10 Август, 2021 17:26 1 690 21

Северен Кипър настоява да го признаят за отделна държава

  • кипър-
  • държава-
  • ерсин татар

Търси се диалог с международни групи

Северен Кипър настоява да го признаят за отделна държава - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството в Северен Кипър ще разшири своите действия за международното му признаване като отделна държава, съобщи FT.

Представители на региона обявиха, че това е реалността. Припомнят, че от петдесет години се водят преговори за обединение.

Споразумение обаче не е намерено. Регионът се оглавява от Ерсин Татар.

Той заема позиция срещу обединението. Има сериозна подкрепа от турското правителство.

Според него е важно регионът да води преговори като равностойна и суверенна страна. Идеята е това да бъде прието от международната общност.

Редовното правителство на Кипър получи подкрепата на Гърция и ЕС за идеята за обединение.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Прави са

    9 14 Отговор
    Време е

    Коментиран от #4

  • 3 Скорпи

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Кара Асан":

    От какво да те освободи бе,потурнак...какъв проблем имаш ти в БГ...имаш проблем в главата...карабина такава...

    Коментиран от #10

  • 4 Дългият

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Прави са":

    Кое е време...да освободите Северен Кипър, който не е признат от никой...окупатори...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 кукуленд

    13 15 Отговор

    До коментар #4 от "Дългият":

    Някой да е подарил на турците Северен Кипър??? Те са си го извоили проливайки си кръвта там. А, земя взета с кръв се връща с кръв, иди я вземи
  • 6 А да бе

    11 14 Отговор

    До коментар #4 от "Дългият":

    Докато беше "свободен" гърците не спряха да колят турци. Пак ли искате да колите, че толкова държите да го "освободят"?
  • 7 Абе

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кара Асан":

    БАСМАЧ ОТ КОГО ЩЕ ТЕ ОСВОБОДИ .ТА ВИЕ СТЕ СВОБОДНИ ТА ДАЖЕ ИМАТЕ И БГ ПАСПОРТИ И ХОДИТЕ ДА РАБОТИТЕ ВЬВ ЕВРОПА БЛАГОДАРЕНИЕ НА БГ ПАСПОРТИТЕ.НЕБЛАГОДАРНО ПЛЕМЕ !

    Коментиран от #11

  • 8 по-нахални от сиганите

    9 4 Отговор
    продукт на нашествие, окупация, етническо прочистване, транспорт на заселници, плячка, екзекуции на граждани и масови гробове, иска да го наричат държава. местото му е в международния съд за престъпления срещу човечеството.

    Коментиран от #12

  • 9 Да да

    8 9 Отговор
    Няма такава държава Северен Кипър!Призната е единствено от Турция защото им е марионетка! Вън на окупаторите!!!!!
  • 10 Реалист

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Скорпи":

    От българско иго ще ни освободи бе чорап:)
  • 11 Реалист

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Щот българия не е държава за това ходят ората на запада:) кът станем турски вилает ще има всичко :)

    Коментиран от #15

  • 12 За ЕОКА ли говориш

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "по-нахални от сиганите":

    И за главорезите на Макариос? Прав си.

    Коментиран от #14, #20

  • 13 1959, 1963,1974, 1982

    2 1 Отговор
    Както тогава, така и сега ще се случи това, което САЩ ще каже. Гърция и Турция просто ще изпълняват заповедите. В момента изглежда, че Турция и САЩ имат противоположни интереси в региона. В миналото интересите на САЩ бяха в противоречие с гръцките и Турция беше подпомогната с този факт.

    Коментиран от #17

  • 14 А ти за ТМТ ли говориш

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "За ЕОКА ли говориш":

    И за главорезите на Денкташ? Прав си.
  • 15 Ал Капоне

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    ХОДЯТ ЗАРАДИ ПО ДОБРОТО ЗАПЛАЩАНЕ.А ЗАЩО ИМА БЛИЗО ПЕТ МИЛИОНА ТУРЦИ САМО В ГЕРМАНИЯ.И ОЩЕ ТОЛКОВА ПО ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЬРЖАВИ .ЩОТО Е МНОГО ХУБАВО ВЬВ ТУРКИСТАН .
  • 16 Последно

    5 6 Отговор
    "Турция живее с лъжи и провокации." Турция през 1963 г. със съгласието на Великобритания организира преврат срещу законното правителство на Кипър. На кипърските турски министри е наредено постоянно да налагат вето върху всички въпроси, за да не може да се управлява страната. Те се оттеглят от армията, публичния сектор, полицията. Турция призоваха кипърските турци да напуснат селата си и да се съберат в големи кипърско-турски анклави, да се въоръжат, да бъдат обучени от турски офицери, да атакуват своите сънародници от кипърските гърци, за да засилят разделението и омразата с цел да бъде продължен проектът зависим Кипър-турска автономия-две държави-пълна окупация, изготвен от турския професор и политик Нихат Ерим през 50-те години.
  • 17 Файловете

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "1959, 1963,1974, 1982":

    На 11 декември 1971 г. съветският посланик в Кипър каза на президента Макариос, че кипърският въпрос е бил обсъждан на последната среща на върха на НАТО в Лисабон през юни 1971 г. и те се съгласиха да постигнат решение възможно най-скоро и това да е в интерес на алианса. Той не изключи възможността НАТО да свали Макариос, за да постигне целта си. През 1972 г. се извършва неуспешен опит за преврат и убийство на президента на Кипър. Две години по-късно в строго секретен документ на генералния секретар на НАТО Джоузеф Лунс от 12 юли 1974 г., три дни преди свалянето на законния президент и седем дни преди турското нашествие, се посочва, че той е съгласен със Заместник държавен секретар на САЩ Сиско да подкрепят турските войски по време на дебаркирането им в Кипър, след насилственото сваляне на Макариос. НАТО, САЩ и Великобритания вече бяха одобрили турското нашествие преди преврата и свалянето на Макариос, които те организираха. Както тогава, така и сега ще се случи това, което НАТО ще каже. Гърция и Турция следват решенията,
    и те просто играят театър на своите хора.
  • 18 ИзточенВъпрос

    5 2 Отговор
    Лоша новина за Турция. Министрите на външните работи на САЩ и Франция говориха пред Съвета за сигурност на ООН за необходимостта от прилагане и спазване на правилата на международното право и Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) и осъдиха страните (вижте Турция), които предложиха насилието, за разлика от международното морско право, защото те работят срещу сигурността на човечеството, което работи в продължение на десетилетия, за да създаде среда на стабилност, морски ред и сигурност, основана на правилата на международната система, както казаха те. Тъжен е турският случай и изключение, единственият в света, който не сътрудничи за доброто на човечеството.
  • 19 Българин

    2 6 Отговор
    Нас ни е страх от гърците, но турците не се страхуват от тях

    Коментиран от #21

  • 20 Ей барба ердо

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "За ЕОКА ли говориш":

    Гръцката EOKA по това време преследва завладяващите британци, докато турската TMT преследва гърците, за да помогне на британците. През целия си живот сте били роби, слуги на великите сили.
  • 21 Чакай сеа

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Не си прав мехмедчо. Щом гърците стъпиха в Смирна, всички изтичахте да избягате зад Анкара, поискахте пари, оръжия и подкрепа от Русия, Англия, Франция и молехте кюрдите да се бият с тях в замяна с независим Кюрдистан. Разбира се, след това ги измамихте, защото това сте вие, страхливци и лъжци. Лека