Last news in Fakti

19 Август, 2021 11:02 5 437 84

НАТО или Русия: какво иска България?

  • нато-
  • русия-
  • българия-
  • румъния-
  • сигурност-
  • черно море-
  • кораби-
  • армия

България, която е член на НАТО, има по-близки и сложни отношения с Русия, но е решена да продължи по-нататъшната си интеграция със Запада

НАТО или Русия: какво иска България? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

България, която е член на НАТО, има по-близки и сложни отношения с Русия, но е решена да продължи по-нататъшната си интеграция със Запада. Румъния и България са за разширяване на присъствието на САЩ и НАТО в техния регион.

Защо действията на Москва могат да станат определящи за бъдещето на мореплаването.

На 25 юли президентът Владимир Путин произнесе в Санкт Петербург вдъхновяваща реч, посветена на 325-годишнината от основаването на руския военноморски флот. Говорейки пред паметника на основателя на флота (и на любимия цар на Путин) Петър I, той заяви: „Днес военноморският флот все още е нужен, за да гарантира защитата на родината и на нашите национални интереси. Ние сме способни да открием всеки подводен, надводен или въздушен противник и, ако е необходимо, да му нанесем неизбежен удар.“

Изказването на Путин бе съпроводено от впечатляващ парад на военноморска техника в потвърждение на думите му и на успехите на руската военна модернизация през последните 20 години. Възраждането на Русия като военноморска държава предизвика силен отзвук в Черно море, където тя се стреми да създаде нова сфера на влияние. Действията на Москва в Черно море, включително усъвършенстването на силите на Черноморския флот и претенциите ѝ към чужди териториални води около Крим заплашват да нарушат баланса на силите в този регион и в Източното Средиземноморие като цяло. Тези посегателства биха могли да застрашат и свободата на корабоплаването не само в тези води, но и по целия свят.

Русия се завръща

Векове наред Русия възприема Черно море като централен елемент на своята сигурност. През 1783 г. Екатерина Велика отнема Крим от османските турци и го присъединява към Русия. Нейният фаворит княз Григорий Потьомкин през същата година създава в Севастопол Черноморския флот. През ХIХ век Русия се състезава с водещите европейски държави и с Османската империя за влияние в и около Черно море. Но едва с началото на Студената война Съветският съюз взе както трябва този регион в свои ръце и само членката на НАТО Турция му създаде противовес. Съветите използваха Черно море и за да демонстрират силата си в Източното Средиземноморие.

Но когато Съветският съюз се разпадна, късметът рязко обърна гръб на Русия. Грузия и Украйна придобиха независимост и започнаха да се стремят към сближаване със Запада, а през 2004 г. България и Румъния се присъединиха към НАТО. В резултат на това Русия загуби достъп до онези части от Черноморското крайбрежие, които преди това контролираше пряко или косвено. Русия и Украйна се споразумяха за разделянето на Черноморския флот, чийто щаб и база останаха в Севастопол. През 2010 г. Киев удължи срока за наема на тази база до 2042 г. Но когато през февруари 2014 г. проруският президент Виктор Янукович избяга от Украйна и властта премина в ръцете на новото прозападно правителство, Путин се изплаши, че Киев ще се откаже да изпълнява подписаното споразумение.

Така започна агресивното връщане на Русия в Черноморския регион.

През март 2014 г. Москва анексира Крим и взе голяма част от украинските кораби в Севастопол, след което украинският флот се принуди да пренесе щаба си в Одеса. Путин, оправдавайки своите действия, заяви: „НАТО-вските кораби можеха в крайна сметка да се окажат в града на руската военноморска слава Севастопол.“ Има се предвид, че това би станало неизбежно, ако Русия не беше превзела Крим като превантивна мярка. Оттогава Русия фактически утрои своята черноморска брегова линия и засили ракетните си сили в региона. Москва затвърждава позициите си там чрез военни, дипломатически, икономически, енергийни ресурси и информационни тактики.

Москва утвърждава своето господство в Черно море и благодарение на значителното нарастване на военноморските сили. Идвайки в Кремъл преди 20 години, Путин започна да възстановява руската военноморска мощ, спирайки катастрофалния упадък на флота и създавайки по-модерна, маневрена и универсална корабна група. Но след анексирането на Крим през 2014 г. Русия отиде по-далеч, разполагайки нови кораби, войски и оръжейни системи в Черно море. Това, от своя страна, ѝ помогна да увеличи влиянието си в Източното Средиземноморие, което е най-важният театър на действията за Москва, тъй като оттам тя подкрепя сирийския президент Башар Асад. Русия модернизира също и военноморската си база в Тартус, Сирия, като част от завръщането си в Близкия Изток.

В същото време Москва заяви претенциите си към териториалните води около Крим, наричайки ги руски и опитвайки се да установи там свой контрол. Например, на 23 юни британският миноносец „Defender“ за кратко влезе в 12-милната морска зона около Крим, упражнявайки правото си на мирно преминаване в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право. Обединеното кралство планира тези учения и взе журналисти на борда, оспорвайки руските претенции върху водите около Крим в опит да отстоява свободата на корабоплаването. Но Русия реагира злобно, откривайки предупредителен огън по британския миноносец, а по-късно осъди „британско-американската провокация“. Това беше прелюдията към военноморска конфронтация, която може да стане ежедневна, тъй като Русия възнамерява да принуди света да признае анексията на Крим и заедно с Китай се стреми да унищожи отдавна установените морски правила.

Нервните съседи

Агресивните действия на Москва изнервят останалите черноморски държави, включително Грузия и Украйна. Русия вече ги нападна, за да им попречи да влязат в НАТО, и продължава да окупира част от техните територии. В резултат на това и двете държави имат враждебни отношения с Москва, и двете си сътрудничат със Северноатлантическия алианс, за да укрепят своята морска отбрана. Изявленията на Путин, че украинците и руснаците са един народ и че сътрудничеството на Киев с НАТО представлява заплаха за националната сигурност на Русия засилват още повече напрежението, предизвиквайки страх пред мащабно нахлуване на Москва в Украйна. Твърдият съюзник на НАТО Румъния също наблюдава със загриженост укрепването на военния потенциал на Русия и се отнася с подозрение към нейните намерения. България, която е член на НАТО, има по-близки и сложни отношения с Русия, но е решена да продължи по-нататъшната си интеграция със Запада. Румъния и България са за разширяване на присъствието на САЩ и НАТО в техния регион.

Но върху стремежа на Путин да установи руско морско господство в региона влияе най-много отношението към Русия на Турция, която също е черноморска държава. Двете страни имат дълга история на войни и конфликти, повечето от които в Черно море. След неуспешния опит за държавен преврат в Турция през 2016 г., двете държави се сближават на базата на това, че Путин поддържа версията на Ердоган за преврата и не го критикува, когато затяга примката около политическите си опоненти. Нов признак за тяхното сближаване стана закупуването от страна на Турция на съвременните руски зенитно-ракетни комплекси С-400, което предизвика гнева на НАТО и застави Съединените щати да изключат Турция от своята програма за създаването на изтребителите F-35.

Руско-турските отношения не са съвсем приятелски. Тези държави поддържат противоборстващи военни групировки в Либия и Сирия. По време на неотдавнашната война в Нагорни Карабах Турция подкрепяше Азербайджан, а Русия се прояви като посредник между Армения и Азербайджан. След прекратяването на огъня Русия бе принудена да се съгласи с присъствието на Турция като миротворец в нейната „близка чужбина“. Напрежението се засили и заради силната подкрепа за Киев от страна на Ердоган, както и заради публичните му изявления, че Крим принадлежи на Украйна, а не в Русия. През юли Турция достави първия си боен дрон на украинските военноморски сили, демонстрирайки задълбочаване на военните връзки между двете страни, които не може да не дразни Русия.

Анкара има значителни лостове за влияние върху Москва, защото може да пропуска или не кораби на НАТО да навлизат в Черно море. През последните 85 години Турция регулира преминаването към и от това море на търговски и военни кораби, действайки в съответствие с Конвенцията от Монтрьо, според която корабоплаването в турските проливи в мирно време е свободно. Но съществуват редица условия за преминаване на военни кораби. Например Турция трябва да бъде уведомена предварително за това. Анкара показва последователност и безпристрастност при прилагането на този договор, като от време на време забранява преминаването на кораби на НАТО.

През последните години САЩ призовават Турция да тълкува по-свободно Конвенцията от Монтрьо, за да може НАТО да разшири присъствието си в Черно море. Турция засега отхвърля тези призиви, но може да промени коренно изискванията на този договор по собствени причини. Ердоган предложи да построи канал западно от Истанбул, за да пропуска през него кораби и да освободи претоварения пролив Босфор. Условията на Конвенцията от Монтрьо няма да се разпростират върху новия канал, което означава, че на теория бойните кораби на НАТО ще могат да навлизат безпрепятствено в Черно море. Естествено, Путин разкритикува този проект и настоя Ердоган да спазва Конвенцията от Монтрьо.

Противодействие срещу Москва

Администрацията на Байдън трябва да реши как да реагира на засилващото се военно присъствие на Кремъл в Черно море и на неговите опити да контролира водите около Крим. Залозите тук са много високи, тъй като става въпрос не само за Русия и Черно море. Съдбата на териториалните води на Крим може да окажат голямо влияние върху ситуацията в Южнокитайско море, където Пекин се стреми да установи суверенитет върху голяма част от неговите териториални води. За да противодейства на Русия, която се стреми да установи свое военноморско господство в Черно море, е необходимо участието на Турция, тъй като тя контролира входа към него. Засега администрацията на Байдън проявява изключителна предпазливост спрямо Анкара, приемайки да не се съгласява с нея по такива въпроси като отстъплението на Турция от демокрацията и нарушенията на правата на човека. Едновременно с това тя създаде работни отношения с правителството на Ердоган по редица важни за САЩ въпроси, включително тероризма. Но засега не е намерен изход от патовата ситуация, възникнала заради закупуването на С-400 и последвалото изключване на Турция от програмата F-35. Ердоган не желае да рискува връзките си с Москва, колкото и сложни да са те, въпреки че се представя като необходимия партньор на Вашингтон в отношенията му с Русия. Но администрацията на Байдън ще бъде принудена да окаже натиск върху Турция, за да противодейства по-активно в сътрудничество с НАТО на Русия в Черно море.

В средносрочна и дългосрочна перспектива САЩ и Северноатлантическият алианс трябва да продължат да оказват политическа и военна подкрепа на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, като им помагат да засилят съпротивата си срещу Русия в Черно море. Те трябва да съдействат на Грузия и на Украйна за модернизацията на техните въоръжени сили в рамките на разширеното сътрудничество с НАТО и, което е изключително важно, да идентифицират и противодействат на руската дезинформация, насочена към отслабване позициите на САЩ и НАТО в региона. В по-дългосрочна перспектива Вашингтон следва да убеди всички черноморски държави да спазват условията на действащите споразумения, осигурявайки свобода на корабоплаването и правото на мирно преминаване през техните териториални води. Отказът от такива споразумения в Крим ще създаде заплаха за регионалната сигурност, световната търговия и съществуващия световен ред

Проф. Анджела Стент, експерт по външна политика на Русия. Преподава в университета Джорджтаун. Нейният анализ е публикуван във „Форин афеърс“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сесесере

    21 116 Отговор
    Съветска Русия? Не, мерси!

    Коментиран от #23

  • 2 хаха

    43 9 Отговор
    Освободителката ни е за предпочитане пред "бившия" СССР. Ама нали Царска Русия била смъртен враг на болшевиките...

    Коментиран от #79

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Човека Коза

    130 21 Отговор
    Вън България от терористичното НАТО!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 България иска Русия

    102 14 Отговор
    а госпожа НАТО не знае какво иска.Също като фрау Меркел..
  • 7 помак

    3 24 Отговор
    най добре е хич да не се връща от отпу(Т)с ка ми*еното куче
  • 8 12345

    8 41 Отговор
    И Русия в НАТО

    Коментиран от #28

  • 9 Комисар Рекс

    110 10 Отговор
    Само не мога да разбера, как на десетки хиляди мили от бреговете на САЩ, някой им нарушава националните интереси.....Корея, Виетнам, Тайван, Иран, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Украйна.........списъкът е мноого дълъг!
  • 10 !!!?

    48 5 Отговор
    "НАТО или Русия" !? Кой пита !!!?
  • 11 Тъпа статия разбира се че НАТО

    15 100 Отговор
    Ние за това сме в европейския саюз Русия е окупатор които с нищо не помага на България даже ако попитате някои гражданин по улиците на Русия дали знае нещо за България тои ще каже че не знае нищо

    Коментиран от #16, #22, #54, #59, #62, #74

  • 12 пфууу

    9 24 Отговор
    ВЕЧНО ТРЯБВА ДА СМЕ НЕЧИЯ ПОДЛОГА! Ура кАмрад дрОгарЕ!
  • 13 Бесен Язовец

    49 6 Отговор
    Пасквила на говедарката от Джорджтаун. Кравнямат работа в Китайско и Черно море за в противен случай може да бъдат блокирани от достъпа си в Карибския басейн и там много - много не ги обичат кравите!
  • 14 Сух

    66 8 Отговор
    Някой питал ли е българския гражданин дали иска всичко това?! На тази помия отгоре, къде ни управлява и нареждат отвън какво да върши и тя без личната пасмина изпълнява. ВЪН ОТ НАТО!!! НИКАКВО ЗАСИЛВАНЕ НА ПРЕСЪСТВИЕТО НА ЧУЖДИ ВОЙСКИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ!!!
  • 15 Parkins

    44 6 Отговор
    Окупаторите на Панама и панамския канал САЩ!
  • 16 Що да е тъпа,не разбирам?!

    59 9 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпа статия разбира се че НАТО":

    Ботев,Левски и Останалите за твоето НАТО ли бленуваха?! Не ги ли бъркаш с Монито Паси?

    Коментиран от #70

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Проф. Анджела Стаен

    45 6 Отговор
    Българите какво искат гумените лодки подарък от САЩ или закрилата от Руска армия?

    Коментиран от #40

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мъртво море

    21 4 Отговор
    Това, да копаеш канал, за да избегнеш действието на вече подписан договор, е идиотщина, сравнима само с проекта за софийското море.
  • 22 Мехмед

    8 43 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпа статия разбира се че НАТО":

    Точно така. Обикновеният руснак нищо не знае за българия, нито го интересува. Ганю пък е готов да му цуне задните части от обич.
    Несподелена любов...

    Коментиран от #44, #53, #57, #68

  • 23 Съветска

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "сесесере":

    Русия и да я търсиш вече я няма.
  • 24 По тъп въпрос е невъзможен

    57 2 Отговор
    Въпросът: НАТО или Русия: какво иска България? Отговорът: Питайте, чрез РЕФЕРЕНДУМ народа!
  • 25 Професора

    42 4 Отговор
    Руската Федерация има 5 флота :Каспийски, Балтийски, Тихоокенски, Северен, Черноморски и 5те флота са стратегически за защитата на РФ. Който си помисли да застрашва някоя от 5те флотилии и техното базиране трябва да е готов за война с въоръжените сили на РФ!
  • 26 Николова

    9 36 Отговор
    Всичко свързано с окупатора е само пропаганда и нищо общо с истината. Истината им е най-голям враг и не случайно всички архиви са им засекретени. Как може страна, която е избила от собственото си население повече , от колкото са жертвите във войните да се прави на освободителка?!

    Коментиран от #43

  • 27 КОНТРАТА

    46 6 Отговор
    Окупатора има 4 бази на територията на РБ за които не плаща дори наем! Окупаторите нямат работа в,, Черно море" и е желателно да, седят далече от полуостров Крим за да не станат част от пезажа на дъното на Черно море!
  • 28 пешо

    36 5 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    така е.
    попитали радио ереван: ще влезе ли русия в нато?
    ще влезе, ако трябва и в брюксел ще влезе - отговорило радиото.
  • 29 Всякакви въпроси, отговори различни

    3 2 Отговор
    Конспиративна теория, според въпроса. Следят въпрос чрез 4 еднакви цифри.в кода. Обръщат внимание на 3 еднакви цифри. За популярен въпрос, 2 еднакви цифри. Маловажен отговор за пълнеж, четири различни цифри - 5436
  • 30 един от многото

    29 2 Отговор
    Само да направят съюз Китай и Русия и НАТО ще се пръснат като изпусната капка живак!
  • 31 ЕВРО НЮЗ

    31 1 Отговор
    Вън от организацията за държавен тероризъм, осеяла земята с човешки трупове и реки от кръв. СВОБОДА ЗА ДЖУЛИАН АСАНЖ.. ДА ЖИВЕЕ СВОБОДЕН АФГАНИСТАН 🌷💝🌷💝🌷💝
  • 32 Бай Манчо

    37 2 Отговор
    Янки го хоум , НАТО са стархливци и изоставят партньорите си - Изоставили са нашите военни заедно с украинските и румънските в Афганистанска военна база !!!!! POZOR и не ни плашете с Русия никой от нас няма да тръгне срещу нея освен pomiyarite паси и плевню
  • 33 az #Победа76

    33 3 Отговор
    Не изчетох цялата статия. От първия момент е ясно, че става въпрос за лъжи и пропаганда на държанка на глобалния либерален елит!
  • 34 Нека да пиша

    17 6 Отговор
    България трябва на напусне ЕС и НАТО . Да сложат отново визи ,да бъде съюз с Русия. Че руснаците ,имат добър стандарт ,и всеки търси рубли . И тогава живота ще е богат .

    Коментиран от #35

  • 35 ЕВРО НЮЗ

    6 8 Отговор

    До коментар #34 от "Нека да пиша":

    Ами че те визата ти я сложиха преди 18 месеца във вид на един парцал.. А преди това вероятно си обикалял ,,
    Свободна Европа "" с някоя нискотарифна авиокомпания за 20€

    Коментиран от #49

  • 36 ****

    25 2 Отговор
    Ами нека да направим референдум,и ще си проличи какво искаме,а не както преди ни натикаха на сила без да ни питат,щото това искаха кравароте да ни отделят от Русия. Нека народа се произнесе.
  • 37 Олга

    19 1 Отговор
    Още не време. БГ трябва да премине през много перипетии (не леки) докато повярва на Ванга,че ще има благополучие само с Русия.
  • 38 Не знаех

    10 7 Отговор
    Не знаех, че сме в NATO за да сме против Русия. Нали Русия е партньор на NATO. Имаме право на свободна търговия с цял свят. Нали в бизнеса няма политика?
  • 39 Мнение

    13 3 Отговор
    Целта на САЩ е да противопоставят Турция на Русия. Колкото повече двете държави имат конфликт толкова по добре за САЩ и обратното също важи колкото сътрудничеството между тях е по добро толкова по зле за САЩ. Затова по скоро САЩ ще свалят Ердоган от власт дали с преврат , дали с наемни убийци или ще съсипят Турция икономически от санкции. В краен случай може и да включат армията си и да засипят Турция с бомби. Само един комплекс C 400 няма как да опази Турция. А има да защитават газопровода новата АЕЦ и още куп важни обекти
  • 40 Гражданин

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Проф. Анджела Стаен":

    Не искаме нито лодки, нито армии и банални конфликти , искаме пари и още пари, удоволствие, секс, смях и забавления и повече почивни дни
  • 41 ХИЛЪРИ

    25 1 Отговор
    ТОВА СТАВА С РЕФЕРЕНДУМ А НЕ С ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. АМА КАТО ВИДЯХМЕ КАК БЯГА САЩ ЗАРЯЗВАЙКИ ВСИЧКО И ВСЕКИ, МАЙ ЩЕ Е ЯСЕН РЕЗУЛТАТА. ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ!!! САЩ СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ В ИРАК, ЛИБИЯ, АФГАНИСТАН, ОКРАИНА, ГРУЗИЯ, АРМЕНИЯ. И ПОСЛЕ НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА И ДА ПРИЕМАМЕ ИЗЛЪГАНИТЕ ОТ ТЯХ ,КАТО МИГРАНТИ. ДАЕШ КОЙ Е СЪЗДАДЕ И СЕГА ТРЯБВА ДА ГИ ПОДСЛОНИМ В ЕВРОПА, ДА ХОДЯТ В САЩ!!!
  • 42 хихихихиии

    17 1 Отговор
    Това на снимката един от трите плавателни съда дето ни подариха американците ли е? Мноо е як, гуеими сме!
  • 43 Апропо

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Николова":

    Мисля , че трябва да смените дилъра . Спешно.
  • 44 Родопа планина

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Така си мислиш ти.Не важно какво мисли обикновенния гражданин важното какво мисли Путин за Бьлгария.А Путин е сьс Бьлгарски корени тьй че той винаги поглежда кьм нашата родина с добро.За тази земя Бьлгарска проляха крьвта си Руските солдати и винаги ще поглеждат кьм нас.
  • 45 РАВНОСМЕТКА

    15 2 Отговор
    ЗА ТОЛКОЗ ГОДИНИ В НАТО Е ТЕ ТОВА Е ПОМОЩА ОТ САЩ- ГУМЕНА ЛОДКА. ТА ТЕ НА ТАЛИБАНИТЕ ОСТАВИХА ДОСТА ПОВЕКЕ И ПО-МОДЕРНО ОРЪЖИЕ. Е КАТО ИМАМ И ПРЕДВИД ВИСОКАТА ЦЕНА НА ТОКА ЗАРАДИ ТЕЦОВЕТЕ НА САЩ И КАК НИ ГРАБЯТ ЗЛАТОТО. КАК НА РЕФЕРЕНДУМ ДА ГЛАСУВАМ ЗА НАТО???? ДВЕ ГОДИНИ ОТ КАК СМЕ СИ П(ЛАТИЛИ ЕФТИТЕ 16 А ТЕ ОЩЕ НА ЧЕРТЕЖИ И МАЙ ЩЕ ДОЙДАТ НА КУКОВО ЛЯТО. РАЗБОЙКО КАЗА ЩЕ КУПИМ, АМА ДРУГИЯ ПЪТ. МИЛЯРДИТЕ ДАДЕНИ, ЕФ 16 ОЙК.
  • 46 Атила

    3 2 Отговор
    Иска росийско НАТО.
  • 47 ТЕЦ USA

    6 0 Отговор
    Вacил Вeлeв: 37 милиaрдa eврo ca изтeкли oт Бългaрия зa пocлeднитe 11 г.Cитуaциятa e изкуcтвeнo cъздaдeнa – пуcкaт ce мaнипулaтивни oфeрти прeз нoщтa зa пoкупкa нa тoк нa принципa „нe пo-мaлкo oт 300 eврo нa Мвт/ч“, кoeтo пoкaзвa, чe цeнaтa изкуcтвeнo ce изкривявa, cмятa прeдceдaтeлят нa AИКБ.Публикувано във факти.бг: Как да сме конкурентноспособни като цените на електроенергия са 73% по-високи от тези в Германия,Публикувано във факти.бг: От друга страна високата цена на тока се обуславя и от факта, че сме свързани с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по дефиниция.Публикувано във факти.бг: в резултат и на такава правна несигурност от България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени едва 13 млрд. евро.
  • 48 фифи

    14 2 Отговор
    Изключително провокативна статия !?!! Това, че в момента в България управляващата върхушка е обърнала г*аз към запада, не значи, че народът го иска. Никой не ни е питал, безпардонно Паси-то и други като него ни ,,превързаха" към каруцата на краварите. Никой не може да убие обичта ни към ,,дядо Иван", който единствен е помагал на България да се утвърди като страна. Че кой няма интереси - запада ли няма и не ги защитава, защо и руснаците да нямат такива, в район населен с хора близки
    по съзнание и душа с тях. Аз не мога да разбера какво делим и със Сърбия, защо не се обърнем и към тях за сътрудничество и търговия, но пак да си пазим интересите.
  • 49 Нека да пиша

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "ЕВРО НЮЗ":

    Не живея в постоянно в България, от 1987 ,аз поне ходя по света . А ти си седиш на село ))
  • 50 Павел пенев

    12 2 Отговор
    Защо задавате тъпи въпроси. Нали знаете как влязохме в НАТО,без допитване до народа и през задната врата. Това беше решението на една група от жалки политици,а не решение на българския народ. Направете едно допитване и ще видите че народа иска да е с Русия и извън НАТО.

    Коментиран от #51

  • 51 Да ама

    10 4 Отговор

    До коментар #50 от "Павел пенев":

    EC и НAТO нямa дa ни пуcнaт aкo щe и 99% oт рeфeрeндумa дa глacувaт зa Руcия. Вcичкo кoeтo имaмe e coбcтвeнocт нa кoлoнизaтoритe мoжeм caмo дa cи хвaнeм бaгaжa и дa рoбcтвaмe някъдe другaдe дoкaтo имaмe тoвa прaвo

    Коментиран от #61

  • 52 Роб ли съм

    5 3 Отговор
    Първо си задайте въпроса защо въобще трябва да да сме
    съюзници/подчинени на която и да е световна сила?

    Истината е горчива и забранена а лъжата е свободата която възприемаме и възпитаваме
  • 53 Мехмед

    1 12 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Ами цуни му тогава задника на "българина" - Путин!
    Аман от ганювщина.

    Коментиран от #60

  • 54 Руснак

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпа статия разбира се че НАТО":

    Защо руснаците не знаят нищо за България. Всеки руснак знае, че България искаше да стане шестнадесетата република в СССР. Само че Русия е отказала. Не беше ли така?
  • 55 Руснак

    12 2 Отговор
    Хора, какво си мислите? България няма нужда от съюз с Русия?Добре! Русия също не се нуждае от него, тъй като България дава повече проблеми, отколкото полза. Но защо България иска НАТО? Какво даде НАТО на България, което тя никога не е имала? Афганистан нищо ли не е научил? Когато НАТО остави българските войници на произвола на съдбата. Между другото, те са още там като затворници. Това е НАТО. Скапана е тази кантора, а най-важното е, че България няма нищо от нея. Дори военните самолети все още са руски.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 емигрант

    9 1 Отговор
    Естествено ,че Русия предпочитат 80% от Българите ама никой не ни пита. Тези който ги влече запада и Нато или са обратни или послушни надупени овце.
    СЛАВА РОССИИ
  • 59 moiraine

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпа статия разбира се че НАТО":

    Всички евроатлантици ли сте толкова неграмотни? С такива като вас ще видим сметката и на ЕС, и на НАТО и на когото още се сетите.
  • 60 Глупости

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "Мехмед":

    Ти май си ваксиниран с ярак сую.
  • 61 Всичко

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "Да ама":

    може да се оправи ако имаме свестни политици. Само не трябва да влизаме в еврозоната и банковият им съюз. Това ще бъде окончателно загубване на суверенитет.
  • 62 постоль

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпа статия разбира се че НАТО":

    Ако попитате някое американче за България, ще Ви обясни всичко. Къде се намира, коя е столицата и, кога е създадена, какъв е езикът и азбуката и, абе стой та гледай и цъкай с език ....!
  • 63 АлФашатага

    9 2 Отговор
    Слава на Велика Русия!
    Да живее Путин!
    Вън СатаНАТО от свещената ни земя!
    Съд и смъртно наказание на политиците-безродници,продали народ,държава и националните ни интереси на краварете!

    Коментиран от #64, #65

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 КАТУН С РАКЕТИ

    3 7 Отговор

    До коментар #63 от "АлФашатага":

    Такива предателски българофоби като тебе България ги третира като руски шпиони и ви връщаме обратно в северноазиатския обор !

    Коментиран от #67

  • 66 Грульо

    9 0 Отговор
    Не знам какво иска България, но норада иска независимост от външни сили, а продажните политици да са в затвора. :D
  • 67 Много

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    на сериозно се вземаш. Да не се мислиш за братовчед на Гай Юлий Цезар?
  • 68 Сух

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Ей, мЮМЮН България се пише с главно Б!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Що да е тъпа,не разбирам?!":

    Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни революционери и национални деятели всякога са били против Русия.Никога те не са агитирали за нея, защото винаги са знаели, че руский камшик боли повече от турския. - Захарий Стоянов
  • 71 chi

    4 2 Отговор
    НАТО или Русия? Ами да направим референдум!
  • 72 Петар Смоларски

    0 5 Отговор
    Еми винаги сте били руски кучета.
  • 73 1357

    4 2 Отговор
    Естествено ,Русия.Никой не може да прекъсне връзките България Русия.Ванга го предвиди много преди смъртта си.Също, че тъпите сащ няма да ги има.В Голямата книга също е посочено кои страни остават-България, Русия, Франция.Пропадналите американци няма да ги има,заедно със 25-те секти ,коя от коя по престъпни-адвентисти мормони,катари, адамити, еремити, лютерани.В България тябва да се забранят престъпната секта на Дъновистите, които всяка година замърсяват 7-те Рилске езера /в частност Бъбрека/и унищожават редки цветя, растителност, оставят хранителни отпадъци и фекалии.Трябва със закон ,да се забрани тази престъпна секта на Дънов и да не се допускат до Рилските езера.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Винаги

    3 2 Отговор
    с Русия и никога с ЕС и НАТО,ако искаме да я има и бъде България.

    Коментиран от #76, #77

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ххх

    3 4 Отговор

    До коментар #75 от "Винаги":

    Единственото което може да предложи русия е глад ,мизерия и изостаналост.Просто няма как да е иначе при положение ,че самата русия е една от най-изостаналите и мизерстващи държави.Всички българофоби като теб трябва да бъдат публично линчувани,че ни тикат към тоя мизерстващ свят ,само защото са слуги на русия.
  • 78 Бодак

    4 2 Отговор
    "...Румъния България са за разширяване на присъствието на САЩ и НАТО в техния регион"
    Лъжа. Не България и Румъния, а правителствата им, на които САЩ и НАТО-то му оказват силно давление и им правят предложения на които те не могат да откажат

    "зaплaшвaт дa нaрушaт бaлaнca нa cилитe в тoзи рeгиoн и в Изтoчнoтo Cрeдизeмнoмoриe кaтo цялo. Тeзи пoceгaтeлcтвa бихa мoгли дa зacтрaшaт и cвoбoдaтa нa кoрaбoплaвaнeтo нe caмo в тeзи вoди, нo и пo цeлия cвят" Плоска пропаганда в стил Дойче Зеле -- от Кримските води до ... целия свят. И "злобното откриване огън" по кораб правокатор... Ц.ц-ц, ага ти професорката ..

    А какво да кажем за краварските самолетоносачи ... и свръхголемия им флот. Те са владетелите на моретата + Англия. И безчинстват из тях няколко столетия
    Искат, май да налапат цялата Земя
  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "хаха":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 80 Вагнеровец

    3 6 Отговор
    Колкото по-далеч от Русия толкова по-добре и това не важи само за България ,а за всяка държава.От Русия нищо добро не може да дойде ,а само затъване в калта.Пример е целия източен блок и всички бивши соц държави.Самата Русия е държава паразит която е заседнала в миналия век,отделно тази скотска държава е най-големия враг на България причинила ни най-много беди и най-вече 45 годишното руско робство.Всеки един поддръжник на северноазиатските обор е национален предател и вредител.

    Коментиран от #81

  • 81 Адик

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Вагнеровец":

    Къде отива Русия? Вие, окупаторите, нападнали СССР през 1941 г., заедно с Хитлер, искахте да ни унищожите. Сега знаем истината, ние сме зли и силни. Лъжливите ви медии говорят за слабостта ни. И бог да ви пази от нас.
  • 82 Константин

    2 0 Отговор
    >>даже ако попитате някои гражданин по улиците на Русия дали знае нещо за България тои ще каже че не знае нищо

    Знаем, че Русия освободи България от османците. След това България се би с Германия срещу Сърбия. И тогава българите, заедно с Хитлер, нападнаха СССР. След което България беше в орбитата на СССР. И сега много българи проклинат този период, въпреки че по това време в българската икономика имаше големи инвестиции и ръст на населението. Сега България е в ЕС и НАТО. И в Русия разбират, че това е зависима държава, чиито политици често действат срещу страната си, включително забраняват печеливши проекти в енергийния сектор. Където обезлюдяването продължава 33 години. Ние в Русия просто сме изненадани и чакаме политици да дойдат в България, които ще мислят за страната си.
  • 83 Гандон

    0 0 Отговор
    Ебать в очко .
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.