окупира Гамбия и обявява така наречената "Конфедерация Сенегамбия", но тя не получава международно признание и не оцелява особено дълго.

90 процента от сенегалците са мюсюлмани

От 12 век нататък Сенегал принадлежи към ислямския свят, а 90% от хората в страната и днес са мюсюлмани. Основни стоки, които изнася Сенегал, са фъстъците, рибата и фосфатите. Световно известният изпълнител на типична западноафриканска блус-музика Исмаел Ло, възпява в своите песни родината си Сенегал и нейния анклав Гамбия. Но той пее и за един от главните проблеми, които измъчват хората в Сенегал: корупцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW-пропаганден машинен

    14 3 Отговор
    Въртят - сучат -"ваксини", пропагандата да върви, нали!? Очаквайте научнопопулярната статия " Пчелите, медът и производителите на ваксини, какво е общото?"

    Коментиран от #4

  • 2 Рошко

    5 3 Отговор
    Ти остави, ама тез са способни да ни ваксинират и чрез хляба
  • 3 ПКП Я

    6 3 Отговор
    Къде е Сенегал къде е България, светлинни години сме след тях!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.