Last news in Fakti

29 Август, 2021 14:52 1 546 9

SpaceX изстреля към МКС ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon

  • спейс екс-
  • илон мъск

Dragon ще достави на станцията разнообразно оборудване за провеждането на научни експерименти, по-конкретно инструменти, които могат да идентифицират и да се борят с проблеми със зрението

SpaceX изстреля към МКС ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американската частна компания SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon, който трябва да достави товари за екипажа на Международната космическа станция (МКС), стана ясно от излъчване на сайта на SpaceX.

Излитането на космическия кораб като част от 23-та търговска мисия на компанията за попълване на запасите на МКС се състоя от космодрума "Кейп Канаверал" в америнския щат Флорида в 10:14 ч. българско време. Очаква се, че скачването на Dragon със станцията ще се извърши в автоматичен режим на 30 август в 18:00 часа българско време.

След изстрелването SpaceX планира да осъществи управлявано приземяване на първия етап на ракетата носител на плаваща платформа в Атлантическия океан. По-рано този елемент на Falcon 9 беше използван при три космически изстрелвания.

Dragon ще достави на станцията разнообразно оборудване за провеждането на научни експерименти, по-конкретно инструменти, които могат да идентифицират и да се борят с проблеми със зрението. Освен това той ще достави на борда различни полезни материали, включително бетон, композити и вещества, които могат да защитават от въздействие на радиация.

Предишното изстрелване на този товарен космически кораб се състоя на 3 юни. Тогава около 3,3 тона товар бяха доставени в орбиталния комплекс, включително храна и материали за поредица от научни експерименти, както и два нови слънчеви панела.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    14 9 Отговор
    Би трябвало вече да не е проблем доставки до МКС да се осъществяват. Руснаците от години хо правят.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Хо хо хо

    17 5 Отговор
    Щеше да е новина ако бяхме 1965-та
  • 3 От страни

    14 4 Отговор
    Браво. Най на края да повторят това дето русняците го правят от памти века. Крайно време беше. Русняците напускат МКС. Трябва да имат с кво да се возят. Браво на американците. Остана да повторят Луната...Как не може? Изгубени са документациите на технологиите? Язък!!! Е кво да се прави, но ние вярваме.

    Коментиран от #9

  • 4 Сега да НЕ вземе

    6 5 Отговор
    Да падне в Афганистан!!Тия си повярваха че са ходили до луната !! САМО за муле ги ПОЛЗВАТ!!
  • 5 Работи

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    До вчера руснаците се състезаваха със САЩ, а днес не могат да пекнат срещу някакакво африканче с батут.
  • 6 Ехати ушанския сайт

    5 3 Отговор
    Само водкаджии😂😂😂😂
  • 7 Опааа

    5 2 Отговор
    Това че карат бетон не е добре, да не стане некое незаконно строителство като в Алепу...
  • 8 гостгост

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Eстествено ,че не са проблем доставките до МКС.Никой не е спирал да го прави това и се прави от няколко държави.
  • 9 баба меца

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "От страни":

    А за руския луноход вярваш ли?