Last news in Fakti

23 Август, 2021 17:38 3 944 31

Експерти бият тревога: "България марширува прекалено бързо към еврото"

  • евро-
  • еврозона

В момента европейски политици предупреждават да не се избързва - защото България е бедна страна, а финансовата престъпност представлява сериозен риск

Експерти бият тревога: "България марширува прекалено бързо към еврото" - 1
Снимка: shutterstock

"Всички експерти са сериозно загрижени, че България марширува прекалено бързо към еврото": европейски политици бият тревога. Защо в Брюксел са притеснени от въвеждането на еврото в България?

В публикация под заглавие "Олигарси и корупция: Брюксел се страхува от България" германският "Ди Велт" пише за пътя на България към еврозоната. В началото на статията кореспондентът на изданието Тобиас Кайзер припомня за снимките с пистолета, кюлчетата и пачките и пояснява:

„И до днес не се знае кой е направил тези снимки и кой е дал поръчката. Дали пачките и оръжието действително са се намирали в спалнята - или пък фотографът ги е инсценирал. Ясно е едно: интимните снимки на политическия лидер бяха заплаха, навярно по поръчение на един олигарх, с когото бившият треньор по карате и телохранител Борисов кръстоса шпаги. Снимките илюстрират състоянието на българското общество и политика: могъщи олигарси, забогатели след падането на Желязната завеса, задкулисно дърпат конците, а корупцията е голям проблем. Сенчестата икономика избуява, а много млади хора напускат страната, защото не виждат никаква перспектива.“

България и еврото: защо в Брюксел се тревожат

С това въведение авторът оформя рамката, в която да впише темата за България и еврото. Защото, според него, именно описаната действителност кара мнозина в Брюксел да се тревожат от влизането на България в еврозоната. Да, страната изпълнява Маастрихтските критерии, припомня той: инфлация под 2% вече две поредни години, един от най-ниските държавни дългове в целия ЕС, бюджетен дефицит от едва 3% въпреки пандемията и кризата, предизвикана от нея. Авторът отбелязва, че България е била наградена за тези си усилия с ясна перспектива за влизане във валутния съюз, а правителството е представило план за преминаване към еврото още на 1 януари 2024 година.

За този план пише и електронното издание „Юрактив“. То припомня, че при въвеждането на еврото ще бъде запазен сегашният обменен курс, а двете валути ще функционират паралелно в продължение на един месец. „В документа са фиксирани освен това и правилата за новото изчисляване на цените и на други стойности, както и процедурите за обмяната на пари в брой и конвертирането на влоговете.“ Изданието отбелязва, че заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис също е посочил 1 януари 2024 като възможна дата за въвеждане на еврото в България. Засега обаче няма официално обещание или някакви гаранции, че тази дата ще бъде спазена.

Но както пише кореспондентът на „Ди Велт“, в момента европейски политици предупреждават да не се избързва - защото България е бедна страна, а финансовата престъпност представлява сериозен риск. Германската медия цитира евродепутата от ХСС Маркус Фербер, според когото боязънта от присъединяването на България към еврото е голяма. Фербер, който е член на Валутната комисия към Европарламента, казва още: „България е отличник и поработи здравата, за да изпълни всичките пет критерия за еврото. Но България е и най-бедната страна в ЕС, която се бори с най-големите социални проблеми. Всички експерти в Брюксел са сериозно загрижени, че България марширува прекалено бързо към еврото. Аз също.“

Авторът на статията отбелязва, че Фербер поддържа добри връзки с България, но въпреки това се опасява да не би страната да се превърне в проблемното дете на еврозоната. „Като член на еврозоната България вече няма да може да девалвира валутата си като реакция на икономически шокове, а растящите цени в евро може да вкарат части от населението във финансови затруднения“, четем още в статията.

"Еврозоната може да си навлече сериозни рискове"

„Ди Велт“ цитира и евродепутата от Зелените Свен Гиголд, който също членува във Валутната комисия на ЕП. Гиголд смята, че с приемането на България еврозоната може да си навлече сериозни рискове - най-вече заради корупцията и прането на пари. “България не бива да се присъединява към еврото, преди да се е справила с финансовата престъпност“, казва германският политик. Според него равнището на банковия надзор в България е незадоволително. В страната не се следи достатъчно зорко за пране на пари, а в дългосрочна перспектива това застрашава финансовата ѝ стабилност, смята Гиголд. В края на статията вестникът дава думата и на адвоката Димитър Калдамуков, който казва: „Редица по-малки банки в България се контролират от олигарси. Публична тайна е, че тези банки не са в най-добро състояние“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yordan

    43 8 Отговор
    ТО И НИЕ НЕ СМЕ ОК С ТАЯ ЕВРЕЙСКА ВАЛУТА.Е НЕ Я ИСКАМЕ

    Коментиран от #5

  • 2 Тъпче

    24 4 Отговор
    като кон на празна ясла ! Какво ми ти маршеруване , какви пет лева ?
  • 3 Запасняк

    11 41 Отговор
    Страната може да е бедна, но хората са богати. При социализма държавата беше богата, а хората - бедни!

    Коментиран от #18

  • 4 Примрели сме

    33 7 Отговор
    ви за еврото!Скоро ще рухне и ще се върже към лева.
  • 5 И Дойче Веле

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "yordan":

    ... е завзето от задкулисието!!!
  • 6 Blackthorn

    35 6 Отговор
    Колкото и бързо да марширува България, докато домарширува до Еврото него няма да го има!

    Коментиран от #8, #14

  • 7 фтп х тхп

    23 6 Отговор
    Хаха ние иккаме, ама те не ни искат такива бедняци, пък и се опариха с Гърция.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абе...

    38 11 Отговор
    Що не вземете направо да ни изкарате от европейската зона.Нито ви искаме еврото,нито тъпите европейски закони.Без вас лошо,ама със вас още по лошо.

    Коментиран от #12, #30, #31

  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    42 2 Отговор
    България не е бедна , а ОГРАБЕНА страна ‼️
  • 11 пран

    10 17 Отговор
    То като сме във валутен борд, ние все едно сме в еврозоната, но без да ползваме паричната единиза и превилегиите от нея. Сега сме прецакани от всякъде.
  • 12 пфуй

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "Абе...":

    Много си прост. Историята и развитието на България не се връщат назад във времето.

    Коментиран от #16, #19

  • 13 БАЙ Х@Й ‼️

    28 4 Отговор
    Според международна класация 1989г сме били на 28-мо място в Света по стандарт на живот ‼️ А сега сме на 28-мо, в ЕС, от 28 държави ‼️

    Коментиран от #21

  • 14 kkk

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "Blackthorn":

    Спокойно бе, който се е захванал с нас не е прокопсал и е изчезнал от картата на света и вече ги няма:

    - Римска империя
    - Османска империя
    - СССР

    Някакъв мизерен ЕС просто нема как да ни издържи, а и като бонус дори господарите ни отвъд големата локва го закършиха сериозно в последно време...
  • 15 Да бе да страхували се?!?

    15 2 Отговор
    Те са дупе и гащи!Вчера питали що така министерството в момента е "подгонило" убавците по магнитски?!?Явно и европейски банки и фирми са замесени къде с Делянчо,къде с Божков и сие?!?
  • 16 Абе...

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "пфуй":

    Ти като си умен яж европейски боклуци и робувай .Личи си че не си бил войник.А забравих...ти си от модерните европейци,които не ходят в казарма.
  • 17 Гост

    6 5 Отговор
    Няма закога да отлагаме. Има шкафчета за пълнене.
  • 18 Гост

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "Запасняк":

    1 300 000 българи са под прага на бедност. Де ги видя богатите? В Бояна и Драгалевци ли?

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "пфуй":

    Не се връщат назад, а копаят надолу и затъват.
  • 20 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    5 2 Отговор
    ОБМЕНЯЩИТЕ ВАЛУТА СА В ШОК!!!
  • 21 небрежнев

    9 15 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Никога не сме били на 28-мо място по стандарт на живот. Още по-малко през 1989 г. Тогава нямаше бензин и олио в магазините и може да сме били на 128-мо или 228-мо място по стандарт.
    В Турция въвеждат закон за лъжлива информация = 5 г. затвор. За твоята информация ще ти трябват около 150 г. затвор!
  • 22 Запасняк

    5 12 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    В България няма бедни хора, а хора които искат да водят такъв начин на живот. С моите доходи мога да отгледам и образовам две деца, да си планират семейния бюджет!
  • 23 Бай Вълчан

    8 1 Отговор
    Спокойно! До 2024 г. Европската уния може да се разпадне.
  • 24 небрежнев

    2 3 Отговор
    Има ли друг клуб на който собственик да е бивш футболист?
  • 25 Абв

    11 1 Отговор
    Пишман експерти. България нямало вече да може да девалвира валутата, за да противостои на икономически шокове? От 25 г. сме в борд и не можем!

    Коментиран от #28

  • 26 Обесен Язовец

    8 1 Отговор
    Нека не забравяме факта, че по статистика, всеки ден в България се ражда нов милионер. Следващият може да си ти!
  • 27 Референдум

    8 3 Отговор
    за еврото.Не ни трябва чужда валута.Вижте и интервюто със Стив Ханке.
  • 28 ДаЗдраПерМа

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Абв":

    да ве тоя празнописец не е в час, поляците нещът евро именно затова че девалвацията е инструмент с който създават по добри позиции на своите производители на външните пазари.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
  • 30 ККК

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абе...":

    Ами да вземем да върнем и ТКЗС-то а ? А теб ще направим бригадир щото си ми умничък!
  • 31 Chily

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абе...":

    Уникално, само съберете половин милион гласа сред идиотите и после - достатъчно гласове, че резултатът да е задължителен. Направо и борда да отменим, че българинът искал да се тупа с национална валута, неподплатена с икономика.
    Естествено, че ще тласкат към еврото. 1% от 60+ милиарда стокооборот го губим в абсолютно излишно превалутиране в полза на банки и платежни институции, и това е за бизнеса, частното потребление също е милиарди и там процентът е по-висок. 1% ядат банките от транзакциите, ядат и от такси за трансфери, каквито цяла Европа не харчи. Буквално за глупости губим почти процент от БВП, понеже Ганя си иска лева, а междувременно трябваше да запълват дупките на мафиотските банки, за да се доредим.
    Хърватия са по-малко националисти от нас ли, та ще го приемат през 2022? Има ли държава, която от валутен борд е преминала към евро и е загубила, а не спечелила от това, или ще грачите какво било нявгаш с немските марки и гръцките драхми?