Last news in Fakti

13 Август, 2021 07:23 2 120 11

Тръмп обвини Байдън за успеха на талибаните

  • афганистан-
  • сащ-
  • талибани-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Ако сега бях президент, изтеглянето ни от Афганистан щеше да е обвързано с условия, твърди Тръмп

Тръмп обвини Байдън за успеха на талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че приемникът му Джо Байдън е отговорен за военните успехи на талибаните в Афганистан, предаде Франс прес.

"Ако сега бях президент, изтеглянето ни от Афганистан щеше да е обвързано с условия. Това щеше да е едно много по-различно и по-успешно изтегляне и талибаните знаят това по-добре от всеки друг. Разговарял съм лично с талибански лидери, които знаят, че това, което правят днес, нямаше да се допусне, ако аз бях президент", изтъкна Тръмп, цитиран от NOVA.

Тръмп, който загуби на президентски избори през ноември миналата година, не уточни какви мерки конкретно би предприел, за да спре настъплението на талибаните, ако беше на власт, отбелязва АФП. По време на неговото управление - на 29 февруари миналата година - САЩ поеха задължението да изтеглят силите си от Афганистан до 1 май тази година.

В замяна талибаните се ангажираха да започнат мирни преговори с афганистанското правителство, да се въздържат от атаки срещу американските военни и американските интереси в Афганистан, и да прекъснат всякакви връзки с Ал Кайда. След сключването на това споразумение, правителството на Тръмп намали значително американското военно присъствие в Афганистан и пое ангажимент да спази крайния срок за пълно изтегляне - 1 май.

При встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън на 20 януари тази година в Афганистан имаше само 2500 американски военнослужещи и 16 000 души помощен цивилен персона. Байдън първоначално спря изтеглянето, докато анализира ситуацията, а през април потвърди пълното изтегляне на американците. За краен срок отначало бе определена датата 11 септември, но после тя беше променена на 31 август. Талибаните превзеха вчера град Газни, който е от стратегическо значение и се намира на 150 км югозападно от Кабул. Те превзеха за няколко дни по-голямата част от Северен Афганистан и са вече опасно близо до афганистанската столица.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    7 3 Отговор
    Скоро дано да го обвини и за Сирия и за Ирак и да си оберат крушите от близкия изток, че тогава ни Ерусалим ни тел авив ще столица на измисления израел
  • 2 temerut

    6 2 Отговор
    Да започне от Буш-младши!И да не пропусне в обвиненията и себе си.

    Коментиран от #7

  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    2 15 Отговор
    Лудият перчем продължава с фантасмагориите...
  • 4 бърз анализ

    14 2 Отговор
    Пакистанските служби са подлоги на САЩ.
    Пакистан непрестанно попълваше талибаните с нови кадри.
    Войната се протакваше за печалба на военните корпорации.
    Както САЩ се изниза от Ирак и създаде Ислямска Държава.
    Тук се случва същото, като вдъхват нов живот на талибаните.
    Попълват застаряващото население на Европа с нова вълна бежанци.
    Очаквайте и нов епизод на войната срещу тероризма.
    Всеки който си мисли че САЩ се проваля е наивник.
  • 5 Тръмпист

    3 3 Отговор
    Да живее краля!
  • 6 Анонимен

    6 0 Отговор
    Тръмп, аз съм ти фен, ама недей да лъжеш толкова безобразно! Точно от теб почнаха нещата. Ти какви условия договори с талибаните? И какви бяха гаранциите за изпълнението им? Май никакви. Талибаните просто чакаха да напуснете и да почнат кланетата. Разбира се, Байдън има още по-голяма вина, защото продължава изтеглянето и сега. Но всичко започна от теб.
  • 7 Може да

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "temerut":

    кажеш за Тръмп каквото искаш но той не започна нова война като тия преди него.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Кире

    0 1 Отговор
    Изказва се, като водещ на токшоу.
  • 9 temerut

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Може да":

    Вярно!Негова е инициативата за оттеглянето на САЩ от Афганистан и Ирак.Той дори не искаше те да са световният жандарм и да изплащат сигурността на Европа.
  • 10 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Може да":

    Нали затова съм му фен. Но тук определено не е прав. Това паническо бягство от Афганистан е пълен позор и престъпление спрямо хората там, които се довериха на американците.
  • 11 Енчев, Илия

    0 0 Отговор
    Ужасен, ОТАН-ски, позорен край!
    Няма разлика между;
    Кабул-2021 и Сайгон-1975, в бягството на САЩ от Афганистан, както на времето и от Виетнам!
    Кой може да каже колко са разходите за 20г., в пари и жива сила, на ОТАНN-ските терористи в Афганистан, след срамното им бягство от тази непобедима, велика страна?
    "Гласът на БЪЛГАРИЯ"