Last news in Fakti

26 Август, 2021 09:31 5 195 45

Питагор ли е авторът на Питагоровата теорема?

  • питагор-
  • питагорова теорема-
  • теорема-
  • математика-
  • аритметика-
  • вавилонци-
  • археология-
  • тригонометрия

Ще трябва ли историята на математиката да бъде пренаписана?

Питагор ли е авторът на Питагоровата теорема? - 1
Снимка: Shutterstock

Тайнствена глинена плочка може да преобърне историята на математиката. Тя е открита още през 1894 година близо до днешен Багдад, но оттогава насам стояла в забрава в Археологическия музей в Истанбул. През 2008 година австралийският математик Даниел Менсфийлд попада на снимка на артефакта и веднага е поразен от перфектните правоъгълници върху нея. Той заминава за Турция, за да проучи мистериозната плочка. Сега най-накрая отговорът на загадката е ясен: плочката от старовавилонския период, която е на 3700 години, е не само най-старото известно изображение на приложната геометрия, но и съдържа ново антично разбиране за триъгълниците.

Преписвал ли е Питагор?

Според публикуването в списание „Foundations of Science" проучване може бе историята на математиката ще трябва да бъде пренаписана. „Откриването и анализът на плочката ще имат важно отражение върху историята на математиката", казва Менсфийлд пред „The Sydney Morning Herald". Той има предвид това, че досега математиците приемаха, че тригонометрията е открита от древногръцкия философ и математик Питагор. А новият анализ показва, че тя е била използвана още хиляда години преди той да се роди.

Дроби вместо ъгли

Още през 2017 година австралийският математик публикува изключително интересно проучване за друга глинена плочка с размерите на картичка с означението „Plimpton 322" - най-старата известна тригонометрична таблица с клинописно писмо. Според Менсфийлд, сметките на вавилонците са били много по-точни от тези на древните гърци, тъй като те, за разлика от гръцките, не са се базирали на ъгли и окръжности, а на съотношения между числата. Вавилонците използвали шейсетична бройна система, поради което техните дроби много по-често водели до цели числа, респективно грешките при закръгляването били много по-малко.

„Plimpton 322" е от същия вавилонски период, но засега има само предположения за какво е била използвана тази поредица от числа - дали за строителството на сгради или за измерването на площи. Точно тези предположения се потвърждават сега от малката счупена глинена плочка от старовавилонско време (между 1900 и 1600 г. пр. н.е.): кръглата плочка с означението Si.427 съдържа правни и геометрични детайли за парче земя, което е било разделено, след като част от него е била продадена. Т.е. е един вид кадастрален документ, в който са вписани точните граници на собствеността.

Практическата полза

„От тази нова плочка разбираме защо те са се интересували от геометрия - за да определят точните граници", обяснява Менсфийлд. За да се определи размерът на терена обаче е необходимо най-напред земемер да измери площта. За целта той използвал т.нар. „питагорови тройки числа", за да изчисли точни прави ъгли. Питагоровите тройки числа се образуват от три цели числа, които отговарят на дължините на страните в правоъгълния триъгълник. Чрез тях именно могат да бъдат определени и правите ъгли.

За уреждане на междусъседски спорове

"Плочката датира от времена, в които земята постепенно става частна собственост, а хората започват да мислят в категории като 'моята земя и твоята земя' и искат да определят точни граници, за да запазят добросъседските си отношения" обяснява Менсфийлд. Точно това ни показва плочката – това е поле, което е било разделено и са били прокарани нови граници. Според Менсфийлд, съществуват и други старовавилонски плочки с надписи, показващи сходен подход при определянето на границите на земите. Когато ставало дума например за спор, свързан с ценни финикови палми на границата между два терена. В този случай бил викан специален земемер, за да разреши конфликта. "Така става ясно колко важна е била точността за уреждането на споровете между имотните хора", допълва математикът.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 25 Отговор
    Всичко е дело на евреите.
  • 2 Мислител

    37 4 Отговор
    Всички гърци са крадци и измамници.

    Коментиран от #10, #36

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    40 2 Отговор
    То и арабските цифри не са арабски, а индийски ‼️ А френската любов да практикували хиляди години преди да се чуе за Франция‼️
  • 4 Q2z

    17 1 Отговор
    Добро утро...въпреки това да си остане Питагорова .
  • 5 Ясноооо

    6 0 Отговор
    В античността, триъгълниците са изглеждали като"перфектни правоъгълни и"
  • 6 Трикси

    6 7 Отговор
    Не е Питагорв автора Менделей е!
  • 7 факт

    14 15 Отговор
    факта е че само руските открития са доказано руски всички други са преписвали.
    Това какво ви говори последните хора които ще останат на Земята ще са руснаците защото са мъжки народ.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    30 1 Отговор
    Явно има доста които ще бъдат Очудени като открият , че ъглошлайфа не измислен от българи , ама в Русия му викат БЪЛГАРКА! Или че френския ключ не е френски! А защо ли в Русия не знаят какво е Руска салата ‼️‼️

    Коментиран от #19, #20, #41, #42

  • 9 Госあ

    3 14 Отговор
    Най вероятно е преписана от арабите.

    Коментиран от #21

  • 10 пострадал

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    много съм съгласен , всички гръци са лъжци и измамници!
  • 11 Госあ

    8 9 Отговор
    Човешките възприятия за математиката са примитивни в то,и и вид тя е крайно недостатъчна за да реши проблемите които се откриват пред човечеството.

    Коментиран от #45

  • 12 помак

    9 11 Отговор
    ...аз по геометрия имах оценка 2,50 , и то за да завърша средното ..даскалицата искаше да ме остави да повтарям ,но аз вдигнах големия дървен триъгалник и казах че искам 3 ка иначе...иначе стария помак щеше да ме отрепе ...това беше някъде 1987 г.

    Коментиран от #13, #22

  • 13 Витанов

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "помак":

    Да не ти пука пич и слоновете не знаят математика ама това не им пречи да живеят от по 150 години и да оцеляват завидно добре в конкурентни условия.
  • 14 Македон

    6 1 Отговор
    Таа плоча е дека от наште
  • 15 човек

    17 0 Отговор
    Знанията на Гърците са дошли от Египет и от траките. Самите траки не са се наричали така, гърците са ги нарекли така. Както Не е имало държава Пелсия и персите, те не са се наричали перси, а са се наричали арийци/иранци/, а езика си наричат фарси. Също така, библията не е написана на гръцки, но гърците са наложили гръцкият заедно с латинския и еврейски да са официалните езиците на библията.
  • 16 пешо

    13 0 Отговор
    "сметките на вавилонците са били много по-точни от тези на древните гърци"

    ей тука стана мазало! усещам вече мирис някакъв. гърчетата пи.каят газ!
  • 17 mi6osp

    6 9 Отговор
    Отделни групи от предишна цивилизация, загинала вероятно след ядрена война, от която има следи по планетата, са се запазили заедно с част от в Хималаите, Тибет, Средния изток, Андите, Китай и другаде. После са претопени/унищожени от новото човечество. От тях нашата цивилизация ползва учения като йога и други, философиски знания, математически , астрономически, физични, химични и др . Какво ли ще оставим ние на следващата земна цивилизация...?

    Коментиран от #18, #35

  • 18 mi6osp

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "mi6osp":

    ... заедно с част от познанията си...
  • 19 пешо

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    вероятно на флекса му казват "болгарка" заради патардията, която вдига. друго обяснение се не сещам.

    Коментиран от #29

  • 20 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Знаят! Кой знае защо и викат френска салата!? Ако не греша френски готвач бил направил нещо такова за руски благородник!

    Коментиран от #24, #25

  • 21 село

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Бъркаш не с векове, а с хилядолетия. Точно по времето на вавилонските царства, за арабите са чували само арабите.
  • 22 плевен

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "помак":

    Моите уважения за стария помак. Гледал е в бъдещето.
    Точно тогава комунистите ни внушаваха, че няма срамен труд, и че няма нищо лошо в това да си прост.
  • 23 Behemoth

    3 5 Отговор
    Ами може просто да я е преоткрил...има много такива случаи на изгубени знания...
  • 24 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    "Оливие" на името на човека който я е измислил.
  • 25 БАЙ Х@Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Да, така е : "Салат дьо Оливие" или само "Оливие" ‼️ аз имам предвид не самата салата , а нейното име! Името Руска е от нашия Балкантурист едно време!

    Коментиран от #33

  • 26 ттт

    5 9 Отговор
    Теоремата е на Питагор! Той я е направил достояние на света. То и Америка не е открита от Колумб, но благодарение на него, старият свят е научил за нея.

    Коментиран от #28

  • 27 Иван

    4 6 Отговор
    Щом древна цивилизация се е занимавала със земеделие и строителство е знаела тази теорема. Китайците да не са по-прости и те сигурно са я знаели, много преди вавилонците.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БАЙ Х@Й ‼️

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "пешо":

    Просто защото в СССР са навлезли и масово са ползвали български режещи инструменти 🇧🇬‼️ А завода беше в Ловеч‼️🇧🇬
  • 30 факт

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    да ама не са описали китайците нищо нямат записки тяка че едва ли са я знаели.
  • 31 Талибан

    0 6 Отговор
    ОТКРИЛИ ЕДНА ПЛОЧКА С ПРАВОЪГЪЛНИцИ И ЧУДО ГОЛЕМО. АМИ АКО ИЗОБЩО Е ИМАЛА СЪВСЕМ ДРУГО ПРИЛОЖЕНИЕ, ОСВЕН КАТО КАДАСТРАЛНА КАРТА. АБЕ, КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ИЗВОДИ , САМО СЕ ЧУДИМ. ГЛУПОСТИ НА ТРЪКАЛЕТА.

    Коментиран от #44

  • 32 Раданч Татлъту

    5 5 Отговор
    Не е!Афтор е Ицко Бойкикиев!🐷👍
  • 33 Анонимен

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Вероятно защото някой нашенски готвач е бил на обмяна на опит в братския СССР и записал и донесъл рецептата от там! Поради идеологически причини французина Оливие е отпаднал от текста и така салатата по рецептурника на Балкантурист станала Руска!
  • 34 Древните крадци

    7 1 Отговор
    Всичко гръцко е откраднато.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ъъъъъ?

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    Сегашните гърци нямат нищо,ама нищо общо с древните елини,поне генетично!Единственото общо е населяваната тетитория.Гърците носят 85% генетичен материал на етиопци,останалото е турски и славянски материал!

    Коментиран от #38

  • 37 Ъъъъъ?

    13 0 Отговор
    Сегашните гърци са като макетата,крадат древна история на народи,с които генетично нямат нищо общо!
  • 38 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ъъъъъ?":

    Турци всъщност има от 1923 година насам, колега! Мустафа Кемал е Ататюрк затова! От тогава пишат на латиница, а не на "арабица"!
  • 39 Стар заварчик

    3 5 Отговор
    Първите ъглошлайфи в България бяха руски, марка "Ракета". И дълго време казвахме ракета на самия инструмент.
    Как е станало така, че да мислят, че е български не знам.

    Коментиран от #43

  • 40 Димов

    9 0 Отговор
    Старите дюлгери са знаели, че като премериш на едната стена, на къщата, 3 крачки, а на другата премериш 4, диагоналът трябва да излезе 5 крачки. Така са построили хиляди къщи с прави стени. Нито са чували за Питагор, нито за теоремата му.
  • 41 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Говорил съм с рузнаци и наистина, не бяха чували за руска салата.
  • 42 Гошко

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Руснаците казват БОЛГАРКА не само на големия ъглошлайф, но и на някои български стругове и фрези. Да е ясно - това е термин с положителен смисъл, т.е. много качествено. Факт е, че онези ъглошлайфи са практически нечупими. Който има, знае. А руснаците много ценят нечупливите неща. От друга страна - БОЛГАРСКИЙ ПЕРЕЦ - символ на качество и вкусотия. Защото ако е само ПЕРЕЦ - не струва.
  • 43 Гошко

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Стар заварчик":

    Казвахме ракета на ловешките големи ъглошлайфи. Имам такъв, супер е. Може да нареже без да спира цялата айфелова кула.
  • 44 мутра

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Талибан":

    Ако човек може да мисли, той открива смисъла на това, което е сътворено от човека. Ако не може, по-добре да е неграмотен, за да не пълни форумите с глупостите си.
  • 45 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Евала ! Ама гледам много лайкове си събрал. Като всяко менте у България.