14 Август, 2021 23:19 4 170 6

Трагедия: Жертвите на земетресението в Хаити са поне 227

  • хаити-
  • земетресение-
  • загинали

Трус от 7,2 по Рихтер разтърси острова в 12,29 ч. по Гринуич, стотици са ранени или безследно изчезнали

До 227 са достигнали загиналите вследствие на силното земетресение в Хаити, предаде NOVA, позовавайки се Ройтерс. Стотици хора са ранени или безследно изчезнали, добавиха от ведомството. По-рано днес трус със сила 7.2 по Рихтер разтърси острова. Последва предупреждение за цунами, което по-късно беше отменено.

Трусът беше усетен в 8:29 ч. местно време (12:29 ч. по Гринуич) на 12 км от град Сен Луи дю сюд, разположен на около 160 км от столицата Порт о Пренс, по данни на Американския геофизичен институт.

Вече е потвърдена смъртта на най-малко 227 души, съобщи на пресконференция Джери Чандлър, директор на хаитянската Гражданска защита.

"Правителството реши тази сутрин да обяви извънредно положение за един месец", заяви премиерът Ариел Анри, като призова жителите на Хаити към солидарност и да не се поддават на паниката. Очаква се в идните часове той да посети мястото на драмата заедно с компетентните власти, за да направи цялостна оценка на ситуацията.

Има потенциал земетресението, унищожило множество сгради, да се окаже по-голямо и с разположен по-близко до повърхността (на 10 км) от това с магнитуд 7, разтърсило Хаити преди 11 години, отбелязва Ройтерс. През 2010 г. загинаха десетки хиляди.

Според очевидци обаче причинените материални щети са по-малки, което означава, че и жертвите вероятно ще са по-малобройни.

САЩ предложиха от своя страна незабавна помощ. Президентът Джо Байдън заяви, че възлага координацията на тези действия на Саманта Пауър, директорка на американската агенция за международна помощ, съобщи АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    4 1 Отговор
    В Джапен при същата сила на труса я има един ранен я не

    Коментиран от #2

  • 2 Hoho Boho

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хо хо хо":

    В Джапен друса всеки ден и са подготвени.
    -
    В Африка при 1 см сняг има замръзнали, има проблеми с транспорта...
    Ами нямат си кожуси, нямат си снегорини.
  • 3 Voodoo

    1 1 Отговор
    Ако се бяха ваксинирали и носеха редовно маски, нямаше да има толкова жертви.
  • 4 Злобар

    2 1 Отговор
    Американците предложили помощ , ха . Преди десетина години не помня добре какво беше земетресение или наводнение но бе някакво бедствие у нас и тогава американците ни помогнаха с цели 3000 долара .
  • 5 хмм

    0 2 Отговор
    Като правят коптори от глина така ще е. Бедна държава.

    Коментиран от #6

  • 6 Може

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "хмм":

    Преди 11 години всичко е било сринато до земята, 200 000 жертви, сега е по добре, ако жертвите са до 10 000, са си взели поука. При нас ако стане същото, не ми се мисли.